Årets Buffett

Warren Buffett har precis publicerat sitt årliga brev till aktieägarna. Tyvärr är inte jag en av dem, men jag uppskattar ändå hans brev. Du kan läsa det hos Berkshire Hathaway.

Det finns inget direkt kontroversiellt i årets upplaga. Det mest politiska är att han påpekar att skuldsättning inte är ett stort problem för USA i sin helhet eftersom skulderna är inom landet.

Ekonomiskt så rullar det på för Berkshire Hathaway. Inte som det en gång gjorde eftersom dess storlek gör det svårt att hitta affärer som påverkar slutresultatet. Tillväxten på papperet var runt 10% förra året vilket är ok, speciellt som nedskrivningar som Buffett menar är onödiga påverkar resultatet negativt varje år.

2017 är året då hans 10-åriga vadslagning om att ingen grupp av fonder kan slå en indexfond tar slut. Just nu ligger indexfonden 23% före den närmaste konkurrenten och i snitt mer än 60% före. Det är ingen tvekan om att det är svårt att slå en indexfond givet några år. Buffett noterar att under de 10 åren så har 60% av fondernas tillväxt gått till fondförvaltarna.

Buffett ger också en känga till företagsledare som försöker få företagets resultat att se bättre ut än det är, för att det gör alla glada, och påpekar "That’s because bad behavior is contagious: CEOs who overtly look for ways to report high numbers tend to foster a culture in which subordinates strive to be “helpful” as well.". Jag känner igen det från min egen verklighet.

Att det är dåligt med en företagskultur där ingen är ärlig och misstag mörkas behöver kanske inte nämnas men jag gör det ändå.

Jag uppskattar att Warren Buffett nämner miljön. Det har inte varit något som han bekymrat sig för förut, och kanske gör han det inte nu heller med tanke på att han antagligen inte kommer få chansen att se de värsta effekterna av klimatförändringarna. Trots det så är han nöjd med vindkraftsutbyggnaden i Iowa och den låga energiförbrukningen i tågtrafiken. Han påpekar också att järnvägarna behöver mer underhåll än vad bokföringspraxis täcker. Det kan nog vara samma i Sverige.

I början av maj är det årsstämman i Omaha men tiotusentals gäster, och antagligen över en miljon onlinebesökare. Trots att jag inte är aktieägare (ännu) så tänker jag titta in. Jag vill i alla fall se frågestunden.

Kommentarer

  1. Tack för sammanfattningen! Betyder de att du ser ett investeringstillfälle i Train Alliance med tanke på underhåll av järnvägen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner inte till Train Alliance, men det är väl två saker man ska tänka på. Dels att det är järnvägen snarare än lok och vagnar som behöver underhåll, och dels att även om saker behöver underhåll så kan det hända att det går att skjuta bara lite till, till nästa mandatperiod. (Upprepa tills tågen står stilla)

      Radera
  2. Tack för bra inlägg och summeringen av aktieägarbrevet!

    Ja! Buffett är en stor förespråkare av indexfonder och han har bestämt att förvaltningen av hans framtida arv till änkan ska gå till 90% rakt in i Vanguard S&P500 indexfond. Detta manar till eftertanke tycker jag. Särskilt för alla oss som (inklusive undertecknad) medvetet eller omedvetet trott att det går att framgångsrikt välja ut aktier som kan slå index över tid. Jag är numera övertygad index-konvertit. ;-)

    Vänligen Sensim Steps
    https://sensimsteps.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp!

      Fast aktier är intressantare och mer personliga. Jag har ungefär hälften i fonder och hälften i aktier och sparar (i pengar) i båda. Hängslen och livrem?

      Radera
  3. är svårt att slå index som aktiv förvaltare, såvida man inte har ett bra koncept. Har Didner&Gerges 5 fonder i mina tjänstepensioner och ppm och de går bättre än index, tycker de har visat både lång och kortsiktigt att de kan leverera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott! Har du haft dem länge så har du väl gjort ett riktigt bra val (åtminstone fram till nu)!

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare