Sectras rapport och allmänna funderingar över företaget

I slutet av förra veckan kom Sectras kvartalsrapport för 2023-24 Q3 och vinsten har sjunkit, men företaget verkar inte bekymrat. Börspriset sjönk intialt med 4-5% men det är en nästan normal svängning och priset gick upp igen under dagen.

Liksom många andra mjukvaruföretag så håller Sectra på att gå över från licensförsäljning till prenumerationer. Sectra, också liksom många andra mjukvaruföretag, har räknat ut att de på det sättet kan få kunderna att betala mer, fast det blir mer utsmetat över tiden. Just nu betyder det att de håller på att bygga upp en grupp prenumererande kunder och innan det är gjort så kommer inkomsterna vara lägre än de hade varit med licensförsäljning.

Sectra försöker också växa sin produktkatalog för att kunna sälja till sjukhus som inte vill ha många specialiserade program och leverantörer utan hellre köper allt från en enda leverantör. Det är ett rimligt sätt att växa, men det finns en del risker. Just nu har Sectra ett väldigt gott rykte för att de är bra på det de gör. Mycket ny mjukvara på nya områden kan resultera i lägre kvalitet vilket kan skada företagets rykte i längden. Det borde vara medvetna om det och göra vad de kan för att undvika det.

De meddelar inget om utdelning eftersom Sectra bokföringsår är brutet och går från maj till april. Utdelningsbesked kommer 5 juni när Q4-rapporten kommer.

Sectra är mitt näst äldsta innehav så jag närmar mig kvartalsrapport nummer etthundra. Det har varit en underlig resa.

När jag köpte Sectra så sparade jag bara i fonder, plus att jag hade några Sandviken-aktier, och jag kommer inte ihåg exakt vad som fick mig att göra det köpet. Jag tror att jag hade hört om deras grundare och jag tyckte om det jag hörde. Det var en grupp forskare och professorer såg möjligheterna med väldigt avancerade algoritmer för databehandling och de bildade tillsammans ett företag.

Som grundare och ägare var de engagerade i driften och inte bara ute efter att sälja till ett riskkapitalbolag. Det lät sympatiskt.

Med tiden så växte bildbehandlingen stort medan datorsäkerhet förblev en mindre avdelning. Folk är beredda att betala för att bli friska men inte för att skydda sig själva mot attacker innan det är försent.

På börsen har Sectra varit väldigt omtyckt, bortsett från en period för 15 år sedan då deras partner Philips bröt samarbetet de hade. Sectra var när det hände beroende av Philips för mycket av försäljningen till slutkund så det var några knackiga år medan de lärde sig sälja själva men de klarade övergången bra.

Att Sectra är väldigt omtyckta betyder att aktierna värderas skyhögt jämfört med vinsten. Jag har då och då nämnt att priset är orimligt högt men tittar jag i backspegeln så hade det trots det varit ett bra köp. Tyvärr är det svårt att veta i förvåg så priset har trots allt inneburit att jag inte köpt några fler aktier. De aktier jag har är fortfarande de jag köpte i två omgångar för så länge sedan att de ligger i en aktiedepå.

Justerat för aktiesplittar så betalade jag runt 8 kronor per aktie 2002 (12 kronor efter inflationsjustering). Priset på börsen är nu över 200 kronor även om det svänger en del. Sectra går ofta upp eller ner med ett par procent så på Avanza är det nästan alltid Sectra som är dagens vinnare eller förlorare för mig. Jag har vant mig och reagerar inte på det.

Det skyhöga priset betyder att det finns stor fallhöjd, men företaget är trevligt och få vill sälja och många vill köpa. Skulle det ändras så tror jag att aktiekursen kan sjunka med upp till 80%.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare