Tålamod, det går inte alltid så bra som just nu - tillbakablick

Jag funderade länge på vad jag ville fokusera på här. Att det man sparar är det viktigaste? Att det kan gå år efter år utan att värderingen på investeringar ökar? Att dyra fonder kan kosta mycket?

Men jag tänker börja där jag själv började. 1996 stoppade jag in lite pengar i en storbanksfond. Jag var inte längre begränsad till sparkonto, här skulle det sparas på riktigt! Den här fonden hade cirka 1% högre avgift än vad som var rimligt men det var det få som reflekterade över 1996.

De första 15 åren

Jag lyckades med konststycket att få med både IT-kraschen och finanskraschen i mina första 15 år. Det var möjligtvis lärorikt, men rik blev jag inte av det.

Nedan är en graf över portföljstorlek och varifrån pengarna kommit

Efter ett drygt decennium så är år 2011 fortfarande mer än 90% av mitt sparande den lön jag har stoppat in. Det skulle varit ungefär samma, eller till och med bättre, med ett vanligt sparkonto men utan svängningarna. Två av åren hade jag mindre pengar än allt jag stoppat in under ett decennium. Smaka på det.

Decenniet 2000-2009 kallas ofta det förlorade decenniet eftersom många index stod lägre i slutet än i början och det var här jag inledde mitt sparande. Kanske ska jag vara glad för att det var billigt men det var inte alltid billigt. Det svängde kraftigt och många fondköp gjordes till mycket högre priser än några år senare.

Trots att inte börserna hjälpte mig bli rik så har sparpengarna 2011 trots allt vuxit och nästan helt tack vare mer och mer sparande. Storbanken "snodde" 1% av pengarna varje år men det var inget jag egentligen märkte eftersom börssvängningarna var mycket större än så.

De första 21 åren

Om vi drar ut grafen lite till så kommer vi till det tidningarna kallar ovanligt. Sex år i rad med uppgångar. Äntligen så gör det någon nytta att ha tagit risker med sparpengarna.

Här har jag dels avvecklat de dyra fonderna, men tillväxten har egentligen bara en intern och en extern faktor. Den interna är att jag kunnat öka hur mycket jag lägger åt sidan varje månad, den externa är att börserna gått stadigt uppåt.

Nu är de pengar jag själv jobbat mig till bara ungefär hälften av värderingen på sparandet. Resten kommer från de företag jag numera är en liten delägare i och deras utdelningar och högre värderingar. I längden så kommer rimligen tillväxten bli en allt större andel men vi får se.

Skatt

Jag har inte tagit hänsyn till skatt i figurerna. En del av det gröna ska till staten innan jag själv kan använda det och en del skatt har jag betalat in för utdelningar, fonder och ISK utan att det syns. Jag har dock ingen anledning att tro att det skulle ändra bilden på något intressant sätt. An aning mer blått, lite mindre grönt bara.

Ett varningens ord

Jag ser många som är nya på börsen nu och som hoppas att likt "Miljonär innan 30" kunna klocka ut innan 40. Jag hoppas folk inser att det kräver att man själv tillför mycket pengar för att få det att fungera. De flesta som har lyckats få ihop mycket pengar har gjort det tack vare en bra lön efter en bra utbildning och efter att ha hamnat i en ansvarsfull roll som gav extra betalt. Det behövs pengar för att göra pengar.

Sedan måste man ha tur med börsen och undvika fallgroparna. Det finns ingen garanti att pengarna är kvar om några dagar. När det kraschar så kan det krascha hårt. Då måste man kunna klara sig genom det mentalt och rent praktiskt. Det är inte alls osannolikt att en börskris sammanfaller med att många förlorar sina jobb.

Kommentarer

  1. Intressant historielektion!

    Håller med dig om börsens risker, men satsar man på relativt stabila bolag med ok direktavkastning bör man hålla sig flytande, och kanske passa på att tanka lite extra.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra och lärorikt inlägg! 😊

    SvaraRadera
  3. Tack för att väldigt bra inlägg.

    Var du hela tiden fullt investerad i fonder/aktier eller hade du någon form av "krockkudde" också ?

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt perspektivgivande inlägg för en sådan som mig som är mycket yngre på börsen. Tack för det. Jag hoppas och tror att jag kommer att vara lika tålmodig och långvarig som du har varit, inspirerande!

    Gott nytt 2018 Daniel, fortsätt inspirera!

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
  5. Tack för en värdefull påminnelse om börsens rörelser och vikten av att vara uthållig.
    Gott nytt år!
    /GI

    SvaraRadera


  6. Hej Daniel.

    Intressant att läsa om din långa investerar karriär. Precis som du skriver finns det perioder då börsen inte alls har gått lika bra som den senaste tiden. Jag tror att många som är nya på börsen tror att det alltid bara går upp. På lång sikt har det ju varit så men på kortare tid är det inte alls självklart att börsen kommer prestera bra. Vi får dock vara tacksamma för den fina avkastning börsen gett de senaste åren. Sen är det bra att du belyser avgifter och skatter. Fonder kan kosta mer än det smakar och även om ett ISK har en låg skatt ska skatten betalas även när börsen är depressiv. Ska bli ett intressant 2018. Tack för en bra blogg och att du delar med dig av dina erfarenheter :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  7. Hej! Jag känner igen mig i det där. Nu går det bra hur jag än gör men förut & under lång tid gick det hela tiden dåligt hur jag än gjorde. Den känslan var kort sagt prutt. Som de sagt i Uppesittarkväll ska jag försöka kapsla in båda känslor. Den här gången när nergången kommer så ska jag visa pannben. Det kommer nog trots allt kännas tungt.

    god avkastning // Micke

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)