Oscar Properties sista liv?
På måndag kommer tingsrättens beslut om konkursansökan. Hur kom vi hit?
Uppdatering måndag 2024-08-12 13:55
Oscar lyckades få konkursansökan tillbakadragen strax innan den skulle behandlas så det var inte det sista livet. Sista livet kommer kanske när Skatteverkets konkursansökan går upp för behandling.
Det är dags för ett inlägg om Oscar Properties. Det är ett företag som investerare kan lära sig mycket av.
Oscar Properties (OP) kraschade som bostadsutvecklare, drog in 1 miljard kronor från sina ägare och köpte fastigheter för att bli fastighetsbolag. De köpte fastigheter som riktiga fastighetsbolag ville bli av med, men de trodde väl att de kunde börja så och använda vinsten för att expandera med bättre fastigheter. Det har inte gått så bra.
Grundaren Oscar Engelbert, som ger sig själv en månadslön på flera hundratusen kronor, har närmast desperat försökt hålla liv i det vacklande företaget samtidigt som han enligt skvallerpressen levt lyxliv.
Senast jag skrev något, i april, så verkade företaget ligga back 1-2 miljarder kronor, sakna styrelse, VD och ekonomichef och kvar var bara Oscar Engelbert själv. Samtidigt hade ägarna av obligationer för 800 miljoner begärt företaget i konkurs. Vad hände då sedan?
Man har tidigare lyckats få konkursansökningar tillbakadragna, på något sätt, men det verkar ha varit svårare den här gången. Exakt hur man gjort tidigare har inte framgått men den här gången fungerade inte de metoderna. Rent generellt så har Oscar Engelbert framgångsrikt fördröjt och fördröjt i flera år nu. Under våren har han skickat in rekonstruktionsansökningar och överklagat och lovat borgenärer (de som Oscar Properties är skyldiga pengar) olika lösningar.
En rekonstruktion är något lagen tillåter för att förhindra att en konkurs förstör sådant som fortfarande har värde. Vid en rekonstruktion så skrivs skulder ner så att företaget blir tillräckligt skuldfritt för att kunna fortsätta och under tiden så läggs alla konkursansökningar på is. Tanken är att det ska vara en bättre lösning för alla parter, utom konkurrenterna, än en konkurs. Nyckeln är dock att det existerar något som är värt att bevara.
Konkursrätt är verkligen djupt vatten för mig, men det tycks för mig konstigt om ett bolag som Oscar Properties skulle kunna skyddas mot konkurs. Företaget har ingen verksamhet med något värde. De äger en del fastigheter utspridda över Sverige, de flesta med låg kvalitet, och det spelar ingen roll för samhället eller hyresgästerna vem som äger fastigheterna. Tvärtom skulle antagligen en ny ägare göra investeringar och underhåll vilket Oscar Properties har låtit bli att göra.
Tingsrätten och hovrätten har mestadels nekat ansökningarna på formella grunder vilket var rätt självklart eftersom det inte existerade någon som var behörig att företräda företaget när styrelsen inte längre var beslutsmässig. Det var "herrelöst". Styrelsen kunde inte ens kalla till en bolagsstämma för att välja en ny styrelse. Det visar hur panikartat avhoppet av Peter Norman och Markus Dragicevic var.
Måndagen den 20 maj var det kallat till konkursförhandling i Stockholm tingsrätt där det visade sig att även obligationsägarna hade begått något formellt fel så där förbrukade företaget ett liv till.
Oscar lyckades få till en kallelse till en bolagsstämma som skulle gå av stapeln den 17 juni. Om han gick via Bolagsverket som han borde gjort eller om han bara struntade i reglerna framgår inte. Mycket i bolagsvärlden går att göra adhoc ända till någon stämmer företaget eller styrelsen i domstol och det är få som orkar med det bekymret.
På börsen har kursen lekt jojo. Som jag tog upp i ett tidigare inlägg om "pump and dump" så har aktiekursen tagits över av folk som spekulerar och sprider lögner för att få småsparare att köpa så att de kan sälja. Det är uppenbart olagligt men jag vet inte om någon gör något åt det.
Oscar Engelbert var också skyldig Per Taube pengar så under våren tog Taube över Oscars aktier i Oscar Properties och försökte sälja dem. Det pressade ner kursen rätt rejält och gjorde under någon vecka aktien helt ointressant för spekulanter. Roligt nog så offentliggjordes det här väldigt indirekt i två meddelanden. Ett meddelande om att Oscar Engelbert lämnat över 17% av OP-aktierna till någon och ett meddelande om att Per Taube "köpt" 17% av aktierna i Oscar Properties.
När Taube var klar med att göra om OP-aktier till pengar så var kursen cirka 8 öre per aktie, och på börsen handlades det för tusenlappar i timmen. Med andra ord så var det återigen möjligt att använda aktien som lekstuga. Plötsligt omsattes 200% av alla aktier per dag, alltså hundratals miljoner aktier. Uppenbart köptes och såldes samma aktier många gånger och kursen sköt upp hundratals procent.
Tillbaka till bolaget så ställer lagar och regelverk krav på när vissa saker måste vara klara och deadlines närmade sig snabbt, eller hade redan passerat. Mest uppenbart så behövde årsredovisningen för 2023 slutföras, revideras och publiceras, samt skickas till Bolagsverket, och Q1-rapporten behövde publiceras. En sak som gjorde det här svårt var att det inte fanns någon styrelse som kunde underteckna en årsredovisning. Kom ihåg att den förra styrelsen avgick dagarna innan bokslutskommunikén publicerades, innehållande ett antal osanningar.
Oscar försökte fortfarande låtsas som att allt pågick som vanligt på företaget och skickade ut pressmeddelanden om "ändrade datum" och med uttryck som "styrelsen har beslutat", vilket var uppenbart osant eftersom företaget inte hade någon styrelse. Han menade nog "jag har beslutat och jag är den enda som är kvar".
I bakgrunden likviderade Oscar Properties dotterbolag. Det är vanligt att ha varje fastighet i sitt eget aktiebolag och totalt så bestod Oscar Properties av bortåt 200 dotterbolag. Det har gjort det svårt att veta hur mycket som kan räddas genom att klippa av döda grenar. Under sommaren har många dotterbolag satts i konkurs och om moderbolaget inte hade borgat för dotterbolagets alla skulder så försvinner skulderna på det sättet ur koncernen men vi vet ingenting om interna skulder.
På den extra bolagsstämman den 17 juni så lyckades Oscar ge företaget en ledning. Han rekryterade Richard Bagge (73 år) till VD och till styrelsen, och Hans von Celsing (74 år) till styrelseordförande. Det här var nya namn för mig, men för de som läste ekonominyheter för 25 år sedan kan namnet Hans von Celsing kännas bekant. Han var vice VD för medicinteknikbolaget Elekta och dömdes år 2000 till böter för insiderbrott. Uppenbarligen så har Oscar valt en person som kan vara flexibel med tolkningen av olika regler.
Om man undrar varför Oscar Engelbert anstränger sig så mycket så finns det två uppenbara skäl.
- Dels så tar han ut 3-4 miljoner kronor i lön per år från företaget, pengar som borde gå till borgenärerna, inte till Oscar.
- Dels så vill han nog inte att en konkursförvaltare får ta över för den personen skulle kunna stämma företagets tidigare ledning och kräva att de blir personligen betalningsansvariga för olagliga beslut (som att inte uppföra en kontrollbalansräkning eller kalla till en extra bolagsstämma).
Antagligen betalar företaget även en bra lön till den nya VD:n Richard Bagge som direkt började uttala sig i media och pratade om hur bra det är med ett företag med enorma förluster eftersom det betyder att man kan kvitta dessa mot vinster och slippa skatt. Inget om att lösa upp skulder och tillgångar och sedan lägga ner företaget längre.
Medan Bagge pratade (utom när han var på semester och bad att inte bli störd) så kursade fler dotterbolag och korthuset krympte, men företaget fick till sist ut både en årsredovisning och en kvartalsrapport för det första kvartalet 2024. I årsredovisning hade det tillkommit ytterligare 300 miljoner kronor i förluster jämfört med bokslutskommunikén då ännu fler fastigheter hade visat sig vara övervärderade. Den har också den längsta revisionsrapporten som jag någonsin sett, men revisorn gav ändå rapporten godkänt (och sedan anlitade de en ny revisor).
I kvartalsrapporten för det första kvartalet blev det ännu mer förluster. Förvaltningsresultatet, det vill säga hur mycket fastigheterna drar in efter att räntan betalats är nu minus 66 miljoner kronor på en omsättning på 70 miljoner kronor. Driftnettot är positivt men då ska man veta att Oscar Properties just nu inte utför något underhåll så fastigheterna förfaller.
I rapporterna kan man också se att bolaget har kostnader för "central administration" på cirka 3,5 miljoner i månaden. En stor del av det är lönen till Oscar och styrelsen, vilket förklarar varför det är obetydligt mindre än för ett år sedan trots att de sparkat de flesta vanliga anställda. (Antalet anställda + konsulter i hela koncernen anges vid årsskiftet till 16 personer, hälften av antalet ett år tidigare).
Alla siffror är tyvärr redan föråldrade. Dotterbolag har sedan dess gått i konkurs, fastigheter har sålts, ränta har tillkommit, externa parter har betalats (antagligen) för att dra tillbaka konkursansökningar...
I juli så kom årsstämman, tillika kontrollbalans-bolagsstämma. Olagligt sent, men bättre sent än aldrig. Nästan ingen information kom ut från den bolagsstämman så allt vi har att gå på är den publicerade agandan. Oscar hade föreslagit ett namnbyte till Semperin AB men de meddelade inte om det hade gått igenom, inte heller om revisorsbytet klubbades. Däremot så kom det krav på att en extern person skulle kontrollera företaget vilket krävde att bolagsstämman förlängdes till en extra dag två veckor senare. Där nekades kravet på en kontrollant.
Oscar Properties verkar nu helt släppt tanken på en ordnad avveckling. Istället ska det nu rekonstrueras och säljas som en genväg in på börsen eller för sina förlustavdrag. Tydligen är det inte helt självklart att man får använda förlustavdrag på uppköpta bolag så jag ger inte mycket för den tanken, och jag tror börsen sparkat ut (avnoterat) andra bolag som försökt köpa skal för att komma in under radarn.
Rekonstruktionen låter också som en saga. Det är lite svårt att följa rekonstruktionsplanerna trots att de släppt pressreleaser om det. Som jag uppfattade det så är tanken är att borgenärerna tar över bolaget (99%) i utbyte mot att de stryker sina skulder, men bara om nuvarande aktieägare stoppar en någon miljard. Det verkar minst sagt osannolikt.
Nuvarande aktieägare är mest småsparare som gått på pump'n'dump-bedrägerier och nu sitter på nästan värdelösa aktier. Alla större aktieägare som fanns kvar har sålt under våren. Företaget har cirka 10 kronor i skuld per aktie (kanske 5 kronor, kanske 30 kronor) och tanken är alltså att någon som köpte aktien för 30 öre ska slänga in tio till hundra gånger än de betalade för aktien för att sedan bli av med allt ägande till borgenärerna. Osannolikt sa Bill.
Det finns också preferensaktier. Aktier som ger ägarna rätt till allt som blir över innan stamaktierna. En del av prefägarna kanske till och med är officiellt borgenärer om de anmälde sina preferensaktier för inlösen för några år sedan när det var möjligt. Jag vet inte hur det är bokfört.
Nämnde jag Skatteverket? Företaget, och Oscar Engelbert själv, jagas också av kronofogden, dels för skatteskulder, dels för annat. Skulle Skatteverket byta skatteskulden mot en andel i Oscar Properties? Jag tror inte det, om det ens är juridiskt möjligt.
Expressen har skrivit om hur kronofogden varit hemma hos Oscar Engelbert och mätt ut föremål, bland annat med hjälp av bilder från reportage i inredningstidningar. Man kan tänka sig att det inte var vad fru Engelbert hade trott om livet när hon för något år sedan gifte sig med en "miljardär" [Vogue Frankrikes reportage].
Det absolut senaste är att Stockholms tingsrätt i måndags sköt upp beslutet om konkurs till nästa måndag för att ge domstolen en chans att titta på den senaste begäran av rekonstruktion. På onsdagen så sa tingsrätten att de inte såg någon livskraft i företaget och nekade rekonstruktion. På kvällen kom ett fyllepressmeddelande från VD:n om att alla är dumma och nu skulle ingen få några pengar alls eftersom det troligen blir konkurs på måndag.
VD:n Richard Bagge angrep specifikt en bostadsrättsförening i Stockholm som Oscar Properties är skyldiga pengar som de inte betalat ens efter att de blivit beordrade att göra så av en domstol.
För att fördröja så överklagade de ändå till hovrätten som 48 timmar senare nekade prövningstillstånd, varvid Bagge skickade ut ännu ett fylle-pressmeddelande som bara sa att han inte ville prata med någon.
Är företagets och Oscar Engelberts nio liv förbrukade? Jag vet inte, och även om det blir konkurs på måndag så kommer konkursboet att ha mycket att stå i för att få tillbaka pengar från Oscar och kanske andra personer. Jag undrar om Oscar kommer ägna helgen åt att bränna alla dokument som pekar ut honom. Och jag undrar vad den tidigare styrelseordföranden och ministern Peter Norman tänker. Han håller nog tummarna för att de olagligheter som skedde under hans tid inte nådde upp till den en nivå som resulterar i åtal eller stämningar.
De styrelseledamöter som avgick redan förra året måste känna att de drog vinstlotten.
Alphyddan
Jag gjorde för övrigt en liten djupdykning i en av företagets fastigheter (kanske tidigare fastigheter): Alphyddan. Det är en pajformad låda i Nacka med parkering på taket och den verkar inte dra till sig de mest stabila hyresgästerna.Oscar Properties köpte just den här fastigheten 2016, och kallade den "fullt uthyrd med bra kassaflöde". Det här var innan man kraschade som bostadsutvecklare så man sa att planen var att vänta på en ny planlösning som gav dem rätt att bygga bostäder på platsen. Till dess så var den "fullt uthyrd med bra kassaflöde".
2009
2009 så ser det övergivet ut men man kan läsa Condor Kartong i fönstren, och det är en skylt med Skjödt Bilservice.2011
2011 så har Condor Kartong och Skjödt Bilservice flyttat ut och istället har Ernryd Car, Kaiser Cars, Nacka Bil och Auto & Yacht Finish har flyttat in.2014
2014 så har Kaiser Cars, Auto & Yacht Finish och Nacka Bil försvunnit, men istället har Mr.CAP och Autoexperten dykt upp tillsammans med Elektroskandia och Nacka Bilvårdshus.2016
Två år senare, 2016, så är Autoexperten borta men Ryds bilglas har dykt upp tillsammans med Sthlms Bilgrupp. Här någonstans köpte Oscar Properties fastigheten och påstod att den hade ett stabilt kassaflöde.2017
Bara ett år senare så har även Mr.CAP försvunnit, men på baksidan finns nu Nordia Bil (syns inte på bilden). Sthlms Bilgrupp är också borta bara ett år efter att de först sågs till.2019
Ernryd Bil, som dök upp 2011 är nu borta. En hyresgäst som stannat i ett halvt dussin år är stort för den här fastigheten. Även Norda Bil (baksidan) verkar försvunnit. Ny är Harrys Bilcenter.2020
Men bara ett år senare är Harrys Bilcenter borta. Högra sidan är nu en affär för begagnade prylar och kläder och till vänster har "RydCars Nacka" flyttat in.2021
RydCars blev inte så långvariga.2022
2022 hade faktiskt inte så mycket hänt 08Bil.se har dykt upp och det verkar vara allt.2024
Google Maps har inget foto från 2024 men Second Hand-affären verkar nu vara borta, likaså Nacka Bilvårdshus. Det är också 2024 som man ansöker om konkurs för fastighetens företag så antingen har Oscar Properties tagit alla pengar, stoppat in stora mängder lån, eller så är byggnaden till stor del tom.Elektroskandia och Ryds Bilglas har fortfarande adresser dit och några andra företag, 08 Bil Hammarby Sjöstad (eller är det samma som 08Bil.se?) och Stockholms solfilmcenter verkar flyttat in så jag tror att Oscar Properties har använt fastigheten för att finansiera annat.
Gediget jobb Daniel, intressant att läsa
SvaraRaderaTack. Jag ville inte spamma min blogg med varje absurd sak som hände men jag skrev ändå ner det så nu fick jag snabbt sätta ihop allt innan Oscar Properties är helt förpassat till historien.
RaderaEller så överlever de på något sätt och det blir fler kapitel men det är verkligen ett företag som alla skulle må bättre av om det försvann.Om det blir fler så så kan jag ta fram det jag klippte bort den här gången!