Korta notiser

Avanza sparkar sina 12 anställda på ekonomitidningarna Placera och Börsveckan och ska istället köpa in artikler från Affärsvärlden. De säger att det är för att höja kvaliteten.

Oscar Properties VD Richard Bagge överraskade skatteverkets representant med att försöka förhandla om skatteinbetalningen under konkursförhandlingen. Det funkade och skatteverkets representant gav dem drygt två månader extra att skrapa fram 5 miljoner. Oscar Engelbert gömmer sig fortfarande för att undvika delgivning i andra konkursmål.

Avanza är nu största ägare i Oscar Properties via pensionsbolaget som förvaltar människors kapitalförsäkringar.

Lucara Diamond har hittat en jättediamant men när de gjorde det förra gången så fanns det ingen som var intresserad av något så stort till det naturliga marknadspriset.

Inflationen ser fortfarande ut att nå 2% och KPIF där en del saker är borträknade är redan under 2%. Riksbanken sänkte som förväntat styrräntan till 3,5%. Avanza sänkte omedelbart sina sparräntor och det gjorde många andra banker också.

Oron på fastighetsmarknaden tonar bort och premien folk betalat för de stabilaste bolagen har avtagit.

Jag har köpt fler utdelande ETF:er i Tyskland (breda billiga indexfonder) men det är fortfarande ett experiment. Mer i en längre artikel.

Kommentarer

  1. Bara för att förtydliga så förvaltar inte Avanza några pengar genom Avanza Pension, det är kunderna själva som förvaltar i kapitalförsäkringar. Avanza Pension är ägaren men kunderna väljer helt själva vad de investerar i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och jag är nyfiken på hur de tänker hantera att de nu, tack vare sina kunder, blivit största ägare i ett bolag som orsakar mestadels negativa rubriker.

      Radera
    2. Varför skulle de göra någonting överhuvudtaget? Det är ju som sagt inte Avanza som haft det dåliga omdömet att "investera" i ett konkursmässigt bolag.

      Radera
    3. Att inte göra något alls är förstås ett alternativ, men storägare brukar ha plats i valberedningen och tillsätta styrelsemedlemmar, och på papperet, mot alla myndigheter och börsen, så är det Avanzas pensionsbolag som äger aktierna oavsett anledningen till att de äger aktierna.

      Det tillkommer också krav på att vara mer öppen med handeln och om Avanzas kunder fortsätter gå på OP-bedrägeri så kan det utlösas budplikt för Avanza, även om det fortfarande är långt dit.

      Jag tycker mest att det är underhållande att OP landat i Avanzas knä som om inte tvåloperan kunde bli mer rörig.

      Radera
    4. Avanza pension tar inte plats i någon styrelse å sina kunders vägnar, de röstar inte heller på stämmor. Teoretiskt skulle de kunna utlösa budplikt, men det är antagligen bara en formalitet att få undantag från finansinspektionen. Alternativt att de stänger de köpmöjligheten innan dess. Det där borde de redan ha en plan för.

      Radera
  2. Fascinerande att se hur dåligt Avanzakollektivet investerar. Är det inte Oscar Properties så är det SAS. Underprestationen bekäftas ju också varje år då data publiceras av Avanza på hur deras kunder ligger till mot index. Nästan varje är så underpresterar kunderna vs index. Avanza borde sätta den värsta klicken under ngn form av förmyndarskap för deras egen skull...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, speciellt som Avanzas forum används för att lura folk, men Avanza tjänar nog en märkbar del pengar på courtage på att kunderna går på bedrägerier, likaså Nasdaq som egentligen borde slängt ut OP från finlistan för länge sedan.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare