fredag 19 januari 2018

Dags att se på 2018

2017 tog slut med rekord på alla möjliga sätt. Enorm utdelningsökning. Högst värde. Mest sparande. Nu är det dag att titta på ett nytt år.

Utdelningar

Förra året så ökade de med 56%. I år ligger min uppskattning på +3% men då har nästan inga företag rapporterat vad de planerar att dela ut än. Rimligen så borde det bli ett par procent extra men jag vet inte än.

Sedan kommer jag fortsätta köpa aktier men många inköp kommer att komma efter utdelningarna så det kommer märkas först 2019.

Inköp

Jag har inga inköp planerade. Först behöver jag jobba och få lön. Månadssparandet i fonder kommer fortsätta som vanligt men kanske borde jag titta över det. Det skulle kunna bli högre på bekostnad av aktieinköp.

Inget företag ger utdelning i januari längre så jag är sugen på att hitta ett. Försent för 2017 så jag har nästan hela året på mig.

Sälja

Inga planer på att sälja något. Jag är inte skicklig nog att bedöma när det är rätt tillfälle att köpa eller sälja. Inte ens sunt förnuft hjälper för sånt.

There is nothing so disastrous as a rational investment policy in an irrational world.

Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent.

Budgetändringar

Jag har inte en speciellt strikt budget men jag försöker ändå ha en viss uppfattning. Förra året gjorde jag av med mindre pengar än väntat. Ingen semester i New York som jag hade funderingar på, och vissa maskiner fortsätter fungera med lite underhåll och behövde(?) inte bytas ut.

I år, 2018, ska jag försöka vara bättre på att lyxa till min semester, och det finns maskiner och hårdvara som visar spår av hög ålder även om de fortsätter fungera. Mer eller mindre. Annars antar jag bara att saker blir dyrare som vanligt. Det finns vissa områden som tyvärr har prishöjningar en bit över inflationen, som restaurangmat.

4 kommentarer:

 1. Tjosan Daniel!
  Vi har lite samma filosofi kring sälj låter det som. Varje gång jag sålt något har det inte slutat särskilt bra och jag funderar när jag ska lära mig ;D
  Får ibland frågan hur man ska veta när det är dags att sälja, men känner att jag inte riktigt kan svara på den frågan då jag aldrig lyckats med det.

  Ha det awesome!

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antingen är det försent eller för tidigt. Nästa gång kanske? :-)

   Radera
 2. "Markets can remain irrational a lot longer than you and I can remain solvent."

  Som tur är gäller inte detta om man inte tar lån! Dock en mycket bra poäng med folk som försöker med derivatinstrument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna för investeringar har väl en helt egen kategori risker?

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.