Handelsbanken, och så Ford, rapporter och utdelningar, bra nyheter

Handelsbanken är min bankaktie numera efter att Nordea flyttat till Finland och fått 35% källskatt på utdelningarna (går att kräva tillbaka en del men jag orkar bara inte med en finsk aktie).

Handelsbanken var också den sista storbanken att rapportera så förväntningarna hade fått gott om möjligheter att finjusteras. Så hur gick det? För ett år sedan så var kvartalsvinsten 5,9 miljarder och nu är den 7,2 miljarder. 7,2 miljarder är en stor vinst, men det är mindre än i Q3 så kanske har toppen nåtts den här gången. Sedan förra kvartalet så har både inlåning och utlåning har minskat. Återbetalning av lån är förståndigt, och kanske är det därför inlåningen minskat också. Eller har folk till slut märkt att storbanker ger dålig ränta?

Det var naturligtvis utdelningen som var det intressantaste. Enligt bokslutskommunikén så föreslår Handelsbankens styrelse en utdelning på 13 kronor per aktie, 6,50 "ordinarie" och 6,50 i bonus, att betala ut den 27 mars. Jämfört med förra årets 8 kronor så det är en stor ökning. Min gissning var 9 kronor. Analytiker hade 8,70 som gissning.

Figur: Handelsbankens utdelning 10 år

Utöver utdelningen vill man tillåta företaget att göra återköp men det har haft sådana tillstånd tidigare utan att göra något. Jag hoppas att det betyder att tillståndet bara är för att de ska kunna vara opportunistiska. Om "marknaden" får fnatt och kraftigt undervärderar aktierna så kan Handelsbanken dra nytta av det.

Den nya VD:n, Michael Green, verkar inte speciellt pratglad, i alla fall inte i skrift. Bokslutskommunikén hade inget VD-ord alls och de kommentarer som fanns var kortfattade och sakliga. Författaren är dock förtjust i uttrycket per ultimo som i finansiella sammanhang betyder "den sista i månaden". Det är en vanligt förekommande fras i den 70-sidiga rapporten. Med 70 sidor av siffror så kommer det ta alla ett tag att absorbera rapporten så börsreaktioner kan nog bli lite skakiga idag. De borde vara positiva tycker jag, men det finns absolut risker.

För den som är nervös så kan man reagera på att kostnaderna ökar, att kreditförlustkapitlet listar 137 miljarder i steg 2 (väsentligt högre risk än vid utlåningstillfället), att intäkterna minskar, att provisionerna minskar mycket (mindre aktiehandel efter nedgångarna 2022) med mera. Inget av det verkar skrämmande för mig, men värt att hålla ett öga på.

Som det ser ut nu så kommer Handelsbanken stå för över 25% av mina utdelningar 2023 vilket är lite väl mycket, men utdelningarna är också bankaktiers styrka. Utdelningen, för någon större tillväxt i aktiepriset är det inte frågan om mer än de normala svängningarna efter humöret på börsen.

Den inflationsjusterade grafen är förresten en bra illustration av hur segt det är som bankägare. Tidningar och TV tar enkla poäng med angrepp på bankerna men som man ser här så har Handelsbankens utdelning bara hållit jämna steg med inflationen.

Figur: Handelsbanken utdelning 10 år (inflationsjusterad)

Det pratas för övrigt om "bankskatter" och vi har redan sådana under namnen riskskatt och resolutionsavgift. Under 2023 så betalade Handelsbanken 2,6 miljarder i sådana skatter och avgifter trots att Handelsbanken anses vara en av de säkraste bankerna i världen. De pengarna lär hamna i statens kassa på ena eller eller andra sättet.

Ford

Ford har också rapporterat, mer exakt igår, och den rapporten var mycket mindre förutsägbar. USA går fortfarande på högvarv och det är i USA Ford säljer nästan alla sina mini-lastbilar. Tyvärr har folk inte varit riktigt så intresserade i de jättedyra el-mini-lastbilarna som Ford hade hoppats. De är dels väldigt dyra, och folk är nog fortfarande oroliga över räckvidd och laddning. I USA är också bensinpriset väldigt lågt så det tar längre tid att tjäna in skillnaden i inköpspris än om man köper en elbil i Europa.

Förlusten på elfordonen under 2023 slutade på 49 miljarder kronor. De fossildrivna fordonen är dock riktiga kassakossor (och spyr ut lika mycket skadliga gaser som kossor) och räddade vinsten det här året. Rapporten pratar om hur lärdomar från första generationen eldrivna fordon kommer göra nästa generation helt fantastisk. Och lönsam från år två. Vilket den här generationen inte är. För helåret så har elfordonsdelen sålt 116 000 fordon, och Ford F-150 Lightning må vara "tredje mest sålda i USA", men det är långt efter Teslas försäljning

På kort sikt är det en katastrof, men jag tror att det ingår många engångskostnader i förlusterna, från lärdomar i att bygga och sälja elbilar kostnadseffektivt.

Helårsvinsten för Ford för 2023 blev till slut saftiga 45 miljarder kronor, eller lite över en dollar per aktie. Kvartalet var sämre.

För ett år sedan rapporterade Ford en massiv kvartalsvinst på hela 13,5 miljarder kronor. I år hade Ford redan varnat för att de skulle ta en engångskostnad (förhoppningsvis) på 13,5 miljarder kronor i företagets pensionskassa så mina förhoppningar var mest att det skulle bli något över till oss ägare. Det blev det inte utan vi fick en kvartalsförlust på 5,5 miljarder kronor.

Utdelningarna beslutas, som för alla amerikanska bolag, kvartalsvis av styrelsen så jag hade inte förväntat mig ett utdelningsbesked, men de slängde in ett sånt också. Samtidigt som de är stolta över kassaflödet (156 miljarder rörelsekassaflöde 2023!) så säger de att de planerar att dela ut "40% till 50% av justerat fritt kassaflöde" och för det här kvartalet betyder det en "vanlig" 15 cent-utdelning men också 18 cent i en "extrautdelning".

Prognosen nedan bygger på kassaflödesprognosen och utdelningspolicyn.

Figur: Fords utdelning (USD) 10 år

Det ser fortfarande ut som att utdelningen för 2024 kommer blir betydligt lägre än för 2023 då förra året innehöll en stor engångsutbetalning efter att Ford sålt sina Rivianaktier. Rapporten innehåller en prognos för "justerat fritt kassaflöde" och med den aviserade utdelningspolicyn så hamnar utdelningsprognosen på ca 75-80 cent per aktie, vilket är 4 stycken 15-centare och en extrautdelning på cirka 18 cent. Det är bättre än mina utdelningsgissning.

Börsen gillade rapporten, med en uppgång på 6% i efterhandeln direkt efter rapporten. Antagligen för att de pratar om "kostnadsbesparingar på 21 miljarder kronor".

Kronfallet har verkligen hjälpt utdelningsutvecklingen för oss som jobbar i svenska kronor men får utdelningar i amerikanska dollar.

Figur: Fords utdelning (SEK) 10 år

Däremot så har Ford lite svårt att kompensera för inflationen, även med kronfall.

Figur: Fords utdelning (SEK) 10 år inflationsjusterad

Härnäst för mig så kommer Fabege om några timmar, Wallenstam imorgon, och XACT borde meddela utdelning på sina fonder vilken dag som helst. Även Fastpartner rapporterar den här veckan och det ska bli intressant att se om de försöker sig på några krumbukter i år då de skapade en total oreda med sina D-aktier förra året.

Med Handelsbankens och Fords besked så är min nya prognos att mina utdelningar ökar med 11,5% i år. Mycket bättre än de +0,2% jag började på. Det kan fortfarande komma bakslag, men de stora utdelarna har nu rapporterat.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet