250 gram gröna bönor om dagen - köpt XACT Sverige

Jag sålde mina DuPont-aktier förra veckan och sedan dess har köpeskillingen legat och skvalpat på mitt Nordnet-konto. Jag skrev att jag inte hade något emot om kassan växer lite grann, men nu när utdelningarna ser ut att bli av en bra storlek igen så känns behovet mindre och jag ökade i XACT Sverige genom att köpa 150 andelar för i snitt 544,06 kronor styck.

Det här kommer att öka mina årliga utdelningar, om inget ändras, med cirka 2 400 kronor, efter att DuPont-försäljningen minskade utdelningarna med cirka 1 000 kronor. Skillnaden räcker till 94 kg frysta bönor per år, eller 0,25 kg om dagen. Mer bönor än så vill jag inte ha.

XACT Sverige är en så kallad ETF, en fond där man köper fondandelarna på börsen och får betala courtage för nöjet. Fonden XACT Sverige ägs av Handelsbanken och har fokus på Sverige, och ger utdelning. Avgiften är rimliga 0,15% och just nu är spreaden, skillnaden mellan köp och sälj-kurser, också ungefär 0,15%.

Det är ont om fonder som ger utdelning. Den mest kända i Sverige är XACT Högutdelande som jag alltid känt mig lite kall inför. Den har ett lite för besatt fokus på höga direktavkastningar, och hög direktavkastning för ett företag är ofta ett tecken på att något inte står så väl till med företaget.

Jämfört med XACT Högutdelande så är XACT Sverige mer som en vanlig Sverigefond, förutom att den också ger en utdelning på cirka 3% per år. 3% är kanske lite för mycket utdelning just nu när företagen sällan ger så mycket och fonden måste därför minska sitt företagsägande för att betala ut utdelningarna. Utdelningarna är ändå något jag uppskattar då det hjälper mig när jag långsamt balanserar om min portfölj.

En annan sak jag upprepat som ett mantra är att företagsaktier är dyra. Folk, företag, pensionsfonder, stater, alla har för mycket pengar och vet inte vad de ska göra med pengarna så de verkar alla söka sig till börsen där de långsamt pressar upp priserna till en nivå där det är svårt att försvara värderingarna. Det har gjort att jag inte varit sugen på att öka i något av mina företag. På något magiskt psykologist sätt så känns det inte riktigt lika fel att köpa fonder, trots att fonderna äger samma företag. Det är inte helt logiskt. Både Spock och Data skulle varit irriterade på mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka