lördag 17 december 2016

Förra årets sämsta affär i repris (inköp ICA)

För ganska exakt ett år sedan köpte jag aktier i ICA. Redan i kommentarsfältet så blev det uppenbart att det var ett misstag. Inte för att ICA är dåliga utan för att priset just då var orimligt högt. Nu ett år senare har jag gett mig på ICA igen men till ett lägre pris än förra gången. Kommer det vara 2016 års sämsta affär? Jag hoppas inte det.

Så det blev 100 aktier i ICA Gruppen [sic] för 270,91 kronor styck. Klart billigare än de 303,06 kronor jag betalade per aktie förra gången.

Det här är ett defensivt inköp. Jag ser inga aktier som just nu är speciellt lockande eller billiga så det här är mer ett ställe att parkera pengar på i väntan på bättre tider. Direktavkastningen är ca 3,5% och jag tror varken på stor tillväxt eller stort fall.

Om utdelningen stannar där den är nu så kommer det betyda 1 000 kronor mer från och med nästa år. Det räcker till en 10-årig prenumeration på Vanity Fair.

13 kommentarer:

 1. Har också köpt lite Ica på sistone. Känns som en helt ok aktie långsiktigt :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, "ok" är nog det bästa man kan säga, men vad gör man när det är svårt att hitta något bättre. Kanske efter jul när det finns mer tid till att leta.

   Radera
 2. Hur ser du på att Axfood (om de nu köper MATSE) har ett försprång i internethandeln? Axfood äger ju alla sina butiker men om ICA ska få igång sin internethandel så måste de ju få med sig alla sina ICA-handlare runt om i Sverige för att det ska funka? Kan inte det bli problem och chans att Axfood springer ifrån dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mathandel på distans inte kommer slå igenom fullständigt än på ett tag utan fortsätta vara ett, i sammanhanget, litet experiment. Det finns tid för alla möjliga förändringar som jag inte är kompetent att förutspå.

   Axfood verkar vara ett bra bolag annars. Tyvärr så betyder det att de som har andelar i det vill ha en förmögenhet för att skiljas från dem och det kan jag inte motivera för mig själv.

   Radera
 3. Bara -10 % på årets sämsta affär är ganska bra ändå. Däremot tycker jag det är ett konstigt val i år också. Direktavkastningen är lägre än i t.ex. Bank och teleoperatörer men framtidsutsikterna är knappast stabilare. Ica är Sveriges bästa butikskedja och intäkterna kommer knappast kollapsa. Men marginalerna i branschen är tighta och Ica är nog i princip så bra de kan vara samtidigt som tillväxten finns på nätet och bland fattigare grupper där Lidl och Willys har bättre förutsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har full förståelse för att man är skeptisk mot ICA. Jag är inte helt övertygad själv, men det fyller ett behov i min diversifiering också. Om det visar sig så stabilt som jag hoppas så kan jag minska de pengar som ligger utanför börsen helt och hållet. Men det är lösa tankar. Får se om det blir så.

   Radera
 4. ICA är ganska hyggligt värderad som defensivt alternativ när den handlas till en YOC på cirka 3,75 procent.

  Jag köpte på 270 i somras men sålde sedan av hela innehavet och tog hem vinst för att köpa Axfood istället.

  Problemet med ICA är att de riskerar tappa marknadsandelar i konkurrens med Axfood och Lidl. Tror dock inte Axfood kommer dra iväg på internethandel - det fenomenet har funnits i snart tjugo år men aldrig ordentligt tagit fart. Dessutom kan höjda räntor sänka kursen ytterligare eftersom många investerare har parkerat pengar i ICA i väntan på bättre alternativ.

  Jag har alltid sett dem som tredjehandsalternativ efter Axfood och finska Kesko. Kan tänka mig att köpa lite runt 260 mest för att få in lite mer defensiv diversifiering i portföljen. Tycker dock att deras avkastning och låga vinsttillväxt skulle dra ned portföljen.

  För att sammanfatta hur jag resonerar: köp A: 10 aktier vid 260 kronor (YOC 3,75 %), köp B: 20 aktier vid 250 kronor (YOC 4 procent).

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA är billigare än Axfood och det har varit helt avgörande för mig. Jag tror det är svårt att växa snabbt och då är Axfood för högt värderat. Men vi får väl se om 10-20 år.

   Radera
 5. Namnet skär verkligen i ögonen. Fick nedslag på allt möjligt av Bolagsverket när jag skulle registrera mitt företagsnamn, men "ICA Gruppen" släpper de igenom! :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska man gissa att alla företag inte behandlas lika. Någon borde sagt till ICA att ska de ha ett namn på svenska så får de skriva namnet på svenska också.

   Som ägare borde jag väl kunna motionera om en namnfix?

   Radera
 6. Jag köpte 25 stycken ICA Gruppen-aktier för ca 295 kr i juli 2015. Tanken var att jag successivt skulle öka mitt innehav men så blev det inte. Efter köpet blev jag mer och mer intresserad av Axfood och har nu enbart fyllt på i dessa när det har stått mellan Ica Gruppen och Axfood.

  Ingen av innehaven är väl någon som kommer sticka vad gäller aktiekurs utan det är passiv inkomst jag är ute efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir en defensiv del av portföljen. En del som kommer (hoppas vi väl båda) producera utdelningar oavsett hur resten av ekonomin mår. Men inte får de någon att hoppa av förhoppningar.

   Radera
 7. Trevligt att läsa om en bloggare som köper ICA, likt mig själv, och inte enbart tar in Axfood. Det känns som att Axfood är favoriserad just nu och det märks också på prislappen. Jag gillar ICA på de flesta områden utom att de tenderar att sväva ut lite väl mycket från kärnverksamheten samt särskrivningen av bolagsnamnet, såklart.

  Gott nytt år!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.