Finsk källskatt och Avanza

Avanzas svagaste punkt är nog hanteringen av utländsk källskatt där aktieägarna inte är skattskyldiga hela det dragna beloppet. Folk har fått vänta tre år för att få tillbaka nästan alla pengar de betalade för mycket i dansk skatt, och nu verkar det hela upprepas i Finland.

Finland har infört nya skatteregler på utdelningar där de tar pengarna vid utbetalningstillfället för utländska ägare. Skattesatsen beror på om det är ett företag (20%), privatperson (30%) eller okänt (35%). För finska aktier som man köpt via Avanza så räknas det som "okänt" och de kommer dra 35% av utdelningen i källskatt.

Det finns 56 000 Nordea-aktieägare hos Avanza, 14 000 ägare till Stora Enso-aktier, 2 000 ägare till Nokia-aktier, 2 000 ägare till Kone-aktier, och så vidare. Det är alltså rätt många personer som är påverkade.

Har man sina aktier i en kapitalförsäkring så lovar Avanza att sköta pappersarbetet för att få tillbaka den del av skatten som inte skulle betalats. Det verkar rimligt att anta att det kommer ta tre år och bara vara 90% framgångsrikt, som för danska aktier.

Har man sina aktier i en aktiedepå så säger Avanza att man kommer behöva betala 15% i skatt i Sverige utöver de 35% man betalade i Finland och sedan får man begära att få tillbaka pengarna från Finland eftersom Sverige och Finland har ett avtal om att vi betalar skatten i Sverige.

Han man sina aktier i en ISK så brukar ISK-skatten kvittas mot betalda källskatter (om det finns någon ISK-skatt kvar efter att den kvittats mot andra saker). Dock så får man bara kvitta källskatter upp till 15% så man kommer i slutändan betalat 20% på utdelningen som man inte skulle betalat. På något sätt så ska man begära att få tillbaka de pengarna från finska Skatteverket (alla 35% eller bara 20%?).

Avanza skulle kunnat registrera information som gör det möjligt för finska skatteverket att dra rätt skatt från början men för att citera Avanzas informationsmeddelande:

Varför drar inte Avanza rätt skatt på utdelningen från början?
Anledningen är att vi dessvärre inte har möjlighet att hantera den manuella process som krävs för att erhålla direktnedsättning från början.

Jag frågar mig nu om andra banker är bättre på det här? Nordea har bra rykte när det gäller källskatter och även Nordnet lär vara bättre än Avanza. Är det dags att flytta sina finska aktier till en annan bank?

Jag frågar mig också hur mycket arbete det här kommer bli för finska skatteverket. Speciellt så finns det många Nordea-aktieägare i Sverige och om de en och en ska göra en ansökan om att få tillbaka den finska skatten så kommer det bli mycket arbete. Det kan ta lång tid innan pengarna kommer tillbaka.

Kommentarer

  1. Hej!

    Håller helt med om det du skriver. Jag försöker ha mina utländska innehav i KF hos Nordea. Tyvärr kan man ju dock inte ha Nordea i en KF hos Nordea, så de aktierna måste jag ha på annat håll (just nu Avanza) :)

    Trevlig dag!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Dagens spartips: Sätt vingar på din bil

Saltängen Property Invest sköt sig själva i foten