Telia säljer, går upp och återställer utdelningen

Telia är en av mina sämsta investeringar. Investeringen ligger på plus men bara Ford och H&M har gått sämre. Lyckligtvis så har jag inte Telia för en enorm tillväxt utan tanken är att aktien ska fungera lite som ett bankkonto med lite högre ränta (och mycket högre risk). Därför är det extra positivt att Telia nu föreslår att återställa utdelningen så att utdelningen blir 2,45 kronor per aktie i år, precis som det ursprungliga förslaget i januari.

Det här förslaget kommer samtidigt som de säljer Telia Internet Carrier, den del av Telia som ägt och administrerat stora delar av Internets stamnät. Jag tyckte om att se Telia-namn när man undersöker vilken väg nätverkspaket tar på Internet men nu blir det väl Polhem-namn istället då köpare är Polhem Infra, ett företag ägt av statens pensionsfonder.

Telia Internet Carrier är en förvånansvärt liten del av Telia. 500 anställda och en omsättning på cirka 5 miljarder kronor som nu försvinner. Trots det så gjorde Telias börsvärde ett skutt uppåt, från 150 miljarder till 160 miljarder (per aktie, från 36 till 38). Jag vet inte riktigt varför. Svaret verkar vara "psykologi", det vill säga, "människor är oförutsägbara och kanske också lite konstiga".

Kommentarer

 1. Det hade minst sagt varit fint om Telia kunde få lite mer fart uppåt framöver :) Bolaget fick (väldigt) bra betalt för Telia Carrier då försäljningslikviden låg betydligt högre än vad marknaden hade antagit i sina beräkningar.

  Jag håller med dig och ser inte heller Telia så någon tillväxtmaskin utan istället önskar stabilt kassaflöde och mer stabilitet i portföljen.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde aldrig jag skulle äga Telia igen men köpte faktiskt på mig en skvätt i somras. Såg det som ett utdelningscase och hittills har det gått ganska bra. Får se om det håller i sig.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 3. Hela caset är konstigt. Jag har alltid sett Carrier som den stabila, tråkiga delen av Telia som kan fortsätta skapa avkastning i evighet, medan Telia kan ägna sig åt saker som TV-kanaler och mobilsurf.

  Det är väl jättebra att ha en sådan del av verksamheten. Den tycks mig ha varit mycket mer välskött än resten av bolaget dessutom. Jag har ägt Telia-aktien som kupong, men det känns mindre intressant om de fortsätter sälja av infrastrukturdelen. Ändå är kursen upp.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs