De må vara dyrt men kommer det att bli billigare?

Jag gjorde en snabb filtrering av aktier enligt baskriterier som "lagom stort bolag", "utdelning", "normalt P/E-tal" och fick fram ungefär ingenting. Det blev några fastighetsbolag kvar samt Swedish Match (skulle inte tro det), Bilia och Tieto. Annars verkar allt orimligt dyrt.

Så vad gör man om allt är för dyrt? Man kan vänta på att det blir billigare men det finns inget som säger att det någonsin kommer bli billigare. Det kan istället bli så att bolagen långsamt växer ikapp sitt pris. Då är det lika bra att bita i det sura äpplet och köpa nu och få del av utdelningar och positiva överraskningar.

Det enda man kan säga säkert är att med så höga priser så kommer avkastningen i snitt bli låg, kanske till och med negativ.

Kanske skulle man kolla närmare på Bilia och Tieto trots allt. Eller leta utanför Sverige. Finns det någon etablerad marknad som inte drabbats av prisruschen?

Kommentarer

  1. Det fanns några bra P/E ~15 bolag på London AIM som jag skrev om i natt (http://aktieingenjoren.blogspot.se/2017/03/dags-att-salla-spannande-smallmicrcoaps.html?m=0) men det är kanske för små bolag för dig? Motsvarar vår First North lista.

    Annars följer jag Ubiquiti son är ett amerikanskt teknikbolag för trådlösa nät med extrem affärsmodell utan egna säljare/marknadsfötare och norska fiskodlare.

    P/E talen på fiskodlarna ser fantastiska ut eftersom allihopa har lagom stora problem med sjukdomar vilket minskar skörden med 5-10% och priset på lax har därför ökat med väldigt mycket mer. Så det är en svåranalyserad sektor där marginalerna skiftar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Det är en del företag på den listan, men du har rätt, det är lite för små företag. För mycket kan hända dem när jag är upptagen med annat.

      Jag har tittat på fiskarna förut. Kanske värt en ny titt. Men det är lite skrämmande hur de sliter på "fabrikerna" just nu. Är det hållbart? Antar att ingen vet med säkerhet.

      Svårt svårt svårt!

      Radera
  2. Frågan om det blir billigare blir än mer komplicerad om man lägger till tidsperspektivet. Om man besvarar frågan med ja, det blir förmodligen billigare vid någon tidpunkt så uppstår ju följdfrågan om när detta inträffar? För utdelande bolag blir det ju så att man missar x antal utdelningar om man väntar på att priset ska gå ned. Frågan är om värdet på dessa x utdelningar är större eller mindre än prisfallet som inträffar om y månader.

    Tack för en intressant blogg!
    MV

    SvaraRadera
  3. Vad säger du till tyska biltillverkare?
    Jag har valt BMW, p/e under 10 yield ~4% men ändå en liten tillväxt.
    Mvh
    Pedro

    SvaraRadera
  4. Ja det där har jag tänkt på mycket. Jag konstaterar krasst att det inte går att förutsäga när något blir "billigt" och strategin "köp varje månad oavsett " är den som passar mig bäst. De få gånger jag försökt pricka topp eller dal har det inte lyckats så bra. Finns väl även en hel del forskning som påvisar att periodiska investeringar lyckas bäst på lång sikt.

    SvaraRadera
  5. Kikat på Bulten :)? p/e på 15, en av de "billigaste" på Midcap. Öresund äger 10 % av bolaget.

    SvaraRadera
  6. Varför inte banker i Canada? Se: http://www.dividendgrowthinvestor.com/2017/03/canadian-banks-for-long-term-dividend.html

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare