Mycket upp och ner bland mina bolag under rapportsäsongen

Just nu är det halvtid för börsbolagen och de rapporterar hur de första 6 månaderna av året har gått. Det har varit minst sagt svängigt. Många tittar knappt alls på vinst eller omsättning utan bara på hur det kommer gå nästa kvartal och då kan en bra rapport ge nedgångar och en dålig rapport uppgångar.

Det blir mycket siffror i den här artikeln, och det är mest en sammanfattning för mig själv.

Allmänt så har det gått dåligt för fastighetsbolag, men inte värre än förväntat, och bra för banker och industribolag. Rent generellt så har alla bolag lyckats höja sina priser rejält. Det ger rekordomsättning men det ger också inflation.

De flesta bolag säger att de ser en platå eller nedgång framför sig. Möjligen inte fastighetsbolag som mest pratar om hur de ska kunna betala tillbaka lån som de så glatt tog till noll-ränta.

Först ut med rapporter (29 juni) var Hennes & Mauritz med sitt brutna år (så halvtid före alla andra) och även om inget blivit direkt bättre (10% lägre vinst per aktie än förra året) så var det mycket bättre än den försämring många hade förutsett. Börskursen gick uppåt, hela +20% direkt efter rapporten även om den sedan dess sjunkit 5%.

Fastighetsbolag

Fabege (7 juli) rapporterade precis som förväntat, högre intäkter, högre räntor, stora nedskrivningar av fastighetsvärden, sjönk 1% på börsen, men har sedan dess gått upp 12% tack vara sjunkande räntor och en försäljning som ger dem lite kassa.

Nyfosa (11 juli) hade också en förväntad rapport, stora ökningar av räntekostnaden som kombinerat med nedskrivningar av fastighetsvärden. Reaktionen blev en aktiekurs som sjönk 1% men de sjunkande räntorna har sedan dess gett företaget en uppgång på 5%.

Castellum (14 juli) föll 4% på rapporten trots att det inte var något speciellt med den. Högre hyror, högre räntor, stora nedskrivningar, lägre förvaltningsresultat. Sedan dess har de dock gått upp 14%, mest för att räntorna har sjunkit, inte för att Castellum gjort något speciellt.

En liknande resa på börsen har Wallenstam gjort som rapporterade samma dag. -3% på rapporten, +9% sedan dess. Wallenstams hyresintäkter har inte gått upp lika då de har mest lägenheter, men de har också bättre koll på sina finanser och lån. De gör inte helt oväntat nedskrivningar på sina fastighetsvärden.

Cibus (18 juli), mitt femte fastighetsbolag, ja, jag vet, det är många, föll 6% direkt på rapporten, men har sedan dess gått upp 8%. Tack vare samma räntor som hjälpt alla andra fastighetsbolag. De har bara gjort en liten nedskrivning av fastighetsvärden så eventuellt kommer det behövas mer framöver. Annars har de högre hyror och mycket högre räntekostnader, precis som alla andra.

Bonavas (20 juli) aktiekurs rörde sig faktiskt upp på rapporten! Som mest plus 5% för att sedan falla tillbaka 7%. Jag har aktier i Bonava sedan NCC dumpade dem på sina aktieägare och jag valde att inte sälja dem. Nu är de inte värda mycket. En bra läxa.

Industri och banker

Investor (14 juli), sjönk 1%, men det mesta var redan känt då de äger andra börsbolag så det var en normal svängning. Däremot har de gått upp ett par procent sedan dess då bolag liknande de Investor äger verkar gått bra.

NCC (18 juli) har bara gått upp sedan rapporten. Aktiepriset gick upp +8% direkt på morgonen och +4% till sedan dess. Mest för att de sa att de fortfarande ser stark efterfrågan på NCC:s tjänster trots den analkande byggkraschen och lågkonjunkturen, men de hade också en vinstökning från 3,6 till 4,2 kronor per aktie.

Volvo (19 juli) rapporterade en jättevinst men även minskad orderingång, speciellt på anläggningsmaskiner, och fick se sin börskurs falla 4%, bara för att sedan dess klättra 6%. De gjorde en vinst på 11 miljarder (5,3 kronor per aktie), trots att de slutligen betalat in 6 miljarder i böter för en kartell. Den räkningen har legat och skvalpat sedan 2016 så jag vet inte varför de betalade den just nu men det är väl något juridiskt.

Handelsbanken, samma dag som Volvo, rapporterade en ny rekordvinst tack vare ett stort räntenetto (lönsamt att ha lönekonton med låg ränta) och kursen har sedan dess sjunkit 3%. Mest för att kursen redan hade gått upp 5% dagarna innan då andra banker också rapporterade rekordresultat. Vinsten under Q2 blev 3,59 kronor per aktie.

Sandvik, även de samma dag som Volvo, rapporterade också en stor vinst, men pratade om nedbromsning inom vissa sektorer. Resultatet blev en nedgång med 2%, och sedan dess ner en procent till, men med en vis på 2,65 kronor per aktie så ser det just nu ok ut.

Idag (20 juli), var det Billerud som efter sitt påhitt att köpa ett förlustföretag i USA nu har problem att gå med vinst. Trots inledande skepsis så trodde jag ett tag att de visste vad de gjorde, men inte längre. Direkt på rapporten sjönk kursen 5%, för att därefter gå upp 7% och sedan sjunka 3%, på ett par timmar. Jag påminns om Disneysketchen på julafton: Vem kör? Ja, vem kör egentligen?.

Även Essity rapporterade idag med ett aktieras på 10% efter att Essitys kinesiska verksamhet backat en aning. Ett väldigt stort ras på en relativ liten förändring. Folk borde istället vara glada att Essity tycks ha lyckats lämna Ryssland utan att få sina fabriker beslagtagna, vilket hände bland annat Carlsberg.

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med rapporterna. Fastighetsbolagen verkar överleva (ta i trä) och industribolagen går för högvarv. Den smolk i glädjebägaren jag har är att alla företag verkar höja sina priser vilket kommer göra inflationen värre och räntorna högre och landningen hårdare om något år eller tre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet