Reality checks - Starbreeze och Sectra

Jag skakar ofta på huvudet åt värderingarna av små svenska bolag. Både Paradox och Starbreeze har gått in på börsen som raketer med skyhöga värderingar. Värderingar som bara kan försvaras om bolagen gör succé med release efter release, något som är få spelbolag förunnat.

Jag har även skrivit om Sectra, ett bolag jag ägt aktier i över 15 år, där jag försökt räkna ut en rimlig värdering som hamnar på hälften av vad börsen säger. Vem är galen, jag eller världen?

Den här veckan har Sectra rasat nästan 20% efter en rapport som var "ungefär samma nivå som förra året". Uppenbarligen har de som köpt aktier i bolaget haft helt andra förväntningar. Vem är galen, den som köper eller den som säljer?

Starbreeze å andra sidan visar på andra risker med små bolag. När det går fel så går det rejält fel. Kombinera det med panik och girighet från ledningen och aktieägarna får betala ett dyrt pris för kalaset. Här är ett bolag som inte har haft kassa att hantera misslyckanden (vilket är oundvikligt i branschen) och till råga på allt så verkar det (inga erkännanden eller domar än) som att personer i företagsledningen bestämde sig för att mjölka aktieägarna på några extra kronor innan katastrofen blev offentlig. Vem är galen?

Det finns säkert de som satsade allt de hade i det svenska datorspelsunderverket. Förhoppningsvis inte många, eller någon som inte kan hantera det.

Jag hoppas på att folk i allmänhet lugnar ner sig i förväntningarna på små bolag. Att stora bolag har svårt att växa betyder inte att små bolag kommer göra det. Det här borde bli en reality check, men kommer antagligen inte bli det.

Med en osäker konjunktur, börskurser som stampar på en hög nivå, räntor långt under inflationen, och människor som har mer pengar än vett så är det inte lätt att hitta någonstans att förvalta sina sparpengar. En börskrasch skulle svida men kurserna behöver få kontakt med verkligheten.

Kommentarer

  1. Jag har spelat datorspel i över 75% av mitt liv men skulle aldrig vilja investera i bolagen. Det finns inte ett enda bolag som jag kan komma på som inte har gått under för eller senare. Blizzard, Bethesda, Westwood studios, Bullfrog Productions etc. Listan över bolag som har kommit, varit marknadstyrande och försvunnit är väldigt lång och det finns helt enkelt aldrig ett företag som fungerar i längden jämfört med andra branscher.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare