Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

Jag fick häromdagen hemskickat ett erbjudande att teckna "konvertibelt skuldebrev" i ett företag som heter Hydromars. Det var väldigt nära att det åkte direkt i det runda arkivet, men jag blev lite nyfiken och började läsa.

Brevet var inte tjockt. En blankett och en glansig A4-sida med text på båda sidorna. Man säger att man jobbar på vattenåtervinning i rymden. Ordet "vatten" fick mig att rynka lite på pannan men jag kommer till varför senare. Man säger också att man fått kontrakt med ESA för att skicka ut något i rymden.

Broschyren använder argument som det här: "Välkända affärsmän och företagsledare som Elon Musk (SpecaX), Jeff Bezos (Blue Orirgin) och Sir Richard Branson (Virgin Galactic) investerar alla i rymdföretag". Det är sällsynt att man kan göra mig så ointresserad i bara en mening.

Men ändå, alla företag som har lyckats har börjat smått och det är naturligt för nya företagare att inte vara experter på marknadsföring mot investerare, redovisning, ekonomi eller annat eftersom de istället har en verksamhet de brinner för.

Så jag letade reda på Hydromars årsredovisning och började läsa.

I årsredovisningar kan man hitta mycket intressant information. I den här lärde jag mig att den som skrev den inte är bra på svenska. Att det är ett företag som består av två personer där den ena är helt nyutexaminerad från KTH (KTH är en annan gemensam nämnare i bedrägerierna). Att de fått bidrag för sin forskning, men mestadels fått in pengar från investerare.

Och man får veta att styrelseordföranden heter A. Sääsk. och att en Åslin från företaget Xzero är styrelseledamot.

Det är det där sista som är det avgörande beviset för att Hydromars är ett oseriöst bolag. Sääsk och Xzero har i decennier lurat folk på pengar genom att erbjuda "investeringar" som bara blir löner till de själva. Varje gång har de en ny bakgrundshistoria, men det har nästan alltid med vatten eller vattenrening att göra. Därav min rynkade panna ovan. Jag har skrivit om deras företag ett par gånger tidigare. Företag som då hette "Circular Water", "Xzero" eller "HVR Water Purification"

Ibland byter de bolag, och tydligen är Hydromars deras nyaste offer. Jag är inte 100% säker på att frontfigurerna är medvetna om hur de utnyttjas. Inte heller att Marcus Wandt eller ESA vet vilka skumraskfigurer som gömmer sig i skuggorna.

Tydligen är "rymden" deras nyaste vinkel. Tidigare har det handlat om nanoteknik och kylvatten till elektronik. Lite förvånad att de inte körde på AI, men jag har en känsla av att de redan gjort det.

Om du eller någon du känner fått det här "erbjudandet" så är det bara att slänga. Om man vill bli av med 15 000 kronor (minimibeloppet) så finns det mycket roligare sätt.

Skulle du redan tecknat så kan du försöka avbryta det via Eminova fondkommission men jag tror att det är försent. Det finns inget konsumentskydd för sådana här affärer. Du kommer aldrig kunna sälja dina konvertibler eller aktier och företaget kommer aldrig betala tillbaka något, pengarna är borta.

Kommentarer

 1. Hehe, skynda att fynda!
  Bra att du är vaken och kan varna andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får fortfarande regelbundet kommentarer på mina tidigare inlägg fast det är många år sedan jag skrev dem. Det är folk som undvikit att bli lurade och, tråkigt nog, en del som skickade iväg pengar och först efteråt började bli misstänksamma.

   Så nu känner jag ett visst ansvar att inte släppa dem. Jag skulle vilja att Ekobrottsmyndigheten på polisen tog hand om det, men av någon anledning verkar de inte göra något. Kanske är det inte tillräckligt olagligt så att riksdagen behöver fixa lite lagtext, men någon borde göra något.

   Radera
  2. Bra jobbat! :-)
   EBM och Polisen är två olika myndigheter, men EBM utreder också. Du kan alltid anmäla. Då kommer det åtminstone med i EBMs statistik.

   https://www.ekobrottsmyndigheten.se/om-ekobrott/anmal-ekobrott/

   Radera
  3. Det är lurigt för om man istället för att "anmäla" vill "tipsa" så hamnar man hos polisen:
   "Du tipsar Ekobrottsmyndigheten om ekobrott genom att höra av dig till Polisen,"

   Radera
  4. Jaha...haha, det ska inte va lätt att göra rätt!

   Radera
 2. Nu fick även jag erbjudandet med posten. Undrar hur de gjort selekteringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Det stod något om addresskälla och jag hade tänkt kolla upp det men glömde det innan jag slängde papparen.

   Radera
 3. Adresskälla: Vindbron Invest AB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett litet enmansbolag på Östermalm i Stockholm, som specialiserar sig på "EMISSIONSMARKNADSFÖRING". Frågan är väl lite varifrån herrn bakom bolaget plockar sina addresslistor. Det finns ju alternativ. Folk med en viss mängd kapitalinkomster i deklarationen t.ex.

   Radera
 4. Företaget Hydromars är ännu ett av bedragaren Aapo Sääsks bolag. Han ligger bakom en hel rad bolag som endast startats för att lura till sig pengar via nyemissioner. Hydromars är en garanterad förlustaffär

  SvaraRadera
 5. Tack för varningen. Min pappa fick skiten. Gick rakt i papperskorgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat. Det är alltid extra upprörande om de lyckas lura människor i ens familj.

   Radera
 6. Fick samma prospekt, åkte i soporna direkt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som rätt ställe för det.

   Radera
  2. Jag fick samma erbjudande och förstod direkt att det handlar om skojare. Därför googlade företaget och på det sättet läste din varning Daniel. Bra jobbat

   Radera
 7. Shorena Tsindeliani03 juni, 2024 17:41

  Hej Daniel.
  Dina inlägg har skapat ytterligare intresse för Hydromars.
  Eftersom det finns oklarheter i det du skriver vore jag glad om du ringer mig så att jag får en chans att berätta lite om bolaget. /Shorena Tsindeliani, VD för Hydromars AB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Shorena. Har du läst den här artikelserien i Svenska Dagbladet om din styrelseordförande: https://www.svd.se/a/26r2G/kan-forsta-aktieagarnas-missnoje-de-sitter-ju-fast ? Vet du om någon enda person har lyckats få tillbaka en enda krona under de sju år som gått sedan de skrev de artiklarna?

   Ert annonsblad säger att mångmiljardärer bränner pengar på att bygga stora avlånga saker som sprutar eld i ena ändan. Varför är det ett argument att investera i Hydromars?

   Jag är nyfiken på fotot av Marcus Wandt som ni använder i marknadsföringen. Är han medveten om att ni använder hans namn och bild för att få folk att skicka er pengar?

   Hur är det med samarbetet med ESA, ni fick cirka 300000 av dem för några år sedan om jag minns rätt från årsrapporten. Är resultat av den insatsen publik och är ESA nöjda? Om de är nöjda, varför fortsatte de inte att sponsra erat arbete?

   På ett mer personligt plan, hur länge har du jobbat ihop med Sääsk och Xzero, och när blev du medveten om kontroverserna runt dem? Varför anser du att de är rätt personer att jobba ihop med när deras företag varit helt oförmögna att göra något under alla år?

   Har företaget funderat på att ta in pengar från riskkapitalbolag eller genom banklån istället för att använda till synes oärliga och oseriösa försök att få omedvetna privatpersoner att skicka pengar?

   Hur kommer det sig att ni använder "konvertibellån" istället för aktier den här gången? Vad jag kan bedöma blir effekten densamma, men det är en lätt förändring i erat modus operandi så finns det någon fördel eller nackdel för er?

   Radera
  2. Shorena Tsindeliani03 juni, 2024 22:07

   Hej Daniel,

   Hydromars är medgrundat av mig och jag leder det i över 4 år. Alla som är engagerade i Hydromars (och det är inte 2 personer) brinner för det de gör och vi jobbar hårt för att göra Hydromars till ett framgångsrikt europeiskt rymdföretag.

   Hade du varit mer seriös hade du hittat ESA:s rapport om Hydromars, antal anslag vi har fått (och det är inte 300 000) och även att ESA valde Hydromars under Q2 2023 bland över 30 europeiska rymdföretag och finansierat våra produktvalidering i rymden (validering värd 2 Mkr).

   Jag kommer inte att vara inblandad i samtal med dig i den här chatten. Du är välkommen att ringa eller till och med besöka oss på Hydromars kontor eller vårt labb.

   Oavsett vad du tycker om Hydromars jag önskar dig det bästa. /Shorena

   Radera
  3. Låt mig säga så här: Om du verkligen tror på verksamheten och inte bara vill vara ett skal för fejkade nyemissioner, se till att du blir av med den nuvarande styrlelsen.

   Radera
 8. Tack Daniel för att du tagit reda på och publicerat denna info. Tänder i spisen med skiten

  SvaraRadera
 9. Som många andra redan har skrivit,
  Tack Daniel för att ha besparat mig på en besvikelse och förlorade pengar.

  //Josef

  SvaraRadera
 10. Tack för att du gräver vidare! Det verkar verkligen behövas.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare