Pump and dump i Oscar Properties

Jag försöker att inte skriva om allt som händer med Oscar Properties eftersom det är mest av intresse för de som gillar katastroffilmer, men nu händer något långt utanför vett och sans.

På 2-3 dagar har börskursen i Oscar Properties gått från 30 öre till 1,50 kronor som mest (nu lite över 1 krona). En uppgång på 400%. Det började med att Expressen skrev att OP hade ingått en förlikning med DSAM Sverige så att konkursförhandlingen kunde avbrytas, bara några timmar innan konkursbesked. Sedan hände inget mer, förutom att några personer började säga på forum att det därmed inte blir konkurs alls. De ignorerade att det lär saknas 300 miljoner i balansräkningen.

Sedan startade något som jag bara kan anta en är "pump and dump". "Pump and dump" är ett ekonomiskt brott där man med vilseledande information och andra metoder driver upp ett aktiepris, litar på att momentum och FOMO (Fear Of Missing Out; rädsla för att missa en möjlighet) ska driva priset ännu högre, det är pumpen, och sedan, innan folk börjar tänka efter, säljer man de aktier man köpte precis i början till stor vinst. Det är dumpen.

För att upprepa siffror från bolaget: I Q3-rapporten så hade företaget i bokföringen ett eget kapital (dvs den mängd pengar som är aktieägarnas) på 300 miljoner kronor. Efter att ha missat att betala lån så löste DNB in säkerheter och lämnade överskottet tillbaka till Oscar Properties. Det överskottet var 600 miljoner mindre än det borde varit enligt bokföringen.

300 miljoner kronor minus 600 miljoner kronor är minus 300 miljoner kronor. Om det är allt som hänt så är varje aktieägare skyldig företaget 2 kronor per aktie.

Utöver minuset i balansräkningen så har delar av styrelsen avgått och de kör nu på en minimal styrelse på 3 personer. VD:n har också avgått och lämnat företaget. Likaså finanschefen, fast jag vet inte om han jobbar under uppsägningstiden eller inte. Styrelseordföranden, Peter Norman, ex-politiker och känd från regeringar, sköter nu företaget själv, troligen med hjälp av grundaren och storägaren Oscar Engelbert.

Företaget har också skjutit upp Q4-rapporten till den 4:e april, men den kan säkert skjutas upp mer eftersom de måste hitta en omöjlig lösning innan den publiceras. Annars är det godnatt. Nämnde jag att de anlitat en jurist som är expert på konkursbon och likvideringar och att de i varje pressmeddelande pratar om att "avveckla under ordnade former"?

Jag vet inte vad ett rimligt värde på bolaget är. Kanske är det noll, kanske är det 50 miljoner (aktiekurs 30 öre).

Åh, och sedan är det Valerum-obligationen. Valerum, ett av Oscar Properties dotterbolag, hade en obligation där SBB var borgenärer och fick hoppa in när OP slutade betala räntor. Det bör ha resulterat i att SBB tog över Valerum-fastigheterna vilket lär ha skapat ett än djupare hål i balansräkningen. Eftersom Oscar Properties låter bli att publicera sin kvartalsrapport så vet vi inte exakt. Bara att det är väldigt illa.

Kommentarer

  1. Ditt sätt att skriva om ett (enligt mig) relativt ospännande ämne, fick mig att hungrigt vilja läsa mer. Du har en förmåga att fånga läsaren och nu vet jag lite mer om OP! (Som ju uppenbarligen inte bara är en snaps! ;-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Numera vill jag egenligen bara att Oscar Properties ska försvinna. Gå i konkurs eller köpas upp, vad som helst så att följetongen kan sluta.

      Men det som började som ett spontaninlägg för åratal sedan om något som var konstigt har blivit en lång lektion i hur ologiskt allt kan vara, och hur miljardärer alltid landar med fötterna nedåt även när småsparare förlorar allt de äger.

      Det har också blivit en lektion i hur länge ett döende företag kan fortsätta existera.

      Och det har blivit en lektion i hur stamaktieägare kan köra över ägare av preferensaktier eller andra värdepapper som borde varit säkrare än stamaktier. Stamaktieägarna har makten i företaget och när det krisar så är de väldigt motiverade att utmanövrera allt som står mellan dem och pengarna.

      Radera
    2. Och det här blev en ny lektion. En lektion i hur spekulanter och manipulatörer kan ta över en aktie och dess kurs när all normal handel försvunnit eller minskat till pyttenivåer. Folk har handlat för 1-200 000 kronor om dagen och de som lagt stora ordrar har ofta fått kursen att gå upp kraftigt helt på egen hand.

      Radera
    3. Lektion = nyttigt!
      Lektion + lektion + lektion...etc = Trauma

      Radera
  2. Ja jisses vilka sjuka rörelser. Tänkte shorta den cirkusen igår, men fanns inga aktier att låna, inga certifikat eller warrants heller. Tyvärr vanligt när det kommer såna uppenbara lägen. Samma med SAS när de hade sitt knasrally tidigare i år.

    SvaraRadera
  3. Jag undviker Svenska fastighetsaktier helt, noll krav på transparens lämnar för stort utrymme för kriminella. I USA hade många av dessa företag för länge sedan fått besök av poliser från justitiedepartementet, skatteverk och finansinspektion./Sjodan.

    SvaraRadera
  4. Såg att jag missat dig i min blogglista. Lägger till dig. Ha en bra dag !! //NLI

    SvaraRadera
  5. Idag begärdes de i konkurs. Visserligen andra gången, å förra gången överlevde de. MEN, skulden denna gång är betydligt större. Aktien nära nog värdelös, soliditeten ligger på 10%, men trots allt detta är mindre än 1% blankat. Märklig historia, som får man förmoda, slutar här.

    Det blir fastighetsrealisation. Oscar kommer klara sig, och argumentera för att "om bara"... men företaget är då ett minne blott, en flyktig dröm.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare