Hur får man utdelningen?

Ok, jag vet hur man får utdelningen men jag har sett så många frågor och förvirrande och felaktiga svar i forum nyligen, speciellt i anslutning till SBB och deras uppskjutna utdelning.

Utdelningar i Sverige beslutas av en bolagsstämma, oftast årsstämman och antingen bolagsstämman eller styrelsen tittar sedan i en kalender och bestämmer en eller flera avstämningsdagar. De som är registrerade som aktieägare när börsen stänger på avstämningsdagen har rätt till utdelningen kopplad till den avstämningsdagen.

Det spelar ingen roll hur länge man ägt aktierna, bara att man är registrerad som ägare på avstämningsdagen.

Man pratar också om x-dag vilket är är den dag då aktien inte längre ger rätt till utdelningen så den handlas eXklusive den rätten. Typiskt sjunker aktiepriset med beloppet som delas ut. Det är lättast att hålla ordning på det datumet och det är oftast det som publiceras.

Anledningen till att man inte pratar om avstämningsdagar så mycket är att det finns fördöjningar i akteregistreringar så en ägare är kvar i aktieboken i två dagar efter att de sålt aktierna och det tar två dagar att dyka upp där efter att man köpt aktierna. Då är det lättare att kolla x-dagen. Hade man aktien i sin depå dagen innan x-dagen så får man utdelningen, annars inte.

Utdelningen kommer sedan betalas ut till ett kontantkonto man har hos sin aktemäklare. Det tar typiskt några dagar till en vecka från avstämningsdagen.

Aktieköp ⇒ X-dag/Avstämningsdag ⇒ Utdelning

I företagets bokföring så plockas pengarna generellt från ett konto som innehåller ett företags årsvinst så man säger att det är 2023 års vinst som delas ut nu 2024. Eftersom det är två årtal så får man kolla noga vilket folk syftar på när de säger ett årtal.

Speciellt för SBB så är det till och med tre år inblandade i utdelningen. Företaget beslutade 2023 att dela ut en del av vinsten från 2022, men har skjutit upp det mesta av utdelningen till 2024 i brist på kontanter.

SBBs årsstämma beslutade 2023, på styrelsens förslag, att dela ut 144 öre per SBB B-aktie, uppdelat på 12 gånger om 12 öre styck. De hann göra två utdelningar, med två olika avstämningsdagar, innan de beslutade att skjuta upp resten. Resten, 120 öre, kommer antagligen betalas ut som en klump så sent som möjligt, det vill säga precis innan nästa årsstämma som i sin tur måste hållas innan slutet på juni. De som äger en SBB B-aktie på avstämningsdagen (som ingen vet exakt när den blir) kommer få rätt till utdelningen.

SBB har sagt att de inte kommer ha någon utdelning för 2023 och 2024 och de syftar då på bokföringsåren, som är åren efter 2022. Utdelningen för 2022 är redan beslutad om och kommer (antagligen) 2024.

Skillnader i USA: Utdelningar beslutas av företagens styrelse och gapet mellan x-dag och utbetalningsdag kan vara bortåt en månad.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare