Sveriges populäraste fond är nu dålig

Sveriges framgångsrikaste och mest populära fond de senaste åren är Swedbank Robur Technology. Det är en fond som inriktar sig på amerikanska teknikbolag och den inriktningen har varit framgångsrik under många år.

Många var också de som tittade på vilken fond som gått upp mest och sedan valde Swedbank Robur Technology men början på 2025 visar med stor tydlighet att det inte är ett bra sätt att välja fond.

Swedbank Robur Technology är en aktiv fond med en avgift på 1,25% (mindre i PPM och hos mäklare med mindre kickback) så den är dyr. Då den förvaltar cirka 200 miljarder så drar den lätt in över en miljard i avgifter per år till Swedbank även efter kickbacks.

Långvariga ägare har dock ingen anledning att klaga för fonden har gått oerhört bra de senaste 10 åren. Jämfört med en svensk indexfond så har den varit mångdubbelt bättre.

10 000 kronor insatt på t.ex. Nordnet Sverige Index 2015 skulle vara 20 000, men samma belopp insatt 2015 i Swedbank Robur Technology skulle varit 55 000 kronor.

Problemet är bara att man inte kunde veta det 2015. Det finns alltid någon fond som kommer vara "bäst" de närmaste 5-10 åren, och det kan vara en dyr fond men det är inte i stort sett omöjligt att veta i förväg.

Så hur gick det för de som hoppade på 5 år senare, 2020, istället? Faktiskt riktigt bra.

Den som satte in 10 000 kronor i Nordnet Sverige Index 2020 skulle nu haft 16 500, medan samma belopp i Swedbank Robur Technology skulle varit 22 000 kronor. Inte riktigt lika imponerande som för de som satte in pengar 2015, men fortfarande väldigt bra.

Värre är det för de som hoppade in i vintras, och jag såg mer än en person som valde fonden på grund av att den gått bra förr:

Den som stoppade in 10 000 kronor i Swedbank Robur Technology vintras har nu bara 7 000 kronor kvar. Det har inte varit lysande med andra fonder heller, men de har inte tappat 30% på några månader som Swedbank Robur Technology har gjort.

Inget i den här utvecklingen kommer som en överraskning för den som läst forskning om fonder. Indexfonder och aktiva fonder. Då och då dyker det upp fonder som är så framgångsrika som Swedbank Robur Technology, och historiskt så har de alltid slutat vara bra.

Anledningarna till att framgångsrika fonder slutar vara bra är många men här är några:

  • Framgångsrika fonder blir stora och stora fonder blir otympliga och kan bara köpa stora bolag.
  • De fonder som gått bäst har alltid dragit nytta av bubbelvärderingar och till sist spricker bubblan.
  • Världen förändras och den strategi som en gång fungerade slutar fungera.
  • Förvaltare byts eller tappar motivation eller tappar fokus.

Hur kommer Swedbank Robur Technology gå framöver? Jag vet inte. Kanske kommer den vara bra ett tag till men cirka 10 år är nog världsrekordet för överprestering av en aktiv fond så om den återhämtar sig så är det förvånande och imponerande.

De stora amerikanska teknikbolagen har nu i år drabbats av en dubbelsmäll i aktienedgångar och dollarnedgång. Nedgångarna har olika orsaker. Apple och nVidia är beroende av billiga importer från Kina och andra länder. Andra företag blir tydliga amerikanska mål i Trumps handelskrig och kan bli av med utländska vinster eller kunder.

Jag gratulerar de som köpte fonden 2015, men jag rekommenderar ingen att köpa den idag. Breda, billiga indexfonder kommer fortsätta att vara bättre än 95%-100% av aktiva fonder.

Kommentarer

  1. De fonder/förvaltare som lyckas överprestera över mkt lång tid klassas med som ’strategiskt mediokra’ än bäst ett visst år/kort period. I Sverige finns förvaltare som det pratas ganska lite om i media, de stänger fonder när de kommit upp i ganska liten volym, de handlas inte så ofta, de visar aldrig upp några superår, men tittar man på deras riskjusterade avkastning över en låg period- 20 år- så är de rent objektivt bäst. Så där lite lagom i skymundan…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stängda fonder har absolut möjligheten att vara bättre. EQT gör ju så, men jag vet inte exakt hur bra det faktiskt fungerar.

      Radera
  2. Köper man en vanlig globalfond får man mestadels USA och en stor del teknikbolag, men bättre spridning än denna nischfond. Jag rekommenderar ingen att köpa nischfonder förutom kanske som en krydda/lek. INget för basportföljen. Höga avgifter och hög risk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hörde någonstans att USA står för 25% av världens ekonomi, men 60% av börsvärdet. Det är en obalans som kanske inte håller i längden. I alla fall inte om USA blir mer protektionistiskt och börjar experimentera med handels och handlingshinder.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet