Konsten att inspirera

Då och då kommer det människor som inspirerar. Människor som får saker att hända. Inte bara rulla på i samma riktning, men i någon riktning som är på tvärs mot nuvarande riktning. Sådana människor fascinerar mig. De kan vara skrämmande, faktum är att de flesta som inspirerar också skrämmer folk.

Det är lätt att komma på exempel genom världshistorien just för att det är de människorna som man kommer ihåg decennier eller sekler senare. I Sverige inspirerade Olof Palme många människor samtidigt som många skrämdes och avskydde honom och hans idéer. I USA fanns Martin Luther King och John F. Kennedy. Tre inspiratörer. Tre personer som blev mördade.

I företagsvärlden förekommer människor som inspirerar på ett lägre plan. Steve Jobs fick alla att vilja ha mörka polotröjor och äga iPods och iPhones. Jonas Birgersson fick alla i Sverige att vilja ha orange helly hansen-koftor och bredband. De blev inte dödade.

Som investerare så finns det både möjligheter och fällor. Kan man identifiera personer som skapar varaktiga trender och skilja dem från de som skapar kulter eller kortlivade flugor så kan man komma in tidigt och rida på vågen. Men hur?

Vilka företagsledare känner ni till som ni tror skapar långvariga trender?

Intressant nog så har vi just nu en svensk som inspirerar miljoner människor över hela världen. Vem kunde ana att en 17-årig tjej från Sverige skulle bli den globala symbolen för kampen att bevara vårt tunna lager av beboelig planet. Det var intressant att se sir David Attenborough, naturvetaren vars röst är nästan synonymt med naturfilmer, säga att Greta Thunberg lyckats med något som han försökt med under 20 år utan att lyckas. Det är något väldigt speciellt som krävs för att bli Inspiratören.


Foto: Matthew Abbott
Källa: New York Times

Samtidigt så väcker en person som Greta Thunberg både rädsla, avund, hat och avsky. Hon har lyckats med konststycket att bli personligen förolämpad av ledarna för ett antal stora länder. När så många världsledare angriper en person istället för det hon säger så blir det uppenbart att hon skrämmer folk. När senast skrämde en svensk folk så mycket? Vikingarna? Kungarna som krigade i Polen och Tyskland?

Men även här finns en koppling till finans. Jag började tänka på det här när jag kollade fondlistor. Många av de fonder som gått sämst är "energifonder", och med energi menar de inte kärn-, sol- och vindkraft utan olja och kol. Ett år som 2019 så var det tydligen inte så många som ville satsa på olja och kol.

Frågan är vad som kommer istället. Som i varje teknikskifte så slutar pengar snurra på ett ställe och börjar snurra på ett annat ställe. Var finns investeringsmöjligheterna? Eolus Vind äger jag redan och det har en skyhög värdering, men andra tips?

Andra inspiratörer (på gott och ont): John Lennon, Winston Churchill, Mao, Henry Ford, Jesus, Muhammed, Martin Luther, Siddharta Gautama, Nelson Mandela, Lenin, John Rockefeller, Cornelius Vanderbilt, mina föräldrar, Monty Python, Taylor Swift, Ernest Hemingway, Greta Garbo, Gandhi, Neil Armstrong, Percy Barnevik, Machiavelli, Sokrates, Warren Buffett, Platon, Arkimedes, de Sade, ...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka