Poängen med blankning
I GameStop lyckades spekulanter blanka, sälja, 140% av tillgängliga aktier, antingen genom att samma aktie hade lånats ut till blankning mer än en gång eller genom att man sålt en aktie man trodde sig kunna låna fast man faktiskt inte kunde det. Det var uppenbart att det var absurt och personer som Keith Gill, känd som "deepfuckingvalue" på reddit, insåg det och agerade därefter.
Vad är då poängen med blankning? En del cyniker kommer säga att poängen är att kunna tjäna mer pengar, att det inte finns något riktigt värde, men det finns en del positiva effekter av blankning.
Alla som sysslar med värdeinvestering sliter sitt hår när något är övervärderat, som allt är just nu. De höga värderingarna gör det svårt att investera, då det ökar riskerna och sänker avkastningen. Vi vill ha rimliga värderingar, inte luftslott. Värderingen på börsen sätts av priset på den senaste affären så om en person tycker att en aktie är värd 100 kronor och betalar det, så blir aktien värd 100 kronor även om företaget har ett helt annat värde.
Om det finns få ägare som vill sälja sina aktier så kommer de få affärer som ändå görs göras till allt högre pris. I teorin så skulle det få de andra ägarna att plötsligt vilja sälja, men det fungerar inte alltid så. Många ägare har långsiktiga innehav och behåller sina aktier oavsett om de går upp eller ner. Det är grundare, fonder, stiftelser, passiva sparare, med flera.
Blankning kan förhindra bubbelpriser i aktier. Om personer kan sälja aktier trots att de ägs av passiva ägare så blir det svårare för priset att omotiverat rusa. Genom att blanka en aktie så skapas en press nedåt som balanserar eventuell köphysteri. Det är poängen med blankning.
Allt kan gå till överdrift, och liksom köphysteri kan pressa upp priser till orimliga nivåer så kan blankningshysteri pressa ner priser till orimliga nivåer. En del affärsmän skyller på blankare när deras företags aktiepris inte går upp. De har nästan alltid fel men det har bidragit till att ge blankning dåligt rykte.
Blankning kan dessutom användas för att tjäna pengar på ologiska prisskillnader mellan aktier oavsett om börsen går upp eller ner. Säg att ett företag har två aktieklasser med i stort sett identiska villkor. Om aktierna har olika priser så kan man blanka den dyrare och köpa den billigare. Det, och allmän logik, borde jämna ut priserna och när prisgapet minskar så kan man göra en mycket liten vinst på det hela oavsett om aktiepriserna går upp eller ner. Det är inte helt riskfritt men det är positivt för alla att någon försöker jämna ut priserna.
En stor anledning till att blankning har dåligt rykte är för att blankare tjänar pengar när priser går ner, när företag går dåligt, och det är mänskligt att tycka illa om personer som drar fördel av att det går dåligt. Läkemedelsföretag, krigsmaterielproducenter, orimliga vinster sticker alltid i ögonen. En rimlig mängd blankning kan fungera som balans mot bubblor, och det finns en roll för det. Bara det är ordentligt reglerat.
Finansinspektionen publicerar varje vecka en lista på vilka aktier som är mest blankade i Sverige som en del av den svenska regleringen.
Just nu är SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB) den aktie som har flest aktier sålda av personer som inte äger aktiena. 50 miljoner av de 1 miljard aktierna i SBB har sålts så, och man vill avsluta blankningen så måste man få tag på 50 miljoner aktier. Det säljs mellan 2 och 15 miljoner SBB-aktier om dagen så 50 miljoner blankade aktier är inte orimligt.
Andra aktier som spekulanter tycker har bubbelpriser är Electrolux, Intrum, ICA, Axfood och Fingerprint. Jag håller med om att ett flertal av de här bolagen har priser som är svårmotiverade men jag vill citera John Meynas Keynes: "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" - det finns ingen garanti att orimliga priser ändras till rimliga priser någon gång snart, om ens någonsin.
Intressant inlägg! Det här med blankning är verkligen ett intressant fenomen och lite av en vattendelare. Jag tycker definitivt att man hellre ska hjälpa till att utbilda investerare så att de vet vad de köper snarare än att förbjuda blankning som vissa vill.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier