Konkurshotade Oscar Properties rusar efter att ha SPP säger sig vilja sälja fastigheter för 1,4 miljarder till dem

Jag har nämnt Oscar Properties i en serie inlägg men det var ett tag sedan sist. Sedan dess har inte mycket hänt förrän idag. En sammanfattning av de senaste månaderna är att olika domstolar dömt Oscar Properties att betala olika skulder, oftast i tredskodomar.

En domstol sa i en tredskodom att Oscar Properties måste betala sin skatterådgivare en halv miljon. En annan domstal sa att en bostadsrättsförening, kontrollerad av Oscar Properties, måste betala tillbaka 1,4 miljoner till några intressenter, också i en tredskodom.

Tredskodom betyder att Oscar Properties inte brydde sig om att dyka upp. Inkompetens? Oscar Properties advokat fick inte betalt? Bättre att få en domar emot sig än att tvätta sin byk offentligt? Jag vet inte mer än att det ser konstigt ut. Oscar Properties har senare sagt att de tänker överklaga tredskodomarna, men de har sagt saker förr som inte har hänt.

En tredje domstol sa dessutom Oscar Properties inte kunde få en massa pengar från Stockholms kommun för ett projekt där Oscar Properties skyller sitt misslyckande på andra. Oscar Properties säger även här att de tänker överklaga.

Snabbspolning till idag

Idag kom nyheten att Oscar Properties tänker köpa några dussintal fastigheter i södra Sverige av SBB för 1,4 miljarder kronor. Poängen med affären är från Oscar Properties sida att få ett kassaflöde så att man kan betala löner även om man inte lyckas sälja några lyxlägenheter. Syftet för SBB är att minska skuldsättningen som blivit för hög och hindrar SPP från att ta lån till bra ränta.

En sådan här affär är inte direkt något man förväntar sig av en konkurshotad fastighetsutvecklare och reaktionen blev stark, med en uppgång på nästan 60% på stamaktien innan folk lugnade sig. Än värre var det för preferensaktierna som har en chans att bli värda massor av pengar om Oscar Properties kommer på fötter igen. Den chansen fick handeln att totalt löpa amok och efter några timmar så börsstoppades Oscar Properties Pref Serie B. Ytterligare några timmar senare valde börsen att helt enkelt makulera alla affärer mellan 09:45 och börsstoppet.

Villkorat av finansiering?

Köpet av SBBs fastigheter är "villkorat av finansiering" så inget är säkert än, men man kan fråga sig om SBB skulle ingå några avtal med OP om de inte trodde på en chans att få betalt? Finansieringen ska enligt pressmeddelandet delvis finansieras med en nyemission på 325 miljoner kronor. Mycket pengar för ett företag som igår var värderat till 90 miljoner.

Oscar Properties tänker också ge ut en obligation (det vill säga låna av obligationsköpare) som är "seniort säkerställt". Det betyder att den är bunden till en säkerhet (antagligen fastigheterna) och att de obligationsägarna får betalt innan andra vid en konkurs, men så klart bara om det finns några pengar. Man tänker också ta banklån. Hoppas det inte är hos Nordea som jag har aktier i, för jag litar fortfarande inte på Oscar Properties kommer klara sig.

Man tänker vidare också sänka räntan på existerande obligationer samt förlänga löptiden (och jag vill ha en rymdraket). Det här kan de inte gör hursomhelst men de skriver "Vissa större obligationsinnehavare [29% av ägarna], har ställt sig positiva [...]". Vi får väl se. Enda anledningen till att gå med på det här är att alternativet är konkurs och inga pengar alls.

Tigger om att pref-ägare ska ge upp sina pengar

Nyemissionen som ska dra in 325 miljoner kommer späda ut aktien rejält men det är inte helt säkert att den blir av. Man säger att man inte går vidare om inte minst 50% av preferensaktierna lämnas in för utbyte mot stamaktier. Fast kanske gör man det ändå. Det står faktiskt så i pressreleasen, om än inte med de orden. Anledningen till att man desperat vill lösa in preferensaktierna är att företaget kontinuerligt bygger upp en skuld till preferensaktieägarna.

"Preferens" betyder att det är de som har preferensaktier som först ska få ta del av företagets vinst och sedan man ställde in utbetalningarna så har mängden pengar som ska betalas till prefägare innan andra aktieägare bara ökat och ökat. För att företaget ska bli stabilt på lång sikt så behövs att de som äger preferensaktier ger upp chansen att få de pengarna. Jag äger inget i Oscar Properties men om jag hade haft preferensaktier så hade jag krävt väldigt mycket mer än utbyte lika-mot-lika. En preferensaktie har en potentiell chans att bli värd massor av pengar. Varför byta den mot något som är konkret värt relativt lite?

Känns bäst att vara åskådare

Det här är en underhållande kamp att titta på men jag är glad att jag inte är nere på arenan och slåss. Personligen ser jag inga bra anledningar att slänga mer pengar på Oscar Engelbrekt men folk tycker om att ge pengar till folk som är karismatiska så kanske kommer han lösa det här. Jag gissar att hela den här affären med alla delar är sista chansen, eller åtminstone kommer presenteras som sista chansen. Optimalt är antagligen att ha en Pref-aktie, absolut inte lösa in den, hoppas att andra löser in sina, och hoppas på en stor utbetalning om några år.


Kommentarer

 1. Ja detta bolag har jag hållit mig bort från. Den mest riskfyllda preffen jag äger är nog ALM Equity...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte ha något emot att äga en Pref B bara för att veta att Oscar Properties blir skyldiga mig 50 kronor + 10% årlig ränta, varje år. Inte för att jag tänker betala något för det. Det ska bli intressant att se hur de tänker lirka sig ur det "innestående belopp" de bygger upp för preffarna. Det finns 130 000 preferensaktier av serie B som borde ha ett innestående belopp på runt 10 miljoner vid det här laget, och som kostar 65 miljoner att lösa in.

   Men de kan inte lösa in serie B utan att göra samma sak med serie A och där borde det innestående beloppet vara runt 50 miljoner och de kostar flera hundra miljoner att lösa in.

   Dessutom så är det ett villkor i obligationslånen att de inte löser in eller ger några pengar till aktieägarna förrän obligationerna är betalda så under tiden kommer räntan att ticka med 10% per år.

   Radera
  2. Finns det verkligen 130 000 aktier kvar? tror inte avanza uppdaterade efter senaste inlösningen där jag tror runt 45% accepterade byte mot 50 vanliga aktier

   Radera
  3. Jag hittade siffran 130 000 i Oscar Properties senaste kvartalsrapport så det borde stämma såvida det inte är sa att hälften av dem än inlösta men fortfarande existerar i ett kassaskåp hemma hos Oscar. Så helt säker är jag inte.

   Vet du bättre så peka mig på bättre siffror så uppdaterar jag artikeln.

   Avanza verkar inte ens skilja på vanliga och pref-aktier när de listar antal aktier för ett företag.

   Radera
  4. Jodå, skilja på vanliga å pref gör dom, står olika på alla oscars aktier, men jag vet att det fanns ca 400k pref b från början, sen löste de in så det fanns 130k kvar efter 2018. Efter det hade de byteserbjudande i senaste emissionen där jag har för mig att runt 45% accepterade i pref b och 50% i vanliga pref. Blir lite tveksam nu när du säger att det stod i kvartalsrapporten att det var 130k kvar, det borde stämma då men å andra sidan är det något bolag som skulle kunna räkna fel på en sån sak är det oscar... äger själv ca 100st som blev låsta eftersom jag anmälde de till inlösen 2019, tillåts inte sälja dom sjukt nog, men jag kommer inte acceptera nåt byte mot stamaktier bara för de kör utpressning, förlorar hellre allt än går med på det.

   Radera
 2. Oscar P är verkligen ett företag som jag aldrig vill äga! Sen har jag synpunkter på att man makulerade ordrarna där men det är ju egentligen inte Oscars fel.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar fel att börsen ska gå in och bestämma vad som är rimligt och vad som inte är rimligt pris om det inte var aktivt, olagligt, prismanipulerande. Men det kanske kan funka som läxa för folk utan att de bränner sig rejält.

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Ser inte bra ut med utdelningarna inför 2020

Dagens spartips: Sätt vingar på din bil