Handelsbanken rapporterar bra resultat men för över 50 miljarder till steg 2

Handelsbanken, den bank jag numera har aktier i, rapporterade för tredje kvartalet nu på morgonen och det var en bra rapport. Tack vare de ökade räntorna så går det numera att göra vinst på utlåning, det som traditionellt varit en banks huvudsyssla.

En siffra jag noterade när jag bläddrade genom rapporten var en kraftig ökning av utlåning i steg 2. Banker delar numera in sina lån i Steg 1, Steg 2 och Steg 3 efter hur sannolikt det är att kunderna betalar tillbaka. Det allra mesta i Steg 2 och det mesta i Steg 3 kommer fortfarande betalas tillbaka men inte allt.

Sedan årsskiftet har Handelsbanken i synnerhet flyttat lån i kategorin "fastighetsförvaltning" till steg 2. Från 27 miljarder till 79 miljarder. Bedömningen är att knappt 1% av de kommer bli en kreditförlust så det är ingen katastrof men det visar hur banken med viss nervositet håller ögonen på fastighetsbolagen. Man har även ökat steg 2 i kategorin Bostadsrättsföreningar från 2 till 9 miljarder kronor.

Jag antar att anledningen till man inte är mer oroliga är att lånen generellt har fastigheten som säkerhet. Även om fastighetsbolagen eller bostadsrättsföreningarna går i konkurs så kommer Handelsbanken få tillbaka det mesta, eller kanske allt, av värde genom fastigheterna.

Steg 3 som är de lån där det finns direkt risk för att låntagarna slutar betala, har också ökat men inte så mycket procentuellt eller i kronor. För "fastighetsförvaltning" har de ökat från 1,5 miljarder till 2 miljarder och för privatpersoner från 3 miljarder till 4 miljarder.

Trots ökningarna i steg 2 och i steg 3 så ökar inte de beräknade/förväntade kreditförlusterna då man anser att procentrisken i kategorierna minskat. Jag är lite (fullständigt) osäker på hur de sätter risknivåerna, men för steg 2 så har de sänkt den från 0,74% till 0,62% och för steg 3 så har de sänkt den från 18,50% till 16,79% vilket kompenserar för ökningen i mängden lån.

Att de två ändringarna (ökningen i mängd men minskningen i risk-procent) tar ut varandra gör att de beräknade/förväntade kreditförlusterna bara ökat med 1 miljon sedan förra kvartalet men det är klart att det fortfarande finns mycket osäkerhet. Skulle man underskattat risk-procenten och behöver höja den så kommer den stora mängden lån i steg 2 direkt orsaka stora beräknade/förväntade kreditförluster.

Andra iakttagelser:

  • Ränte-omsättningen har mångdubblats jämfört med ett år sedan. För ett år sedan fick banken in 19 miljarder i räntor och betalade 9 miljarder i räntor. Samma period i år så fick banken in 43 miljarder i räntor och betalade själv 30 miljarder.
  • Courtaget har minskat rätt mycket. Jag tror att omsättningen på börsen minskat rent generellt men någon får gärna rätta mig här.
  • Handelsbanken i Storbritannien har betydligt lägre marginaler än i Sverige. Det är i Sverige Handelsbanken tjänar majoriteten av sina pengar.
  • Folk fortsätter använda Handelsbankens fonder vilket har fått intäkterna att öka. Bra. Det har lönat sig att ha bra fonder med rimliga avgifter.

Jag är fortfarande nöjd att vara Handelsbanken-ägare. De är lite fegare än andra banker men det har också gjort aktierna billigare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet