måndag 2 december 2019

Oscar Properties resa från "bland de bästa" till skräpaktie

Då och då går bolag genom seriösa kriser. Oscar Properties är ett fastighetsbolag i Stockholm som fokuserat på att bygga exklusiva bostäder och sedan sälja dem vidare. Det gick lysande ett tag men till slut var marknaden mättad, bankernas lånegenerositet bromsades, färre ville köpa lägenheter osett och Oscar Properties fick allt svårare att få tag på kontanter att betala sina leverantörer för.


Antagligen inte en exklusiv bostad

I våras ställde företaget in utdelningarna på obligationer och preferensaktier och de tillät inte heller ägarna att lösa in sina preferensaktier. Det här sparade pengar på kort sikt, men enligt villkoren så straffades företaget hårt om man gjorde så genom höga räntesatser som lades på skulden till ägarna. T.ex. så skulle det läggas på 10% per år på 500-kronors-preffarna. En sådan panikåtgärd visar hur desperat ledningen var, och börskursen mer än halverades (från 18 till 6 kronor) på några månader.

Det är ett snabbt fall då de för bara 3 år sedan hyllades av Swedbank som kallade Oscar Properties PREF "tredje bästa preferensaktien" och där deras analytiker kommer med citatet "Det är bara att köpa och behålla preferensaktierna och låta avkastningen ticka in"

För någon månad sedan så presenterade företaget till sist en plan som skulle förhindra en total krasch. Ägare av obligationer och Oscar Properties Preffar kunde få växla dem till vanliga aktier, vilket skulle minska skulden företaget har till pref-ägare, och via en nyemission skulle företaget få in tillräckligt med kontanter för att slutföra några pågående projekt. Om bara de projekten blev klara skulle företaget må bra igen, det var budskapet till ägarna.

Man har alltså bett ägarna till preffar och obligationer att efterskänka det bolaget är skyldiga dem, i utbyte mot att få del av framtida vinster. Om det låter tveksamt så är det för att det är tveksamt. Skulle bolaget krascha idag skulle åtminstone obligationsägare få betalt (verkar det som, jag är inte insatt nog att vara säker på något) och Oscar Properties ber de som äger obligationer att ge upp de pengarna.

Man erbjöd till exempel ägarna till en 500-kronorspref (just nu värderad till 140 kronor) att få 50 vanliga aktier istället (ungefär 120 kronor idag). Nyemissionen skulle dessutom öka antalet aktier med 600% så de som inte köpte nya aktier skulle få se sin ägarandel sjunka till en sjundedel av vad den varit.

Till bilden hör att grundaren, största ägaren och VD Oscar Engelbert valt att inte rädda bolaget med privata medel. Naturligtvis har han inget sånt tvång, men det är ett tecken på att den person är mest insatt av alla inte är övertygad om att företaget kommer klara sig.

Inte helt förvånande så var ägarna lätt skeptiska men många skrev upp sig ändå. Oscar Properties gick förra måndagen ut och sa att de nu hade tillräckligt många anmälningar för att gå vidare även om det inte var så många de egentligen hade krävt. Två dagar senare så meddelade de att de räknat fel och att det var ännu färre som anmält inlösen, men att de ändå tänkte gå vidare. (Finansinspektionen borde vara intresserade)

Preferensaktierna ägs till en stor del av "Avanza Pension" och "Nordnet Pensionsförsäkring". Det vill säga, de ägs till en stor del av kapitalförsäkringar i Avanza och Nordnet. Min gissning här är att det är små ägare som trott på preferensaktier som garanterad avkastning. 2015 så hade de Oscar Properties preferensaktier en direktavkastning på cirka 8% vilket säkert verkade lockande. Artiklar som den från Swedbank och skriverier från framträdande bloggpersonligheter har säkert bidragit till det. Sedan dess har Oscar Properties Holding PREFB tappat 71% och Oscar Properties Holding PREF tappat 91% av värdet på börsen. Inga säkra pengar där.

Jag hoppas att det här är en varningsklocka för de som blint stirrar på direktavkastningar. Det finns alltid en skrämmande anledning när direktavkastningar är högre än andra företag.

Än så länge så verkar det som att företaget har större tillgångar än skulder så många hoppas nog att det på något magiskt sätt ändå kommer lösa sig, men min (icke-professionella) bedömning är att om det finns något av värde kvar så kommer det behöva pantsättas för att rädda företaget och nuvarande ägare kommer gå i stort sett lottlösa. Å andra sidan, för de som redan tappat 90% eller mer av sin investeringar, kanske värdet nu är nere på sådana nivåer att man stannar kvar av ren nyfikenhet.

Jag har inte gått in på exakt vad företaget gjort "fel" för att hamna här. Kanske till en annan artikel.

Du som äger något i Oscar Properties, vad tror du om företaget och dess chanser?

5 kommentarer:

 1. Vilka framträdande bloggpersonligheter är det som skrivit positivt? Vore bra att veta så kan kan sätta dem på "kuriosalistan" - kul att lyssna, men aldrig ta rygg på..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker inte hänga ut någon men om du söker på sånt som "köpt preffar" kan du hitta en del som varit väldigt positiva. De behöver inte ens ha haft fel men när entusiasmen smittar till de som är mindre pålästa eller har mindre tid att följa upp så kan det få fel effekt.

   Av det skälet borde nog bloggare begränsa sin entusiasm en aning.

   En av de mest framträdande pref-förespråkarna sålde faktiskt sina Oscar Properties tidigt när varningssignalerna kom så de som tog rygg på den personen klarade sig nog rätt bra.

   För sakens skull: Jag har aldrig ägt preffar mycket på grund av det som Benjamin Graham skrev i sin klassiska bok "The Intelligent Investor" om att preffar bara har nersida. De kan bli sämre än förväntat men aldrig bättre.

   Radera
  2. Misstänker att "framträdande pref-förespråkare",är Petrusko? Han vurmade för dessa men klev av (offentligt) i god tid innan raset. Ser inte problemet med att "hänga ut" honom i det här fallet.

   Radera
  3. Japp, hoppas hans läsare gjorde samma sak.

   Radera
 2. Äger inget i Oscar Properties och har aldrig gjort.

  Lägg gärna till min blogg i listan: https://allaminakronor.blogspot.com

  SvaraRadera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.