Studsande döda katter, tulltankar och en framgångsrik trejdingaffär
Uttrycket påminner handlare att det under en nedgång i en aktie, eller i marknaden, kan komma uppgångar som egentligen inte betyder något. Det är inte en katt som hoppar upp, det är en död katt som studsar för att sedan fortsätta nedåt.
Den senaste veckan har vi sett djupa fall och rusningar uppåt. Idag är det en rusning uppåt. Studsande död katt? Det visar sig efteråt.
Rusningen idag är åtminstone möjlig att förstå. Trump drog tillbaka stora delar av tullarna i en form av halv-kapitulation, och man hoppas nu att även resten ska försvinna. En anledning som anges är att de amerikanska långräntorna började svänga kraftigt och jag tror det är en rimlig förklaring.
Trumps okunskap är legendarisk, men det finns ett område som folk säger att han förstår: Fastighetsaffärer. Hans far byggde upp ett lokalt fastighetsimperium och Donald växte upp i det. Han lärde sig mygla, lura hantverkare, välja ut lämpliga hyresgäster, köpa och sälja fastigheter och med det måste han också ha lärt sig hur enormt viktiga räntorna är för fastighetsbolag.
Jag tror att han kunde bortförklara börsrasen som "de förstod inte" eller "det är en konspiration" eller "det blir säkert bra till slut" för börsen är ofta ologisk. En kraftigt stigande ränta däremot, det skrämde honom.
Det är svårt att förklara exakt vad som fick den amerikanska räntan att skjuta i höjden men inte för att det saknas möjliga förklaringar. Det kan varit en allmän rädsla för inflation (att göra alla importvaror 30-100% dyrare skjuter fart på inflationen), det kan vara en misstanke om att den amerikanska staten skjuter sig själv så illa i foten att de kommer få svårt att betala räntor 10-30 år framåt i tiden. Det kan vara att folk ville minska risken eller få loss kontanter för att täcka förluster. Det kan vara för att andra stater börjat sälja amerikanska räntepapper. Det kan ha varit en kombination.
Oavsett orsak till ränteuppgången så skrämde det i alla fall Trump. Han halv-kapitulerade, men han lämnade kvar 10%-tullar för all import till USA (utom för import från Kanada och Mexiko) och han lämnade kvar 104%-tullarna på import från Kina till USA.
De tullar som är kvar är illa nog för att motivera fortsatt nedgång på börsen men jag tror att idag är alla bara lättade.
Det är förresten intressant att studera de tullar han hittade på i förra veckan.
Trump kallade sina tullar "reciprocal", alltså att de skulle motsvara den andra sidans tullar. Att det var lögn tror jag alla utgick från, men CNN har plockat fram verkliga siffror.
Som ett exempel så påstod Trump att EU har 39% tullar på amerikanska varor. Den sanna siffran för EU-tullar verkar ligga på cirka 5%. Trump tänker införa 20% tullar på allt från EU, fast nu fördröjt 90 dagar med "bara" 10% tull under tiden.
Trump påstod även att Kina hade 67% tullar på amerikanska varor, och här verkar den sanna siffran ligga runt 7,5%.
Siffrorna som Trump använde och påstod var det andra landets tullar hade nämligen inget alls med tullar att göra utan var handelsunderskottet dividerat med den totala handeln. En fullständigt intetsägande siffra i sig själv. Det amerikanska handelsdepartementet har publicerat formeln, men de stoppade in två extra grekiska bokstäver i den för att få beräkningen att se imponerande ut. Den ena grekiska bokstaven stod för fyra, den andra grekiska bokstaven för en fjärdedel. Efter multiplikation blev de 1 och hade ingen effekt.
Trumps administration verkar här tillämpa den ryska taktiken att ljuga öppet för att visa att man saknar respekt för sina medborgare.
Man ska också notera att Trumps ekonomiska guru är en man vid namn Peter Navarro. Det är en obskyr ekonom som är besatt av tanken att andra länder lurar USA så att Navarro och Trump skulle finna varandra är inte så konstigt. Om jag citerar Wikipedia, som i sin tur citerar en Reutersartikel: "Navarro's views on trade are considered outside the mainstream of economic thought" ("Navarros syn på handel anses ligga utanför huvudspåret inom ekonomisk forskning").
Både Trump och Navarro är fixerade vid handelsunderskott, antagligen för att ordet låter negativt. Vem vill ha ett underskott? Riktiga ekonomer försöker påpeka att det beror helt på vad underskottet består av. Att få en massa saker i utbyte mot papperslapper kan vara väldigt positivt beroende på omständigheter.
USA, världens framgångsrikaste och starkaste ekonomi, är helt dominerande i tech-sektorn. Det är Apple, Facebook, Google och andra bolag, men många av de säljer inte "saker" utan tjänster med hjälp av importerade maskiner och människor. Tjänsteförsäljningen räknas inte in i handelsbalansen.
Det Trump indirekt verkar vilja är att de som jobbar med tjänster ska byta jobb till gruvarbetare, jordgubbsplockare eller vintrampare eller något annat som ger saker att exportera för det finns inte tillnärmelsevis tillräckligt många människor i USA för att själva tillverka allt som importeras. Fast egentligen vet han nog inte vad han vill. Han är som sagt var unikt obildad.
Det finns en annan möjlig förklaring till Trumps tull-idé: Pengar. USA importerar varor på för tiotals biljoner kronor varje år och med 20% importskatt (tull) på det skulle man kunna tro att det blir några biljoner kronor i statsintäkter. Tanken att importen skulle minska och skatteintäkter rasa inom andra områden kräver antagligen en viss mängd tankeverksamhet, något som inte är Trumps starka sida.
Trejding!
Jag lyckades faktiskt göra en snabbaffär som gav mig 500 kronor nu i veckan! Det är ingenting jämfört med de årslöner som portföljvärderingen minskat med, men varför inte glädjas åt det lilla.
Jag köpte 9 aktier i ett icke namngivet företag för 3 000 kronor som en form av "bevakningspost". Jag ville bara motivera mig själv att hålla bättre koll på företaget och efter fallen så verkade priset rimligt. Dagen därefter så hade priset ökat 15% och det verkade mindre rimligt så jag sålde de 9 aktierna för 3 500 kronor. Jag är nu en trader!
Fast jag saknar redan de 9 aktierna. När priset går ner igen, vilket jag tror kommer hända, så kommer jag köpa några nya.
Hoppas ni andra har en bra dag. Jag ska använda resten av lunchrasten till att få lite frisk luft.
Ja gårdagens så kallade uppgång blev ändå en minus på grund av att Europa hann stänga innan Trump twittrade. Sen idag gick Europa upp, men USA gick kraftigt ner (igen) och mitt portföljvärde ligger i skrivande stund på -13000 kr för dagen. Man får välja sig vid liknande fladdrig handel ändra tills marknaden vädrar stabilitet, vilket kanske inte blir förrän nästa år när galningen röstas bort i mellanårsvalet.
SvaraRaderaMan skall inte förakta något vinst för många bäckar små och snabba vinster är väldigt trevligt.För egen del är jag väldigt nöjd med att vara utdelningsinvesterare i dessa tider med en idiot som president i USA.Givetvis så passar jag på att fynda både för snabba vinster och så har jag även köpt väldigt många utdelande värdepapper förra veckan och denna veckan.För mig är det viktigare att öka mina utdelningar varje månad och jag bryr mig mindre om vilket värde mina portföljer har på daglig basis.Man får helt enkelt gilla läget och utnyttja det tillfället att fynda långsiktiga innehav innan tullarna är förhandla och klara.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaHaha, snyggt trejdat där! Och katten på bilden ser rätt levande ut ;).
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
Jag glider bara med, ser nedgångar som nya köplägen. Samlar utdelningar i några dagar och köper mer för dessa på en kraftig nedgångsdag. Känner att jag inte har någon möjlighet att förutspå kommande utveckling.
SvaraRadera