Akelius D:s pris är orimligt högt

För värdepapper med en fast utbetalning så finns det ett relativt enkelt sätt att räkna ut rätt pris. Man bestämmer sig för vilken avkastning, ränta, man vill ha och gör lite matematik. Man kan också vända på det, slå upp priset och räkna ut vilken riskränta (diskonteringsränta; kalkylränta) de som styr priset vill ha och det är det jag har gjort.

Normalt är riskräntan ett pålägg på en annan ränta, t.ex. 5-årsräntan eller 2-årsräntan. En ränta som brukar kallas den "riskfria räntan" så jag kommer jämföra alla siffror med den svenska 5-årsräntan.

För svenska värdepapper med fast utbetalning så låg riskräntan 2018, för fem år sedan, på 6-8% över 5-årsräntan. För tre år sedan, 2021, var det också 6-8% över 5-årsräntan. Jag har inte data längre tillbaka men det ser ut som att 6-8% över 5-årsräntan varit den normala riskräntan, men just nu är inte normalt.

Just nu är det helt klart annorlunda. Räntorna utöver 5-årsräntan spretar från 2,8 till 10,3% (när man utelämnar SBB D på 70% och Heimstaden Pref på 19%). Istället för ett spann på 2 procentenheter så är det ett spann på 7,5 procentenheter.

Högst riskränta krävs för Corem D och K2A Pref som just nu är de värdepapper (inte inräknat SBB D och Heimstaden Pref) som investerarna litar minst på. Sedan ligger de flesta andra mellan 5% och 8% eller precis i närheten, förutom Akelius D. Akelius D har en riskränta på 2,8% över 5-årsräntan vilket är extremt låg.

I pris så betyder Akelius D:s låga riskränta att priset är ungefär 2-3 gånger så högt som andra värdepapper med fast utbetalning vilket ger Akelius D en stor fallhöjd. Det som gör Akelius lite speciell är att den handlas i euro, så det är inte en helt fast utbetalning utan den beror på eurokursen, men ingen tror väl att euron ska bli 3% dyrare varje år på lång sikt. Kanske 1%, inte 3%.

Det finns också en annan faktor som antagligen spelar in mer för det höga priset. Många verkar tro eller hoppas att Roger Akelius ska köpa tillbaka D-aktierna till ett bra pris. Den tron verkar komma från att Akelius sagt att han önskar att D-aktierna inte fanns, men inget mer konkret.

Siffrorna påminner mycket om direktavkastningen men tar hänsyn till x-dagarna vilket gör formlerna lite för komplicerade för att ta med här.

Kommentarer

  1. Jag tror att marknaden köper Akelius D lite som om det vore en stamaktie och ett sätt att haka på fastighetskungen Roger Akelius.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar inte rationellt. Klart jag kan ha missat något, men även de som jagar maximal trygghet kan förlora mycket pengar om allt stabiliserar sig och aktien får samma riskränta som andra aktier.

      Radera
  2. Om Akelius riskränta ökar och blir samma som övriga stiger väl kursen? Torligare kanske att tex Sagax närmar sig Akelis riskränta och Sagax D sjunker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får tänka lite baklänges. Om investerarna tycker att Akelius ska ha samma riskränta som andra företag och riskräntan är ungefär utdelning delat med pris, så måste priset minska.

      (Eller utdelningen öka men det händer inte på Pref och D-aktier)

      Jag vet inte vad som händer den närmaste tiden, men jag ser att "marknaden" har gillat 6-8 procent över 5-årsräntan så jag antar att det kommer tillbaka dit så småningom. Sedan kan 5-årsräntan sjunka så att det händer av sig själv utan prisändringar, men vi får se.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka