Summerar utdelningarna 2016 med Coca Cola

Den sista utdelningen för 2016 har nu ramlat in på mitt konto och jag kan nu summera utdelningsåret 2016. Ett år som inleddes med oro och besvikelse när NCC, min största utdelare de senaste åren, bestämde sig för att bara dela ut en bråkdel av tidigare för att bygga upp kassorna i det delade bolaget NCC+Bonava. Sedan när utdelningarna började presenteras och de generellt sett var mer än jag hade förväntat mig så började det se bättre ut.

Årets sista utdelning blev 819 kronor från Coca Cola (varav 123 kronor stannade hos USAs skattemyndighet för nu, men som jag räknar med att kvitta mot skatten jag redan betalar i Sverige för mina Coca Cola-aktier). 819 kronor är den största kvartalsutdelningen från Coca Cola hittills. Ökningen på +9% sedan i oktober beror helt på att dollarn blivit dyrare och är nu på hela 9,3632 kronor per dollar.

Den här utdelningen motsvarar vinsten på 9 971 flaskor Coca Cola-drycker. Så en lastbil till med dricka från mig till världen!

Men tillbaka till återblicken. Jag har de senaste utdelningsinläggen hoppats på +27% jämfört med 2015. Utdelningsökningen 2016 landade på +28,6%. En helt fantastisk ökning. Dollarpriset har varit en viktig faktor, men jag har också gjort en del inköp och viktigast av allt, en del företag har haft positiv utveckling och gjort större vinster.

För att illustrera hur mycket 28,6% är. Kan man hålla en sådan ökningen under 30 år så går man från utdelningar på tiotusen till nitton miljoner. Från en liten julbonus till en massiv flod av pengar. Nu är det naturligtvis inte realistiskt. Företagen höjde utdelningen mer än de antagligen skulle och dollarpriset kan inte fortsätta gå upp i samma takt under 30 år, men ändå. Visst är det tillåtet att fantisera?

De största utdelningarna under 2016 kom från Nordea (19% av allt), Telia (13%), Sandvik (10%) och Volvo (10%). Året innan var NCC och Sandvik i topp. Får väl se om de återkommer i toppen 2017.

Kommentarer

 1. Jo sådana utdelningsökningar skulle man vilja ha i 30 år. 😊
  Hur ser det ut inför 2017?
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt en del aktier efter utdelningarna 2016 så jag tror på en bra ökning 2017 också. Om företagen går bra. Jag hoppas företagen går bra.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag är lite sen så jag önskat ett Gott Nytt År tillbaka!

   Radera
 3. Hej Daniel, hur mycket fick du i utdelningar i år? Har jag missat att du redovisat det någonstans? Hade varit intressant att få veta =)

  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har undvikit att skriva ut totalsummor men jag är väl halvvägs mot mitt mål med cirka två-tre månader täckta av utdelningar (efter skatt). Halvvägs för att det går snabbare och snabbare (ta i trä!).

   Radera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze