Oscar Properties måste betala 1,6 miljarder senast idag

De flesta har fått oväntade räkningar men den som Oscar Properties just fick är av en annan klass. Några av Oscar Properties långivare har nämligen fått nog och kräver omedelbar återbetalning av lån på 2,4 miljarder. Ett lån på 1,6 miljarder ska vara återbetalt idag, resten om två veckor.

Oscar Properties är Oscar Engelberts fastighetsutvecklingsbolag som skolat om sig till fastighetsförvaltare genom att göra nyemissioner och köpa fastigheter som större bolag ville bli av med. Företaget balanserade på en knivsegg redan innan inflationen och räntehöjningar så det har sett prekärt ut.

Jag har skrivit mycket om bolaget tidigare men då mest om hur de gjort sitt bästa för att lura preferensaktieägarna på "preferens"-delen av aktieslaget. Det här är mycket allvarligare.

För några veckor sedan slutade Oscar Properties betala räntor för att pressa fram bättre lånevillkor. För vanliga privatpersoner är det sällan en bra strategi och det verkar ha varit dåligt även för Oscar då just det gjort det möjligt för långivarna att kräva tillbaka de lånade pengarna.

På riktigt kort sikt förändrar det inget eftersom Oscar Properties inte kommer betala, men det är ett steg närmare en konkursansökan. I pressmeddelandet påstår Oscar att de fortfarande diskuterar med långivarna men de orden är för ospecifika för att säga oss något.

Vad betyder det här för SBB, det andra krisande fastighetsbolaget? SBB har borgat för någon miljard eller så av Oscar Properties lån och det är svårt att tro att SBB ska klara sig utan att betala något.

Kommentarer

  1. Kanske alla pengarna gick åt till den här vräkiga bröllopsfesten istället: https://metromode.se/noje/sofi-fahrman-filip-engelbert-brollop-venedig/

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Miljardären", minsann. Jag undrar om det är sant, och om det är sant så undrar nog Oscar Properties andra ägare och långivare hur det gick till.

      Det är nog inte sant. Men visst skulle vi alla vilja bjuda våra närmaste dussin kändisvänner till ett andra bröllop i Venedig! Måste unna de stackars miljardärerna lite roligt.

      Radera
  2. SBB och Heimstaden är på god väg att hamna där Oscar är... berg av skulder, inte tillräckligt kassaflöde eller tillgångar. Räntorna idag på nya obligationslån är ju groteska, 9-12%. Speciellt för dessa bolag med kreditvärdighet = skräp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst ser det illa ut för i synnerhet SBB, men de verkar åtminstone ha fastigheter som gör sitt jobb. När Oscar köpte fastigheter så tog han vad helst de andra dumpade på honom så det är en vild blandning av byggnader spridda över hela Sverige och jag har antagit att det fanns en anledning till att företagen dumpade dem.

      Jag tror att SBB kommer överleva som företag, men jag tvivlar att Oscar Properties gör det. Heimstaden är bara konstigt och jag tror ingen riktigt förstår hur det är organiserat. Kommer Alecta tvingas pumpa in pengar i Heimstaden Bostade som kommer hamna hos Heimstaden ABs aktieägare? Ingen vet vad de håller på med.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka