Fortsatt skumt arbitage i Oscar Properties
För ett år sedan så gjorde den krisande fastighetsutvecklaren Oscar Properties an nyemission och jag kommenterade den stora skillnaden i pris mellan "Oscar Properties BTA" och "Oscar Properties". En BTA (Betald Tecknad Aktie) är en preliminär aktie i ett företag som gjort en nyemission. När allt pappersarbete är klart så förvandlas de till vanliga aktier och den vanliga aktien och BTA borde därför kosta i det närmaste exakt lika mycket.
I år har Oscar Properties gjort en ännu större nyemission och precis som förra året så är det en stor skillnad på priset på vanliga aktier och BTA. Det kostade 19 öre att få en BTA, plus 0,2 öre för att köpa en teckningsrätt, och de säljer nu för ca 20 öre. Den vanliga aktien säljer för mellan 40 och 45 öre, alltså till dubbla priset.
Det finns ingen bra förklaring till den här prisskillnaden men det kan vara att de som tecknade sig i nyemissionen nu bara vill bli av med aktierna så snabbt som möjligt och av någon anledning så håller sig köparna till vanliga aktier. Kanske för att det är amatörer som oss som inte känner till BTA-möjligheten.
På en perfekt marknad skulle alla som äger aktier i Oscar Properties sälja sina 40-öres-aktier och köpa 20-öres-BTA:er istället. Det skulle snabbt balansera priset. Möjligen är nyckelordet "snabbt" här. De som äger stora poster kan inte sälja många utan att priset sjunker som en sten och arbitaget (prisskillnaden) försvinner.
Apropå att affärer kan påverka priset, liksom förra året så råkade kursen i Oscar Properties få en rejäl boost precis när det var som bäst för nyemissionen. Eftersom jag redan använt ordet "skumt" så tänker jag återanvända det här. Skumt. Nyemissionen blev till slut nästan fulltecknad. Garanterna behövde bara stå för 5% av pengarna, resten kom från de som frivilligt deltog. Innan dess hade ungefär 30% av Pref-ägarna valt att byta sina preferensaktier mot vanliga aktier. Det var mindre än Oscar Properties sa sig behöva, men eftersom alternativet var att lägga ner företaget så tog de det de fick.
Oscar Properties lyckades också med det magiska att köpa tillbaka sina egna obligationer för 30% av det nominella värdet. Magiskt, för vem vill inte låna 100 miljoner och sedan betala tillbaka 30 miljoner och behålla 70 miljoner själva. Man får väl se det som att tecken på att till och med de som har först rätt till Oscar Properties avkastning är tveksamma till framtiden.
Just nu så får man i alla fall intrycket att företaget kommer överleva, inte som fastighetsutvecklare utan som fastighetsförvaltare, då de verkar lyckas få finansiering till att köpa en massa fastigheter. Det är intressant hur vissa människor som lyckats slarva bort massor av pengar ändå kan få banker och privatpersoner att ge dem ännu mer. Det här betyder inte att stamaktieägarna kommer bli rika för det kommer ta en lång tid innan de i så fall får en del av kakan. Först ska obligationsägarna ha sitt, sedan preferensaktieägarna, och sedan ska det som blir över delas på över 2 miljarder stamaktier.
En liten kommentar när man kollar på Oscar Properties kurs på Avanza är att Avanza halverade de historiska priserna när aktierna delades i stamaktier (ca 50%) och teckningsrätter (ca 50%). Det var ett misstag eftersom teckningsrätterna visade sig värdelösa istället för att representera 50% av värdet. Det gör i alla fall att prisraset ser mindre ut än det faktiskt varit. Om nu någon bryr sig om skillnaden på -99,0% och -99,5%.
- Oscar Properties resa från "bland de bästa" till skräpaktie [2019-12-02]
- Arbitrage? Varför skiljer sig priset åt? (Mer Oscar Properties) [2019-12-13]
- Uppdatering "Oscar Properties Arbitrage" [2020-01-10]
- Det ser illa ut för Oscar Properties [2020-05-14]
- Fortsättning av "Oscar Properties" - från illa till värre [2020-05-22]
- "Going Concerns" [2020-05-27]
- Konkurshotade Oscar Properties rusar efter att ha SPP säger sig vilja sälja fastigheter för 1,4 miljarder till dem [2020-10-13]
Intressant bolag det där. Dom slutar aldrig att överraska.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier