Är jag den enda med fullt organiserad privatekonomi?

Jag var nyligen i kontakt med Avanza för att de avrundat ett belopp i sin nya fina men opraktiska transaktionslista. Jag märkte det eftersom jag för egen bok över alla mina transaktioner och med alla så menar jag alla. Köper en glass på stranden? In i boken. Stoppat en krona i en parkeringsautomat? In i boken. Ja, jag vet att det inte går att parkera för 1 krona långre, men ni förstår vad jag menar.

Så när en bank avrundar ett belopp på ett ställe men inte på ett annat så märker jag att siffrorna inte stämmer. Det är ingen kul känsla när det diffar 13 öre...

Är jag den enda som har så här bra koll på min egen ekonomi? Jag plockade upp den här vanan när jag liten och sparade till något nästan ouppnåeligt. Genom att skriva ner exakt hur mycket jag använde så kunde jag se hur jag långsamt närmade mig målet även om det tog åratal. Sedan dess har det suttit i. Det har utvecklats från rutat papper upptejpat på väggen, till en anteckningsbok, till en datoriserad lösning. Ingen jag känner och umgås med verkar ha tillnärmelsevis lika bra koll. Är jag den enda i Sverige som har egen koll på kronorna?

Jag misstänker att det håller nere skräpköp. Liksom feta människor som får i uppdrag att skriva ner vad de äter börjar äta bättre, så får det mig att tänka en extra gång innan jag köper något.

Jag har inte fått svar från Avanza ännu. Det här var en utdelning från USA som blev avrundad i visningen. De avrundar inte andra belopp så jag antar att det är en bugg.

Kommentarer

  1. Ja, de allra flesta har ingen detaljkoll. Annat exempel är utdelning och utdelningsdatum för utbetalning. Relativt ofta slarvas med det på Avanza, men få eller inga märker det. Eller påstår sig veta men säger inte till. Kunderna alltså.
    Och då fortsätter det.

    Brukar ersättas med några gratiscourtage varje gång man påpekar det - har inte betalat courtage på flera år nu....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, minsann!

      Nu ser jag framför mig hur någon på Avanza höjer blicken och säger "Det är Anonym igen" och någon suckar och svarar, "Jaja, ge dem en månad till".

      Utbetalningsdatum och likviddatum och bokföringsdatum verkar inte alltid sitta ihop naturligt hos Avanza. Speciellt inte för utländska utdelningar.

      Radera
  2. Detaljkoll är enda anledningen till att jag såg att min utdelning ifrån SEB (fonder) inte letat sig fram till mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det är naturligt att dubbelkolla. Banker gör också misstag.

      Hur löste det sig med utdelningen?

      Radera
  3. Jag är likadan, bokför också på öresnivå! Började skriva kassabok i små häften redan som barn, gick sedan över till stora böcker med 20-30 olika utgiftskolumner när jag började jobba och flyttade hemifrån. Numera har jag excelblad för nästan allt. Jag har t.ex. ett för mitt lönekonto där jag bokför hela det innevarande året i förväg (dvs alla transaktioner jag vet), och fyller på efter hand med alla nya transaktioner som uppstår. Automatiskt färgkodat när saldot går under en viss nivå, på så sätt ser jag direkt att ett visst datum kommer jag att gå back om jag inte fyller på från annat håll.

    Jag har också ett monsterstort google-kalkylblad för mina aktier med prognos för kommande utdelningar. Jag stör mig på att Avanza i vissa vyer visar amerikanska utdelningar med bara två decimaler när de normalt brukar anges med fyra.

    Vi är nog en hel del som älskar att nörda ner oss i sådant här, så känn dig inte ensam! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart!

      Jag vet att jag hos min morfar såg breda förtryckta böcker med utgiftskolumner, just för bokföring så jag visualiserade dig nu i ett mörkt rum, med ensam kamrerlampa (eller kanske ett flimrande stearinljus), fyllandes i kolumnerna med en raspig stålspetspenna!

      Får du information direkt från Google i dina kalkylark? Jag har sett att de har sådan information, men jag har inte försökt använda den.

      Radera
    2. Nja, riktigt så ålderdomligt såg det inte ut när jag förde kassabok, jag satt vid ett köksbord och skrev med blyertspenna under en tänd taklampa. :) Jag kan dock erkänna att jag HAR skrivit annat med stålspetspenna doppad i bläck - höll på med kalligrafi ett tag. Men det hade inget med kassabokskrivandet att göra. Dock mycket trevligt som hobby.

      Ja, jag hämtar aktiekurser och valutakurser från Google Finance till mitt aktie-kalkylark. Vissa aktier och fonder finns inte hos Google, ibland har jag lyckats få tag på formler som hämtar dem från andra webbsidor men det funkar inte alltid. Varje helg brukar jag därför fylla i veckans slutkurs manuellt i en kolumn för dessa aktier och så används det värdet i stället. Jag får helt enkelt vara medveten om att det inte är realtidskurser för just dessa aktier, ifall jag funderar på att köpa/sälja någon. Nu såg jag att Excel har infört möjlighet att hämta kurser också, en del av de kurser jag saknat hos Google fanns faktiskt tillgängliga den vägen men jag har inte orkat konvertera hela bladet till Excel så jag får se hur jag gör framöver.

      Radera
    3. Jag brukar själv föra över kurser i SEK manuellt varje fredag för att se hur veckan gått, men jag skulle inte ha något emot något mer automatiserat. Det gör inget att det bara blir en gång i veckan och det går rätt snabbt, men det fick gärna gå ännu snabbare.

      Kanske skulle kolla Excel. Jag tror jag har tillgång till den någonstans.

      Radera
  4. Hade en sådan period. Flera år. Men insåg att den typen av detaljerat fokus gör att energi förloras från annat.

    Som övning är det bra, men i långa loppet blev det tröttsamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, intressant.

      Jag tror att insatsen beror rätt mycket på vilka verktyg man her eller har byggt åt sig själv. Jag skulle tro att min insats per månad räknas i minuter. Det är bara när det diffar som det går mer tid.

      Radera
  5. Hej och Oj!
    På ett sätt kan jag känna avundsjuka att jag inte är lika noga själv, rätt ska vara rätt. Jag har bra koll och vet var pengarna går och vad jag får in men jag har inte öreskoll. För mig personligen så känns det overkill. Men med det sagt, alla är vi olika och som jag skrev ibland kan jag bli avundsjuk på att jag inte själv är lika noga.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror mängden energi och jobb beror rätt mycket på de verktyg och rutiner man har. Nu har jag haft tid sedan jag var liten att finslipa på rutinerna så att de ska innebära så lite jobb som möjligt. Mestadels innebär det att ta med sig kvittot hem från affären.

      Radera
  6. Nä, sådan koll har jag inte på min ekonomi, men jag har gjort månadsbokslut varje månad i snart 20 år.

    Jag har också stört mig på att Avanza har börjat avrunda till hela kronor när det gäller summerade transaktioner/utdelningar. För mig känns det som ett infantilt förenklande för att vi kunder inte ska "behöva" hantera ören. Finns fler saker där man gått ifrån "exakt" för att det ska bli snyggt/fräsigt/enkelt. Som det där med utdelningsprognosen för innevarande år i appen, i Avanzas värld benämns de "Utdelningar 2021", och redan utbetalda utdelningar är presenterade lite mer undanskymt.
    //VA

    SvaraRadera
    Svar
    1. Månadsbokslut låter som en bra kompromiss mellan att släppa allt och att bokföra allt! Jag antar att du kollar hur mycket som försvunnit från kontona och fördelar det så gott som du kan mellan olika kategorier? Eller bara en kategori "utgifter"?

      Ja, Avanza verkar gått mer på att det ska se "snyggt" och "enkelt" ut än att det ska vara korrekt och informativt. :-(

      Radera
    2. Nej, det är så enkelt att jag gör "finansiell balansräkning" genom att summera tillgångarna: likvider+aktier+fonder. På negativa sidan huslånet. Så min balansräkning har rätt stora brister. Ett kontant bilköp gör ju till exempel ett stort hål i tillgångssidan (likvider) utan att något nytt bokförs som tillgång (bilen).
      //VA

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet