Min Indienfond ruttnade över åren

För mer än 10 år sedanköpte jag andelar i en Indienfond, Danske Invest India. Jag har generellt varit nöjd med den investeringen och inte lagt någon tid på att analysera något förrän Placera hade en Indienfond-artikel för några vecka sedan. De pratade om helt andra Indienfonder än den jag hade i min portfölj. När jag köpte Danske Invest India så var den bäst och billigast i ett utbud på cirka två fonder men sedan dess har en drös andra billigare och bättre fonder blivit tillgängliga upp utan att jag märkt det.

Alla Indienfonder är dyra och cirka 2% per år går bort i avgifter, men det är ändå skillnad på 1,8% och 2,5%. 1,8% gröper ut 42% av värdet över 30 år. 2,5% gröper ut 53% av värdet. Vill jag ha kvar 47% eller 58%? Enkel fråga, om man antar att fonderna annars är identiska.

Så hade Danske Invest gjort bättre ifrån sig än andra fondförvaltare? Tråkigt nog inte så Morningsstar gav fonden mediokra 2 stjärnor. Förra året började Danske Invest om med en ny fond med ett något annorlunda namn så som fondbolag så gärna gör med underpresterande fonder och det skulle varit en varningssignal.

Mitt nya val är Franklin India A USD som verkar ha ungefär samma inriktning, har gått rätt bra under många år och har lägst avgift av de fonder jag kunde se. Morningsstar ger fonden 4 stjärnor. Kommer den vara bäst framöver? Ingen aning. Bara den inte är sämst så som Danske Invest India varit de senaste åren.

I Avanza är Franklin India A USD och Jupiter India Select A USD populärast. Danske Invest India var helt säkert mest populär en gång i tiden var bäst men det har gått många år sedan dess. Jupiter India är den fond som gått bäst, har flest ägare, och det är den fond som Placera rekommenderar, men jag valde ändå Franklin India med följande resonemang:

Båda Jupiter och Franklin handlas i dollar så 0,5% av pengarna är direkt förlorade i valutaväxlingsavgifter (hälften när jag köper, hälften när jag säljer). Jupiter och Franklin har gått lite i osynk så även om Jupiter gått bäst på slutet så betyder inte det att den kommer fortsätta gå bra. Franklin har en dag kortare handelstid. Det tog en hel vecka att sälja Danske Invest vilket påminde mig om värdet av att kunna få ut pengarna snabbt. Det mest avgörande blev att de stora innehaven i Jupiter var oljebolag vilket kräver extra handhållning eftersom de är exponerade mot extra många risker. Det finns också en risk att de indiska oljebolagen gått bra på bekostnad av ukrainska liv vilket inte känns ok.

Så det blev Franklin India A USD. Hoppas den blir bra. Den stora vinnaren på sådana här byten är Avanza, men om jag byter en gång på 10 år så är det inte så farligt. Tack och lov för ISK dessutom. På 10 år hade fonden gått upp nästan 300% så det hade blivit en saftig reavinstskatt på det. Nu kunde jag bara flytta alla pengar (minus växlingsavgifter).

I min portfölj så ligger Indienfonden i 5%-kategorin "kryddinvesteringar". Den är min största "kryddinvestering" på cirka 2% av min portfölj och det är mer troligt att jag ökar den än att jag minskar den.

Kommentarer

  1. Jag köpte ETF på prov. Egentligen är jag lite skeptisk till konceptet, men det har rullat på helt okej. Och det går snabbt att sälja om jag skulle få kalla fötter. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snabbare än min Danske Invest-fond helt klart. Tror jag skickade in fondordern under påsken och fick pengarna cirka 7-8 dagar senare, där några av dagarna var påskdagar.

      Var det den i Tyskland som "Anonym" skrev om? Den som verkar bättre än den jag valde?

      Radera
    2. Ja, just det. Det är den. :-)

      Radera
  2. Tittar jag på Avanza ser jag att Franklin FTSE India UCITS ETF tar ut 0,19% i avgift. Och om jag jämför prestationen med fonden Franklin India A(acc)USD 1,8% i avgift ser de ganska lika ut. Perspektivet i grafen är dock sedan 2020.
    Kanske något du skulle titta vidare på, då det verkar vara en klar fördel med ETF på mer specialiserade marknader och marknader som är annorlunda ur svenskt/nordiskt perspektiv. Tänker på möjligheten att gå ur sin position snabbt, sedan avgiften som är avsevärt lägre samt utbudet av marknader som inte erbjuds inom fondvärlden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte inte ens på att kolla efter ETF:er. Det är en rejäl skillnad i avgift med 1,8 och 0,2 och både är utomlands. Visst, det blir lite courtage och andra avgifter för en ETF, men inte 1,8% per år. Tack för tipset! Jag måste kolla upp om det finns någon vettig anledning till avgiftsskillnaden eller om det bara är för att de kan.

      Radera
  3. Hur ser du på den (geo)politiska risken kring Indien kopplat både till det regerande partiets tilltagande Hindunationalism och riskerna kring Pakistan och Kina? Jag tycker Indien är intressant men känns också osäkert (dock mer säkert än Kina av uppenbara skäl).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fattas bara att Indien också startar något, men just nu så känner jag mig bekväm med Indieninvesteringar. Det är en demokrati med en stor mängd relatativt välutbildade invånare så de har absolut potential. Min förhoppning är att Modi "bara" är populistisk utan direkt behov att orsaka landet extremt lidande.

      Jag ska dock tillägga att det här är min lilla "chansdel"/"kryddel" där jag är beredd att ta högre risker. Skulle något katastrofalt hända i Indien så är det en smäll jag kan ta, men jag tror inte risken är akut. (ta i trä)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka