30 år sedan massakern på Himmelska fridens torg

Massakern på Himmelska fridens torg var det den händelse som visade att den kinesiska diktaturen aldrig kommer lämna makten utan blodspillan. Under våren 1989 hade unga protesterat och begärt (relativt små) förändringar, såsom att alla ledares inkomster skulle bli offentliga. De hade stöd från befolkningen i Peking, stöd från polisen och stöd från de lokala militära regementena.

Protesterna pågick under hela maj och visade inga tecken på att avta så den kinesiska ledningen hämtade in militära förband från landsbygden, okunniga om vad som hände och hjärntvättade dem med skräckpropaganda. Den fjärde juni 1989, för 30 år sedan idag, så skickades de hjärntvättade militärerna in för att döda och skingra protestanterna.

I tumultet som följde försvann alla möjligheter för en utomstående att få en överblick. En del tidiga hemliga rapporter från brittiska diplomater pratar om över tiotusen döda. Man tror idag att det var förre men många tusen människor försvann för alltid den dagen. Antagligen överkörda av tanks, penetrerade av maskingevärskulor, slitna i stycken av larvband, och sedan bortspolade i gaturengöringen som började direkt efteråt.

Förorenad flod i Kina

Sedan 1989 är den officiella positionen att inget hände och liksom Himmler, och en del nuvarande populister, har visat, det är svårt att bekämpa en stor lögn. En lögn så absurd att alla vet att det är en lögn, vad ska man säga? Efter hand så har många valt att inte säga något eftersom de tror sig kunna göra ekonomisk vinning.

Inom Kina så är det extremt olagligt att ens antyda att något hände och idag 30 år senare så är det mindre än hälften av kineserna som var vuxna när det hände. Jag är rädd för att kunskapen och minnet långsamt utplånas, precis som planerat. Varje år vid den här tiden spärras folk in för att minska risken för minnesceremonier och de kineser jag känner i Sverige är väldigt obekväma med att prata om det av rädsla för sina familjer.

En av de mest minnesvärda händelserna skedde dagen efter massakern. På ett torg nedsmetat av blod ställde sig en man framför en kolonn stridsvagnar och vägrade flytta på sig. En man från AP, Jeff Widener, såg händelsen och tog ett foto som han lyckades smuggla ut från Kina.

Än idag vet man inte vem mannen var eller vad det blev av honom.

Det här handlade inte om mina investeringar, om mitt sparande, eller framtidsplanering, men vissa dagar är andra saker viktigare.

Kommentarer

  1. Tack för att du påminner. Lätt att glömma de stora perspektiven och riktigt viktiga händelserna. Allt gott!

    SvaraRadera
  2. Ja detta är det inte många yngre kineser som har koll på. Jag har jobbat några månader i KIna och självklart besökt Himmelska Fridens torg, och det är onekligen en halvkuslig känsla att stå där. Det är hög säkerhet då alla vägar dit bevakas och alla väskor röntgas. På själva torget finns det gigantiska bildskärmar med regimpropaganda, kameror överallt, militärpoliser står posterade lite varstans och det är ofta parader och annat där. Det är ingen "fin" plats, men den ger ett mäktigt intryck och man känner sig väldigt liten... blev flera gånger tillsagd av polis när jag tog kort på byggnader eller platser som av okänd anledning var förbjudet att ta kort på. Fick ingen förklaring till varför. Ett intressant land att besöka, och att stå i princip helt ensam uppe på muren är en obeskrivlig känsla.

    SvaraRadera
  3. Hej Daniel, jag minns detta. Jag var liten vid tillfället men såg det på tv, fruktansvärt. Det finns en het debatt angående högerpopulismens framfart i Svenska medier; men man får inte glömma kommunistiska regimers kreativa avyttrande av människoliv - (liv förspillda pga. en missriktad välvilja, en strävan efter en utopi som alltid tycks sluta i katastrof)

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är någon lärdom man kan dra här är det att alla diktaturer är likadana, om de så är fascistiska, kommunistiska eller teokratiska. De som är i toppen kommer toppstyra utan respekt för människor eller människoliv oavsett vad de ursprungliga idealen är.

      Jag tror aldrig det har funnits en kommunistisk stat enligt den modell som Marx och Engels presenterade (och som i en postindustriell värld är väldigt föråldrad) och jag tror aldrig det kommer finnas någon. Den nivån av samarbete mellan främlingar kräver ett överflöde som vi inte har. Det har däremot varit en ledstjärna som kunnat hålla samman diktaturer bättre än en del andra ideologier. Om man kan övertyga folket om att diktaturen är ett nödvändigt ont på väg mot ett utopia så blir missnöjet mindre. Påminner lustigt nog om teokratiska diktaturer. Lustigt med tanke på hur illa Marx och Engels tyckte om religion.

      Radera
  4. Du är kvicktänkt Daniel, dig kommer jag att hänga mer med :) Ses på varandras sidor antar jag?

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  5. Gillar din sida men ett önskemål: hade velat se sidor så du kan kategorisera stoffet. Det är lite bökigt i början, men sedan blir det lätt. Du kan väl fundera på det :)

    https://www.youtube.com/watch?v=a7j2yWqj2Ps

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet