Och nu är inflationen 3,9%

Inflationen är tydligt på väg nedåt. Inte jättesnabbt, men den minskade från 4,1% (mars 2023-mars 2024) till 3,9% (april 2023-april 2024). Ökningen i priser den senaste månaden var 0,3% men förra april så var ökningen ännu större.

Ungefär en tredjedel av inflationen är att folks låneräntor blivit dyrare sedan förra året och den stora inledande uppgången kommer så småningom inte längre vara med i jämförelseintervallet. Andra saker som håller uppe inflationssiffran är kläder och hyror, medan el och bensin drar ner.

3,9% är ungefär som väntat och under den prognos Riksbanken gjorde för 1-2 månader sedan så Riksbanken känner helt säkert fortfarande att räntesänkningen var ok.

Ett litet orosmoln på himlen är att många hyresförhandlingar dragit ut på tiden med hyresvärdar som önskar över 10% i hyreshöjning. Det betyder att det kan komma ett inflationsskutt uppåt när förhandlingarna är klara men det är osäkert vilken månad det blir. Sjunkande räntor borde dessutom lugna överbelånade hyresvärdar en aning.

Det här är mestadels goda nyheter. Att priserna generellt skulle gå tillbaka till vad de var för 1-2 år sedan är tyvärr orealistiskt men om de kan hamna på en platå igen så är det goda nyheter.

Extra goda nyheter är det för ägare till fastighetsbolag. Castellums aktieprise till exempel hoppade upp 3,5%, bara för att det här ökar chansen att räntorna kommer fortsätta sänkas. Castellum och många andra fastighetsbolag har gamla lån till räntor nära noll och de vill gärna förnya dem till räntor som inte är alltför mycket högre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka