Delta i Castellums nyemission utan pengar

Varning: formler. :-)

Castellums nyemission pågår just nu. För varje aktie man ägde häromdagen så fick man 1 teckningsrätt. För 2 teckningsrätter kan man köpa 1 Castellumaktie i början av juni för 77 kronor.

Med andra ord så måste man skjuta till kontanter och det är ju hela poängen. Castellum behöver kontanter för att kunna köpa Norrporten utan att ta speciellt stora lån och därför ber de ägarna om pengar. Deltar man fullt i nyemissionen så kommer man efteråt att ha samma andel av Castellum som innan, men Castellum är då ett större bolag så det är en större investering. Deltar man inte i nyemissionen så kommer ens andel av bolaget att minska. Eventuellt kommer även investeringen och utdelningen minska men det är svårare att sia.

Om man tycker om Castellum så vill man nog vara med här, men om man inte har pengar då? Lösningen blir då att sälja tillräckligt många teckningsrätter för att få pengar till att köpa aktier för de man har kvar. Japp, teckningsrätterna går att sälja (och ska säljas om man inte kan använda dem). Just nu betalar folk 19 kronor styck och de handlas som aktier, med courtage och allt.

Formler (läs bara om intresserad)

Härledning av formler - ignorera utan att missa något

Med T aktier, så får man T teckningsrätter. De kan man sälja för y kronor styck, med z kronor i courtage. Så säljer man S teckningsrätter så får man ut S*y - z kronor vilket räcker till (S*y - z) / 77 aktier. För det behöver man 2 * (S*y - z) / 77 teckningsrätter, vilket också ska vara precis de teckningsrätter man har kvar, det vill säga T - S. Om man bryter ut S ur det så får man:

Formel om man har fast courtage (minimicourtaget används)

Tantalet teckningsrätter man har
Santalet teckningsrätter man bör sälja
ypriset för 1 teckningsrätt
zcourtaget för att sälja S teckningsrätter
S = 77 * T + 2 * z
2 * y + 77

Exempel (fast courtage)

Med y = 19 kronor per teckningsrätt, och z = 30 kronor courtage och T = 100 teckningsrätter (aktier) så blir det:
S = 7700 + 60= 67,5
38 + 77
Eftersom man behöver ha ett jämnt antal teckningsrätter över så är det bäst att sälja 68 teckningsrätter och behålla 32. De 68 teckningsrätterna säljer man för 1 292 och betalar 30 kronor i courtage. För de kvarvarande teckningsrätterna köper man 16 aktier för 1 232 kronor och så får man 30 kronor över (om avrundningen hade skett åt andra hållet så hade man fått skjuta till en hundralapp istället).

Formel utan courtage

Tantalet teckningsrätter man har
Santalet teckningsrätter man bör sälja
ypriset för 1 teckningsrätt
S =77 * T
2 * y + 77

Formel om man har procentcourtage

Tantalet teckningsrätter man har
Santalet teckningsrätter man bör sälja
ypriset för 1 teckningsrätt
pandelen av priset man betalar i courtage, till exempel 0,0025 om man har 0,25% courtage.
S =77 * T
2 * y * (1 - p) + 77

Exempel (procentcourtage)

Med y = 19 kronor per teckningsrätt, och p = 0,1% = 0,001 courtage och T = 100 teckningsrätter (aktier) så blir det:
S =7700= 66,98
38 * 0,999 + 77
Eftersom man behöver ha ett jämnt antal aktier över så säljer man 66 teckningsrätter och behåller 34. De 66 teckningsrätterna säljer man för 1 254 och betalar 1,25 kronor i courtage. För de kvarvarande 34 teckningsrätterna köper man 17 aktier för 1 309 efter att man skjutit till 56 kronor (om avrundningen hade skett åt andra hållet så hade man fått 60 kronor över istället). I exemplet får man samma resultat om man inte betalar courtage.

Skatt

Obs: Om man har teckningsrätterna i en depå så beskattas vinsten när man säljer dem. Vinsten beror på vad skatteverket räknar fram för anskaffningsvärde på dem och det vet jag inte. Det blir i alla fall en annan formel.

Glöm inte!

Sälj dina teckningsrätter om du inte tänker använda dem! Om du inte säljer dem så kommer de bara försvinna och du har slängt bort pengar. Det är dumt.

Det skrivs mycket om Castellum nu så vilket blogginlägg i ordningen var det här om Castellum som du läst senaste veckan?

Kommentarer

  1. Kanonbra inlägg! Jag har inga Castellum, men jag ska definitivt lägga detta på minnet för framtiden. Likvider är det ofta ont om när det dyker upp ett tillfälle :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Lite torrt inlägg men jag ville ju visa upp mina formler! :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare