Fastighetsbolagen hickar till
Planen var diversifiering men riktigt så har det inte blivit. Innehavet i Castellum är fortfarande betydligt större än i Fabege, Nyfosa, eller någon av de andra bolagen. Dessutom påverkas fastighetsbolag på liknande sätt så det känns inte alls diversifierat.
Sedan jag sist skrev om fastighetsbolag så har 80-åriga Roger Akelius tagit makten i Castellum vilket är svårtolkat. Han är utdelningsfientlig vilket är dåligt. Han var framgångsrik med sitt eget fastighetsimperium vilket är bra. Jag litar mer på Roger Akelius än på Rutger Arnhult men egentligen vill jag tillbaka till Henrik Saxborn-tiden.
Bland annat Fabege och Fastpartner har redan rapporterat Q2 och det verkar fortfarande vara knackigt för kontoren. Hyreshöjningarna de senaste 2-3 åren har varit svåra för hyresgästerna så det är inte underligt att många försökt förhandla ner hyror eller hitta mindre lokaler. Fastighetsbolagen lyckas inte riktigt hantera hyresgästernas problem utan det har lett till ökande vakanser och sjunkande hyresintäkter.
Det är fortfarande ingen ko på isen, men det är en oroväckande trend.
Det andra som påverkar fastighetsbolagen mycket är räntorna och de har både stigit och sjunkit under våren. Den amerikanska finanspolitiken skrämde upp räntor, sedan kom lovande inflationssiffror och pessimistiska konjunkturprognoser så marknadsräntorna sjönk. Mitt i allt det kom Riksbanken med en efterlängtad räntesänkning och allt verkade bra.
Så var läget till imorse då SCB kom med preliminära inflationssiffror för juni och de var betydligt högre än förväntat. KPI, det breda måttet, är fortfarande lågt, 0,8%, men vi vet att inflationen är spretig och har dragits ner av lägre bolåneräntor och bensinpriser så många svenskar upplever en inflation som är betydligt högre.
Det mått som Riksbanken försöker styra till 2% är KPIF (KPI fast med räntor borträknade), och det var tidigare lite högt, men Riksbanken hade när de sänkte styrräntan argument för varför det inte spelar någon roll. Nu i de preliminära SCB-siffrorna gick KPIF från 2,5% till 2,9% vilket är fel håll och en rätt stor förändring. Tyvärr så innehåller SCBs preliminära siffror inga detaljer så det är svårt att säga hur det gått till.
Räknar man även bort "energi" så är siffran (via måttet KPIF-XE, den så kallade kärninflationen) till och med 3,3%, och hoppet från maj till juni hela 0,7 procentenheter.
Varför allt det här om inflationssiffror? Jo, tankarna på sjunkande räntor är nu bortblåsta och marknadsräntorna började direkt stiga. Prognoserna för fastighetsbolagen, som är de som påverkas först och mest av räntenivån, blev direkt betydligt sämre och fastighetsbolag har sjunkit mellan 3 och 6% på börsen idag.
Jag önskar just nu att "Snabb-KPI" inte fanns för att få preliminära siffror utan detaljer orsakar mer oro än stabilitet.
Ja fastighetsbolagen känns överlag sådär... Som du skriver oroande trender o vakanserna tickar stadigt uppåt. Kanske räntan också även om jag fortsatt tror på minst en sänkning till i år, helst i augusti redan. Vad gäller kpi 2.9% var det nog kaffe, choklad o semestrar som plussade på men vi vet mer nästa vecka även om hyfsat ointressant då en tillfällig bump upp.
SvaraRadera