Varning för Circular Water

Häromdagen fick jag ett riktat erbjudande om att investera i ett bolag vid namn "Circular Water Technologies AB" vilket inte är ett seriöst bolag. De hävdar att de tillverkar otroligt rent vatten som de säljer till vätgasproduktion, men troligen (helt säkert) är det endast ett nytt kapitel i de här personernas regelbundna försök att dra in pengar som aldrig kommer leda till ett vinstdrivande företag.

Besser1 skrev omfattande om de här personerna för något år sedan, men sammanfattningsvis så handlar det om personer som har nyemissioner som affärsmodell. De skapar ett aktiebolag, skriver några fina broschyrer, skickar ut till investerare och får folk att teckna sig för en nyemission. För pengarna betalar företaget löner till grundarna och när pengarna är slut så gör de en nyemissison till eller skapar ett till företag.

Nyemissionsaktierna är värdelösa och de går inte att sälja eftersom de inte finns på någon börs och det är svårt att hitta köpare på egen hand. I takt med att företaget gör fler nyemissioner går dessutom värdet på en aktie från värdelös till än mer värdelös.

Jag skulle inte tecknat mig för det här ens utan Bessers varning men med hans research som bakgrund så känner jag att jag bör skicka ut en varning. Kanske räddar det någon.

Kommentarer

 1. Tack. Fick det där idag och undrade just vad det var för skumma personer som bemödat att skicka ut alla dessa för att få in den relativt lilla summan 24,5 milj.
  Så typiskt att det just nu är verksamhet relaterat till H2, nu när det är detta som är högst på agendan.

  Man blir ju nyfiken på vilka övriga personer är då de solkar ner sitt namn genom att ha kopplingar till herr Sääsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är Mangold Fonkomission för ett företag som inte kollar kunföretagens bakgrund?
   /Hans Björkman medlem i Aktiespararna

   Radera
  2. Folk som får betalt och skiter i sitt rykte kanske?

   Radera
 2. Fick det också igår, hade aldrig hört talas om företaget. Åkte direkt i soptunnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ställe för det brevet. Kan göra breven från postkodlotteriet sällskap.

   Radera
 3. Jättebra att du varnar. Jag vet inget om bolaget men det är bra att sånt här får spridning så det finns info att läsa. Det gör förhoppningsvis att folk kan fatta bättre beslut oavsett om dom investerar eller inte.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får alla tacka Besser1 och de på SvD som gjorde utforskningar för några år sedan.

   Det är bara synd att det är så svårt att bevisa brottslighet (om det ens är brottsligt att lura folk på pengar på det här sättet).

   Radera
 4. Läs gärna min kommentar på Besser1. Ger ett handfast råd!

  MvH

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag hittade den kommentaren, om du inte menar rådet att hålla sig borta. Det är ett bra råd. Jag är bara rädd för att de som är deras troliga offer inte läser ekonomi/investeringsbloggar. :(

   Radera
 5. Tack för upplysningen. Finns många lycksökare som försöker komma åt kapital och utnyttja ny teknik och miljö för egen vinning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den sortens människor som skulle sälja falska mediciner för att tjäna pengar. :(

   Radera
 6. Fick du också ett teckningserbjudande från Phoenix BioPower? Jag är skeptisk av många anledningar, bl.a för att en av personerna bakom Phoenix är den som administrerat utskicket av Circular Waters teckningserbjudande. Tyder på rejält dåligt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Phoenix BioPower missat mig (eller om de gick i tunnan så snabbt att jag inte ens tänkte på det). Om de har kopplingar till de här skojarna så kan man med rätta oroa sig för att de inte heller är intresserade av att faktiskt skapa ett vinstdrivande företag.

   Radera
 7. Tack för tipset. Det ser onekligen lite skumt ut om man söker på de inblandade personerna.

  Det har också varit oklarheter i årsredovisningen för 2019. Årsredovisningen har kompletterats flera gånger efter den första inskickade versionen och bolagsverket har godkänt den först nu i februari i år.  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad de skickade in först. Några siffror på en servett från en lyxrestaurang på Rivieran?

   Radera
 8. Skönt skojeri! Fick prospekt i brevlådan i dag. Mest komiskt är väl att ordföranden Aapo Sääsk är gammal polare till Kenta Gustafsson från "Ett anständigt liv" och övriga filmer i modstrilogin. Sääsk har bland annat skrivit texten till Bajen-hymnen "Just I dag är jag stark". Verkar som att han son, som medverkar som hårt solariegrillad 80-tals-yuppie i "Det sociala arvet" bor granne med bondfångar-vd:n på Phoenix BioPower. Adress: Floragatan, flottast på hela Östermalm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en till koppling till Phoenix BioPower. Man väljer inte sina grannar men det är ett annat dåligt tecken.

   Sääsk borde förresten vara pensionär sedan länge. Är det för skoj att göra sånt här eller har han aldrig pensionssparat?

   Radera
 9. Det verkade känd på något sätt.
  -Just det -"Xzero". Jag fick NE erbjudande från dem för 2 år sedan och det handlade om också om typ maskin som renar vatten.
  Nu skriver de mycket om vätgas, grön energi, energiteknik,....och i första ögonkast skulle man tro att de har ngt med vätgas att göra men, när man tänker klart så de vill producera maskin som producerar vanligt destillerat vatten. -Bra gömd.
  -Och de ska inte noteras på börsen!!!! Mig kan de inte lura. Men det finns alltid får som nappar på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, Xzero var förra kapitlet men jag antar att de till slut fick för mycket negativ uppmärksamhet och behövde ett nytt namn och nytt bolag.

   Radera
 10. Jag fick TVÅ prospekt i brevlådan. Oseriöst. Hur kan man dessutom söka pengar (och varför från småsparare) utan att lämna en enda siffra i prospektet. Prata mycket om energi, när man tror sig göra vatten, kanse, i framtiden... Och inte en siffra (utöver eget kapital på 100.000 kr) för bolaget i allmänt tillgängliga databaser trots att de varit "verksamma" sedan 2017.
  Och när fick ni ett erbjudande om att köpa aktier i ett bolag (utan anknytning) i brevlådan senast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senast jag fick ett direkterbjudande kan ha varit de här personernas förra försök, med xzero. Det lyckades antagligen dra in nog med pengar då för att hålla grundarna flytande till nu.

   Det enda seriösa direktriktade erbjudandet var från ett företag som gick i konkurs 6-7 år senare. Jag hoppade inte på det men jag hoppades länge att de skulle lyckas för det var en riktigt intressant produkt och det var i forskningens framkant. Jag hoppas tekniken lever vidare i alla fall för förr eller senare kommer det gå att göra.

   Radera
 11. Tack för infon, fick också reklamen i brevlådan men kollade bolagstrukturen och tyckte det såg märkligt ut så sökte vidare och hittade då informationen här som verkligen gjorde att jag skickade prospektet i soptunnan

  SvaraRadera
 12. haha, "grön vätgas", "ultrarent vatten" och ett tydligt fokus på Admin team för att håva in ...
  Många röda flaggor bara vid en snabbläsning..
  Prospektet brann inte så bra i öppna spisen heller, för glansigt papper ger för mycket aska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får helt enkelt skicka in en begäran om mer brandvänligt papper när de försöker igen om något år! En brasa vore bra för postkodlotteriet också. Det är lugnare nu men ett tag tror jag de stod för hälften av min pappersåtervinning.

   Radera
 13. Hej, vill tacka för denna tråd då jag blev helt förd bakom ljuset genom detta erbjudande. Både Ny Teknik och Mangold Fondkommission har helt missat att kolla upp detta företag. Vet inte hur jag kunde missa deras årsredovisning där de endast har 100 000,- i aktiekapital sedan 2017 och deras moderbolag ligger över ett negativt balanserat resultat på 100 000 000,-. Finns knappt någon omsättning i moderbolaget H.V.R. Jag tecknade aktier men kontaktade Mangold igår och de makulerade min teckning som tur var. Hade hellre betalt pengarna för att slippa ha aktier i detta bolag. Jag har anmält bolaget till Finansinspektionen och meddelat både Ny Teknik och Mangold vilket oseriöst bolag detta är. Tyvärr är det nog många fler än jag som blivit lurade och betalt in pengarna:(
  Om det finns flera där ute som blivit förda bakom ljuset så betala inte in några pengar och kontakta Mangold samt anmäl detta till finansinspektionen.

  Mvh Johanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade missat att de förekommit i Ny Teknik. Jag hittar en artikel och en intervju och längst ner står "Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion.". Riktigt, riktigt svagt av Ny Teknik att lura sina läsare så även om det är oavsiktligt.

   Tyvärr så har de här personerna haft decennier på sig att förfina sin broschyrer och marknadsföringsknep. De vet hur de ska skriva för att få folk att känna att de är en del av något stort.

   Som jag förstått det så är det svårt att bevisa bedrägeri för de kan försvara sig med att de bara är väldigt inkompetenta och hela tiden planerade att lyckas. Ingen som ser deras historia tror på det för ett ögonblick, men det skulle ta en massa tid och energi att bevisa det i en domstol och tyvärr så verkar finansinspektionen och ekobrottsfolket inte prioritera det.

   Jag hoppas dina mail får resultat. Återkom gärna om du hör något mer om det!

   Radera
  2. Ja jag har ju missat din och andras varningar, tecknat mig, och betalat in. Jag har haft en gnagande känsla inom mig då jag inte fått några aktier än, 10 dagar efter inbetalningen. Idag 19 april skrev jag till Mangold och frågade var aktierna tagit vägen. Jag fick detta svar...
   Hej,
   Vi har inget preliminärt datum för aktieleverans men arbetar så fort vi kan med att kunna leverera till er. Tack.
   Med vänlig hälsning,

   Albin Farme
   Back Office
   Mangold AB

   Piiip??? Inget preliminärt datum för aktieleverans?

   Jag googlade och hittade hit. Vad gör jag nu då? Något tips??
   KLE

   Radera
  3. Hej @Prof Kitty, jag också har ju missat dessa varningar, tecknat mig for några Type1Water aktier, och betalat in. Jag känner mig väldigt frustrerad. Har du lyckats få tillbaka pengarna? Om så är fallet, vad gjorde du?

   Radera
  4. Nej jag har inte fått tillbaka pengarna. Jag skrev flera brev till Mangold och till Finansinspektionen. Mangold svarade ”för sent” och inget svar från FI. Jag är en nybörjare på aktier och känner mig grundlurad. Har någon annan lyckats få tillbaka pengar och isåfall, hur då?

   Radera
 14. Jag skrev tillbaka... ”Hej
  Vilket märkligt svar. Jag häver härmed mitt köp av CWTs nyemitterade aktier och förväntar att få de av mig inbetalade pengarna tillbaka.
  Mvh”

  Och hoppas innerligt det går att häva köpet. Så nu har jag lärt mig mer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att du kan avbryta köpet! Konsumentskyddet är svagare här än på andra områden men kanske kan du kolla med Finansinspektionen?

   Radera
 15. Nu är Aapo Sääsk igång igen.
  Jag har fått hem ännu en inbjudan för att tecka aktier igen och denna gången heter vattenreningsbolaget Type1water AB / www.type1water.com.

  Man ser även samma trend med betalda artiklar som läggs ut på stora hemsidor t.ex. https://www.nyteknik.se/sponsrad/industrisamhallet-i-stort-behov-av-ny-teknik-for-renat-vatten-7013162 .

  Någon borde undersöka dessa bolag!

  Jag har själv börjat kolla upp inblandade personer och Revisorn Johan Isbrand har ju varit iblandad i mindre seriösa bolag ett bra tag.

  Mera Mobil Sverige AB! - http://www.tbg.nu/news_show/96613/70
  Qall Telecom AB - https://www.svt.se/nyheter/konsument/svt-nyheter-avslojar-telefonbolag-stammer-aldre-gang-pa-gang-av-misstag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt enormt. Räcker det inte med ett skumt "göra vatten"-företag, ska de nu ha två på samma gång? Undrar om ligan har haft en intern splittring, om de blivit extra giriga eller om helt enkelt räknat ut att de kan få mer pengar med två parallella bolag. Kanske de kommer låtsas konkurrera med varandra?

   Radera
  2. Helt rätt att varna för dessa oseriösa aktörer!
   Jag har via personer med bra insyn i dessa företag blivit varnad för skurkaktiga metoder.
   Deras prospekt är fulla med rena lögner om att dom samarbetar med vissa företag osv.
   Det enda dom gör är att plocka in pengar till ägaren Sääsk. Följ den röda tråden ALLA bolag inom scarab group betalar för licens för att använda scarabs sk teknik för vattenrening. Sääsk står som enda ägare för scarab och det är de enda bolag i gruppen som gör en vinst!

   Detta är skurkaktigt och det gläjder mig att detta lyfts på olika sidor på nätet samt att folk anmäler dom! för detta måste få ett stopp.

   Radera
 16. Tack för att du varnar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet det mesta om Aapo Sääsks bolag sedan många år, vill ha kontakt
   med insatta personer för att göra en utredning

   Radera
  2. Jag är ganska insatt, kanske går det att fortsätta diskutera detta på ett säkert anonymt sätt?

   Radera
 17. Jag fick ett tjockt prospekt i dagens Ny Teknik från Type1water AB. Läste igenom hela och förvånades över den lilla summan om 24,5M kr som de vill ha i nyemission samt att det inte någonstans fanns ordentligt förklarat vad de håller på med, mer än något i stil med vi renar vatten på ett nytt sätt och rent vatten är bra för mycket. Droppen var när de skriver att artificiell intelligens kräver absolut rent vatten :). Det här verkar vara kvacksalveri på hög nivå tänkte jag och googlade mig hit.

  SvaraRadera
 18. Tjockt prospekt var kanske att ta i. Tjockt reklamblad på 10 sidor i färg är väl en mer korrekt beskrivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte du är deras målgrupp. Du är uppenbarligen alldeles för skeptisk! De är ute efter folk som vill tro på fantastiska påståenden och det tynger mig att de kan hitta sådana via Ny Teknik. Det brukade vara en fantastisk tidning för länge sedan.

   Varningssignaler för varje sånt här erbjudande:

   * Magiska produkter som man inte riktigt förstår

   * Frånvaro av andra seriösa investerare eller banker

   * Frånvaro av konkreta siffror (historiska resultaträkningar och balansräkning) för bolaget.

   * För bra för att vara sant. Om det är så bra som de säger skulle de kunna få in 10x så mycket pengar med ett telefonsamtal till ett riskkapitalbolag eller bank.

   --- och flera andra saker.

   Att personerna bakom har en historik som inte tål dagens ljus kan vara svårare att förstå direkt.

   Radera
 19. Är det någon som tecknat sig för aktier i Circular water som fått någon info eller aktier?

  SvaraRadera
 20. Jag har tyvärr fått aktierna överförda. Såg detta först nu.
  Fick tips om att köpa dessa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick alltså aktier överförda? Då fick du betydligt mer än mig

   Radera
  2. Kontakta Mangold, det gjorde jag. Tydligen kan inte aktierna föras över till ett ISK konto utan kräver ett vanligt akriekonto. När jag ändrat konto hos Mangold fick jag mina aktier.

   Radera
 21. Tecknade en liten postat. Och det blev en sk läropeng. Har ett "grått" innehav I portföljen på 0 aktier till ett värde av 0 kronor. Att detta är lagligt säger en hel del om hur trasigt vårat system är.

  SvaraRadera
 22. Hej! Är det någon som prenumererar på Type1water? Tyvärr läste jag den här bloggen för sent och försökte nu avbryta allt. Aktier överfördes ännu inte, men Mangold verkar samarbeta med den här typen av affärer, jag begärde en annullering, men de meddelade att det inte är möjligt. Har någon här lyckats avbryta på annat sätt?

  SvaraRadera
 23. Nu är Xzero igång igen med nyemission - sista datum att (inte) teckna är 31 oktober 2022. Låt oss hoppas att fler googlar denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon. Den här gången verkar de bytt målgrupp så jag fick inget utskick. Det är tråkigt att det uppenbarligen fungerar. Kanske är folk lite mer försiktiga nu när alla andra kostnader ökar, men jag har inga höga förhoppningar.

   Radera
  2. Annonser i SvD och DN, som vanligt.

   Radera
  3. Nu är det ultrarent vatten för halvledarindustrin som gäller, samt marknadsföring som "nanoteknikföretag"... något som ju ligger rätt i tiden

   Radera
 24. Dum amatör som jag var så köpte jag 200 aktier (trodde naiva jag) för den facila summa av 65 kr.st. M.a.o. 13000 kr upp i rök. Fick härom dagen en ny inbjudan att i samband med en nyemission utöka mitt (aktie)-innehav. Snälla nån, det räcker väl att bli blåst en gång av samma bolag. Hur kan de få hålla på? Pensionär som jag är så känns det extra tungt.
  Någon som har förslag på hur man ska få tillbaka pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt tråkigt!

   Jag vet inte hur man kan få tillbaka pengarna. Om aktierna hade haft något värde så hade de gått att sälja till någon, men det har de inte.

   Jag är rätt irriterad över att de får fortsätta så här år efter år. Det borde vara brottsligt och om det inte är det så borde det bli brottsligt. En idé jag har är att gå efter de mäklare som hjälper dem med bedrägeriet. Om tillräckligt många anmäler dem till finansinspektionen så måste FI ta en titt och de kommer inte tycka om det de ser.

   Men jag är ledsen över dina förlorade pengar.

   Radera
 25. Tips! Skicka in svarskuvertet utan innehåll (eller med utdrag av bloggen här), så kanske det kostar mer än det smakar för Mangold till slut.

  SvaraRadera
 26. Fick i lådan nu, denna gång inte nyemission utan försäljning från "systerbolag". Bolaget värderas till drygt 500 MSEK utan att ens ha en fullständig styrelse. Denna gång sköter bolaget allt själva, antar att de inte fick någon FK att ställa upp igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sorgliga är att det antagligen kommer fungera, men tack för informationen. De verkar inte längre skicka erbjudanden till mig så jag ser dem inte själv. Nu hoppas jag bara att så många som möjligt hittar den här varningen eller någon av de andra som publicerats över åren.

   Radera
 27. Fick brev om att teckna i CWT. Glad jag fann denna info när jag funderade kring bolaget, vätgas och energi är ju hett. Så de timar bra.
  Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har haft många år på sig att polera dokumenten och broschyrerna så att de ser trovärdiga ut, och de är duktiga på att justera temat till det som är mest hett just nu. Får bara hoppas att tillräckligt många nås av varningen så att deras bedrägeri slutar vara lönsamt...

   Radera
 28. Jag fick samma brev den här veckan. Jag investerar inte i något jag inte kan förstå så det var ett nej för mig, men bra att den här tråden finns för att varna andra för dessa bedragare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag hoppas verkligen att deras bedrägeri slutar vara lönsamt nog, men jag är pessimistisk för de har lärt sig att skriva rätt ord i rätt ordning för att låta bra.

   Radera
 29. Hej!
  Fick samma brev om att teckna i CWT juni 2023. Man ska köpa minst 500 aktier för 21 SEK och max 10 000 SEK. Jag var sugen att köpa aktier med tanken på grön energi, det är jo framtiden. Glad jag fann denna info. Tack så mycket att du varnar.
  Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst tiotusen antar jag? Ja, de hakar på de mest aktuella trenderna. För sådär 10 år sedan så handlade det om tillverkning av "nano"-saker. Sedan var det elektroniktillverkning och nu är det visst vätgas.

   För grön energi så tror jag mer på tillverkare eller byggare av solpaneler eller vindkraftverk, men de har varit väldigt dyra och kanske ingen bra affär för investerare.

   Radera
 30. I got this letter earlier in the month. Thank you so much for your warning..was seriously considering 😓

  SvaraRadera
  Svar
  1. Happy that it helped. And good thing you made some research before accepting. Close calls are the best teachers!

   Radera
 31. Jag fick precis ett antal onoterade aktier överförda från mitt fars dödsbo till min depå. Det (o)lustiga är att han hade aktier i samtliga bolag som har nämnts i den här tråden dvs. Circular water tech, Phoenix Biopower, Type1 water och Xzero... Han hade också blivit lurad att betala en saftig handpenning på en elbil under utveckling i Lund som visade sig vara i det närmaste ett bedrägeri.. Den här typen av bedrägerier verkar lönar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt tråkigt att höra. :-(

   Skulle inte förvåna mig om de är extra aggressiva mot sådana som redan blivit lurade en gång.

   Radera
 32. Varning - nu är CWT på jakt efter mer pengar igen. "Erbjudande" om att teckna aktier är utskickat, se upp och hjälps åt att upplysa varandra!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare