Sven-Olof Johansson tror att världen är som han vill att den ska vara

Fastpartner släppte igår sin kvartalsrapport. Det är det fastighetsbolag som styrs och ägs av Sven-Olof Johansson och de verkar klara räntehöjningarna ok och verkar allmänt obekymrade. Bland annat för att de är tvärsäkra på att räntehöjningarna nu är slut och att de kommer börja sänkas inom 6 månader (senast första kvartalet 2024). Först i USA, sedan ECB och sedan riksbanken.


Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner, styrelseledamot SBB

Motiveringen för påståendet att räntorna snart kommer sänkas är en egengjord analys där Johansson kommer fram till att inflationen hållits uppe tack vare pandemipengar och de har nu tagit slut och därför kommer efterfrågan rasa och räntorna måste sänkas.

Det är en teori, och han är inte den enda som har den synen på framtiden, men jag har sällan sett någon vara så självsäker om något som vi uppenbarligen inte förstår. För det är mycket vi inte förstår. Varför blev det inte inflation i USA när staten pumpade ut gigantiska mängder pengar? Varför har efterfrågan i USA inte kollapsat när räntorna höjts? Varför är kronkursen där den är? Det är frågor utan säkra svar.

För mig som rapportläsare så låter det snarare som att Sven-Olof Johansson, 78 år, är en av de som slutat försöka lära och istället börjat diktera till världen hur den ska vara. Till saken hör också att Sven-Olof Johansson som styrelseledamot och stor ägare i SBB var en av de som orsakade SBB-aktiens kollaps. Hade företaget haft styrelseledamöter som sett risken redan 2021-2022 så hade företaget fortfarande varit välmående. Sven-Olof Johansson har med andra ord haft mycket fel de senaste åren. Kanske han han rätt den här gången?

Jag ser inflationen som det största hotet mot välmående svenska invånare och stabil tillväxt och har ingen brådska med räntesänkningar. Det blir nyttigt för ekonomin att ha en stabil, lagom låg (3-5%?) ränta. Det har inte varit nyttigt att ha negativa räntor.

För Fastpartner så låter det i rapporten som att de klarar högre räntor så om det skulle hända så det är ingen panik för företaget, även om de har i det närmaste tömt bolaget på kontanter vilket ser lite riskabelt ut. Enligt rapporten för att optimera användandet av pengar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka