SBB:s D-aktier och utdelningssänkning

Många fastighetsföretag har gett ut D-aktier de senaste åren. De försöker vara en blandning av preferensaktier och stamaktier (vanliga aktier) så att de ger en stadig utdelning men fortfarande med möjlighet att dra in utdelning utan att det blir alltför dyrt.

D-aktier är antingen en kombination av det sämsta med stamaktier och preferensaktier, eller så är de ett bra alternativ till annat långsiktigt räntesparande.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) är att av företagen som gett ut D-aktier och det bolaget har en hög skuldsättning och stor risk för mycket högre räntekostnader då de har extremt låga räntor just nu.

Idag kom Citigroup med en analys som räknade med att SBB ska sänka sin utdelning med 75%. Vad händer då med D-aktierna?

SBB:s bolagsordning säger "Stamaktierna av serie D har rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A och B, dock högst två (2) kronor per aktie och år."

Idag får de 194 miljoner D-aktierna 2 kronor i utdelning per år, eller 388 miljoner kronor. De 1,24 miljarder B-aktierna ger 1,32 kronor styck, totalt 1,64 miljarder kronor. De 210 miljoner A-aktierna ger samma belopp styck, totalt 277 miljoner kronor.

Maxutdelningen för D-aktierna är därför just nu 9,6 miljarder (fem gånger summan av 1,64 och 0,27 miljarder), eller 49 kronor styck. Det finns en stor marginal ner till gränsen på 2 kronor, och en sänkning med 75% ska inte påverka D-aktierna (såvida bolaget inte gör oetiska saker som att ändra antalet aktier av olika typer).

För att D-aktierna ska påverkas så måste utdelningen sänkas med mer än 96%, eller ställas in helt. En inställd utdelning för SBB är fullt möjlig, antingen frivilligt, eller som en del i en ackordsuppgörelse eller i en konkurs, och det är en av anledningarna till att SBBs D-aktier är billigare än andra företags D-aktier.

Kommentarer

  1. Och Ilja som sa att, fritt citerat, vi ska höja utdelningen i hundra år. :-) Ett spännande bolag - fast på helt fel sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och en butik nära mig hade "Alltid samma låga pris!" ända till dess att de inte hade det. Man kan inte lita på folk som tror sig kunna förutspå framtiden!

      Radera
  2. Det blir lite motsägelsefullt när du först beskriver att utdelningen för D-aktierna får vara ”… dock högst två (2) kronor per aktie och år." och sedan räknar ut ett annat maximalt utdelningsbelopp för D-aktierna, som inte tar hänsyn till just denna passus.

    Om utdelningen för D-aktien max får vara 2kr/aktie så borde väl det ff gälla eller missar jag något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det kanske blev otydligt. Ja, det är 2 kronor som är utdelningen, ända till dess att de sänkt utdelningen för mycket för då blir det mindre. Det här var en snabb kontroll av hur nära utdelningen på 2 kronor är att bli mindre än 2 kronor.

      Radera
  3. Ja vi får väl se. Än så länge är det god marginal mellan utdelningar och fritt kassaflöde, men det kan ju möjlightvis ändras längre fram med högre räntor. Dock är SBB duktiga på att höja hyroroch ta ut avgifter. Man får betänka att 1) är aktiens värde frikopplad från räkenskaperna, då den är blankad av företag som har detta som affärsidé, 2) Företagets merpart av kunder är samhällsfastigheter, dvs kunder som i princip inte kan defaulta/gå i konkurs. Dessutom, pensionärer, löntagare och bidragstagare som hyr deras lägenheter lär knappast bli drivna från hus o hem pga högre hyror. Då har vi en samhällskollaps på halsen.

    Jag ser denna aktien som "köp", med brasklappen att de måste minska sin skuldsättning, sitt ohälsosamma beroende till IB invest, samt ha en plan för 2024 när flera av deras nuvarande obligationslån löper ut... finns det någon bank som vill skaka hand på att låna ut då? Hur ser räntorna ut då? Stabil affärsidé, något för hög skuldsättning via obligationsmarknaden... Högre risk, högre reward.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare