Slutet på utdelningsåret 2018

Med de fyra sista utdelningarna från USA kan jag sammanfatta året som en fantastisk ökning och jag nådde en viktig milstolpe i 50% täckning av min budget endast med utdelningar. Ökningen av utdelningarna blev till sist 32,7%. Skulle man roa sig med att extrapolera linjärt så skulle jag nå full budgettäckning om 3 år, vilket inte kommer hända. Det som kommer förhindra det är dels att konjunkturen håller på att försvagas så lägre utdelningar, och dels att jag procentuellt sett investerar mindre och mindre. Det är lättare att dubbla en 4-siffrig portfölj än en 6-siffrig.

Ford

Decembers första utdelning kom från Ford. På ett år har börsvärdet på Ford minskat med en fjärdedel, vilket inte är förvånande när det verkar som att de inte har några konstruktiva framtidsplaner alls. De kommer säkert fortsätta sälja minilastbilar till feta amerikaner, men är det verkligen en framtidsbransch? Utdelningen var i alla fall den förväntade. 1 341,55 kronor, vilket är en ökning på 7% på ett år, räknat i vår numera svagare krona (7% på ett år). Jämfört med förra kvartalet var det en minskning med 1%, då kronan förstärkts lika mycket.

Johnson & Johnson

Talkpuder, talkpuder, talkpuder. Allt som skrivs om Johnson & Johnson handlar om det talkpuder som kanske bidragit till cancer. Amerikanska advokater tjänar miljoner eller miljarder på det här. Johnson & Johnsons aktieägare får dock se aktiepriset dala. Så finns det några börsnoterade juristfirmor?

Utdelningen i december blev 1 642,23 kronor, vilket är 16% mer än för ett år sedan tack vare 8% högre dollarkurs och 7% högre utdelning per aktie. Jämfört med förra kvartalet så är det 1% mer tack vare 1% högre dollarkurs.

Coca Cola

Julmust! Jag insåg precis att jag inte alls druckit tillräckligt mycket julmust. Hur mycket julmust får man för Coca Colas decemberutdelning på 1 235,63 kronor? 200 liter? Det var i alla fall 13% mer än för ett år sedan. 7% tack vare en högre dollarkurs, 5% tack vare höjd utdelning per aktie. Liksom för Johnson & Johnson så har dollarkursen gett en ökning på 1% jämfört med för ettt kvartal sedan.

DowDuPont

Jag tycker inte om sänkta utdelningar men nu har det gått ett år sedan sänkningen så nu syns den inte längre i mina jämförelse. Decemberutdelningen blev 861,62 kronor, 7% mer än för ett år sedan tack vara, du gissar rätt, 7% högre dollarkurs. Samma utdelning som förra kvartalet.

En positiv detalj här är att DowDuPont rankades som mest etiska/vänliga kemibolaget i USA. Så bästa bland bad guys!

Allt som allt

Totalt blev det över 5 000 kronor vilket inte riktigt räcker till julklappar och presenter, men det är i alla fall en bit på väg. 200 liter julmust borde dessutom räcka i ett par år.

Nästa utdelningsrapport blir i början av februari då Eolus Vind inleder utdelningsåret för mig.

Kommentarer

 1. Härliga utdelningar!

  Lite smått fantastiskt att DuPont har lyckats tvätta av sig alla skandaler från sin teflontillverkning, som förorenande och förgiftade i princip en hel stad. Och i sann storbolagsanda mörkade man allting också. Finns en sevärd dokumentär om detta på svtplay. Sök "teflon".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint. Det finns många garderobskelett bland kemibolag och det är sorgligt att det så sällan, typ aldrig, blir företagsledarna som får ta smällen utan kunder, anställda och aktieägare (stora och små).

   Radera
 2. Trevliga utdelningar! själv har jag nyligen börjat köpa på mig amerikanska aktier, så det kommer bli utdelning lite oftare för mig. Hur många olika innehav har du förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirka 20 olika aktier. 15 vore mer praktiskt, men det har varit företagsdelningar och så har jag några småinnehav. Så det blir mer "genomsnittligt" och kanske är det en bra sak.

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)