Castellum återköper obligationer för 4,5 miljarder och ger ut nya obligationer

Ingen har väl missat att den viktigaste frågan på fastighetsmarknaden är om bolag med mycket lån kan betala sina skulder. Normalt roterar bolagen sina skulder så att när ett lån går ut så tar företaget ett nytt. När en obligation ska lösas in så ger företaget ut en ny.

Problemet har varit att med inflation och räntor så vill de som normalt köper obligationer ha riktigt hög ränta och de svenska fastighetsbolagen har inte haft lust, eller råd, att betala så höga räntor. Nu har parterna närmat sig varandra och de mer stabila företagen har återigen börjat ge ut obligationer.

Mitt största fastighetsbolagsinnehav Castellum har i år gett ut nya obligationer på totalt 3 miljarder. Nu senast igår en stor på 1,75 miljarder på 3 år med en ränta 1,55% över referensräntan och en lite mindre, 250 miljoner, på 5 år med en ränta 2,10% över referensräntan.

Jag vet inte exakt vilka referensräntorna är men de lär ligga på runt 2,5%, så räntorna lär bli ca 4-4,5%. Det är betydligt högre än för några år sedan men ändå på en rimlig nivå som bolaget borde klara utan problem. Enligt bokslutskommunikén så var snitträntan för företaget 3,0% men den dras ner av gamla billiga lån.

Företagets kortsiktiga lån har enligt samma rapport räntor på runt 7% så det här är betydligt bättre.

Apropå gamla billiga lån så har Castellum för pengarna köpt tillbaka obligationer för 4,5 miljarder kronor, mestadels sådana som går ut 2025.

2025-obligationerna hade en ränta på i snitt cirka 1,2% och en del gick att köpa tillbaka med rabatter på upp emot 5% just för att ägarna hellre ville ha tillbaka pengarna nu än att harva med minimala räntebetalningar ett år till.

Företaget köpte också tillbaka några obligationer som ska lösas in i år, men det var lite hugget som stucket om det spelar någon roll då de ändå ska lösas in snart. Totalt så har det här minskat obligationslånen med ett par miljarder, av de totalt cirka 35 miljarder de hade innan. Målet för företaget är att ha den totala belåningen tillräckligt låg för att få tillgång till de bästa räntorna (kreditbetyg är motsvarigheten till att vara premiumkund i en bank för oss dödliga)

Lite underligt är att Castellum fortfarande behandlar Kungsleden som en egen enhet, men det kanske blir så när gamla obligationer står i Kungsledens namn.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare