Likviddagar – fällan som kan kosta dig låneränta

Vi är många som då och då köper och säljer aktier på börsen och även om affärerna ser ut att ske ögonblickligen så finns det en fördröjning, och det är där likviddagarna kommer in.

Likviddagen är dagen då pengarna flyttas från köparen till säljaren. Det kan se ut i banken som att pengarna för en försäljning dök upp direkt, men de finns egentligen inte där.

Flyttar man pengarna från en försäljning från depån eller ISK till ett annat Avanzakonto, eller gör ett uttag, så kommer det gå bra, men pengarna finns fortfarande inte. Istället gör Avanza ett korttidslån till dig och kommer ta betalt för det. Eftersom pengarna bara såg ut att finnas, fast de inte fanns.

Exempel

Måndag morgonSäljer aktier för 10 000 kronor (efter courtage)
Måndag10 000 kronor går att ta ut som ett osynligt korttidslån för ca 10% årlig ränta
Tisdag10 000 kronor går att ta ut som ett osynligt korttidslån för ca 10% årlig ränta
Onsdag10 000 kronor kommer från köparen och om man tagit lånet så betalas det automatiskt tillbaka
Sista i månadenLåneränta på runt 5 kronor dras från kontot

Korttidslånet aktiveras inte om man använder pengarna för att köpa nya aktier, såvitt jag kan bedöma, men det aktiveras om man flyttar pengarna till ett annat konto.

I Avanzas mobil-app kommer det (enligt uppgift) en varning när man är på väg att göra det här misstaget. På webben får man ingen varning utan man märker det på en ränteinbetalning i slutet av månaden. Räntan är just nu cirka 10% på årsbasis, och då det typiskt är två likviddagar så blir det runt 0,05% av pengarna. Jag råkade flytta lite pengar efter bara en dag istället för två och råkade ut för det här. Tack och lov hade jag just då kontanter på kontot så att det inte hamnade under noll.

Det är värt att fundera på vad som händer i den andra riktningen. Om man stoppar in riktiga pengar och handlar så kommer Avanza dra pengarna direkt men de kommer inte föras över till säljaren förrän efter två dagar. Jag undrar om Avanza ger kunden räntepengar eller om de tar räntan för sig själva.

Hur gör andra banker? Nordnet? Nordea? Handelsbanken? SEB? Är de bättre på att hantera pengar som ännu inte finns på kontot? Man märker det bara om man säljer aktier vilket jag gör så sällan att jag inte riktigt kunnat kolla.

Kommentarer

 1. Hej Daniel!
  Bra att du tar upp detta, det är nog inte alla som känner till det.
  Själv sålde jag NorhtWest nyligen (25/9) och väntade med att flytta pengarna mellan konton tills idag för att inte drabbas av denna lånekostnad.

  God sparresa till dig.
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
 2. De behåller pengarna själva, gäller alla banker och är samma sak med överföringarna mellan banker (de tar 1 - 2 dagar vilket är ränta som de behåller för den tiden).

  SvaraRadera
 3. Flyttar sällan pengar mellan de konton jag har hos Nordnet Norge, men kan inte komma ihåg att jag sett den här typen av avgift någon gång då jag gjort det. Blir man inte varnad och det inte är standard hos alla låter detta som något AVA kommer tvingas sluta med om det lyfts lite publikt.

  SvaraRadera
 4. Kan jag använda pengar under likvid tiden när jag sålt aktier el måste jag vänta två dagar (depåkonto Danske Bank???) Glad amatör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Danske Bank gör som Avanza så kan du handla aktier för pengarna (eftersom det är likviddagar på köpet också så gör det inget att pengarna inte dykt upp än), men du kan inte ta ut dem, och det är lite oklart hur det blir om man köper fonder samma dag eller dagen efter.

   Men förhoppningsvis så är Danske Bank tydligare så att de varnar om något håller på att gå snett.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare