Oscar Engelberts förräderi mot pref-ägarna slutfört

Enligt Aktiebolagslagen så måste ett företag behandla sina aktieägare lika, och i synnerhet så får man inte försämra för en grupp aktieägare till fördel för en annan grupp. Trots det så genomförde Oscar Engelbert precis en omvänd split av preferensaktier i Oscar Properties Holding, en split som gör preferensaktierna omöjliga att handla med, och där en del får sina aktier inlösta till ett belopp långt under vad företaget lovat betala för dem.

Den 25 augusti förvandlades 50 preferensaktier till 1 genom en så kallad omvänd split. De som inte hade 50 aktier får sina överblivna aktier inlösta till kontanter, men bara till en bråkdel av vad villkoren för preferensaktierna lovar. För att undvika tvångsinlösen så kunde man köpa på sig fler aktier så att man hade 50, men bara om man inte anmält aktierna för inlösen. De som hade bett om inlösen av sina preferensaktier för åratal sedan och fortfarande väntar på pengarna måste hoppas de hade en jämn multipel av 50. Om inte så tvingas de till rea-inlösen av överblivna aktier vare sig de vill det eller inte.

De ihopslagna preferensaktierna är nu så dyra att det inte finns någon handel i dem och de går absolut inte att sälja eller köpa till ett stabilt marknadsvärde. Idag har det sålts endast 24 stycken av den "billiga" (teoretiskt inlösenvärde 20500 kronor) pref-varianten och det till en kurs 5-10% lägre än före ihopslagningen. Av den "dyra" (teoretiskt inlösenvärde 35000 kronor) prefvarianten så har inte en enda aktie bytt ägare efter splitten. Det är just nu en till salu för 25000 och en som vill köpa för 18000 kronor, en gigantisk spread och en patetisk orderbok.

Det finns ingen ursäkt till det här. Det finns inga bortförklaringar eller svepskäl. Enda anledningen var att ge sig på en grupp aktieägare så att en annan grupp aktieägare skulle kunna få mer pengar. I denna andra grupp aktieägare finns som största vinnare Oscar Engelbert själv.

Oscar Propertes
Preferensaktie
Inlösenkurs
enligt ursprungsavtalet
Innestående
utdelning (ca)
Dagens pris
på börsen
PREF17 5003 0007 000
PREFB27 5007 500(ingen handel)

Jag är övertygad om att det här är olagligt, men som min gamla professor brukade säga, det är bara olagligt om någon gör något åt det. Ingen verkar ha intresse eller makt att göra något åt det här och herr Engelbert kommer komma undan med ett förräderi mot sina preferensaktieägare. De aktieägare som klarade sig undan hans skumraskaffärer den här gången får hoppas att de inte hamnar i hans skottglugg nästa gång.

Jag har inga, och har aldrig haft några aktier av något slag i företaget men det sticker i ögonen när någon kommer undan med fulheter som det här, och jag hoppas att det kan bli till en varning för de som tror att preferensaktier går före stamaktier såsom villkoren oftast lovar. Till syvende och sist kommer ledningen och storägarna se till att rädda sitt eget skinn.

Kommentarer

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lousie skrev:
   Åh vad jag gillar dina inlägg i detta ämne! Jag har under mina år i fastighetsbranschen stött på den här Oscar fler gånger än vad jag skulle önska. I mina ögon en riktigt ful fisk.

   Det är frustrerande när personer man upplever som oärliga ändå har personlig framgång. :-(

   Tog bort ditt inlägg för att du skrev ett namn där, kanske av misstag.

   Radera
 2. Rent förjävligt är det, äger/ägde strax under ett jämnt 50tal som jag hade anmält till inlösen så kunde inte göra nåt åt det, hade lust ringa och skälla ut Oscar personligen men tror inte han kunde bry sig mindre. Vet inte hur de går tillväga med aktierna som "blivit över" för i teorin kan de väl slumpa ut dom till ingenting då det knappast finns nog med köpordrar en normal dag. Får jag i närheten av 500kr st kan jag leva med det, skönt ändå isåfall att äntligen bli av med några.
  Var kan man anmäla sånt här till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. > Var kan man anmäla sånt här till?

   Jag vet inte riktigt. Polisen/Ekobrottsmyndigheten kanske, eller Finansinspektionen, men ingen av kommer säga något förrän de lägger ner eller går till åtal så man vet inte om de gör något alls.

   En annan variant vore att stämma företaget för avtalsbrott, men det lär ju kosta en hel del och jag vet inte ens om det har en chans att lyckas.

   En tredje variant är att prata med börsen på något sätt. De har regler för de som handlas, men jag misstänker att det enda det kan leda till är att pref-aktierna kastas ut helt, vilket är precis vad Oscar vill.

   Jag tror att det i alla fall är värt att höra sig för med finansinspektionen. Om flera personer kontaktar dem så ökar nog chansen att de i alla fall tar en ordentlig titt.

   Radera
 3. Vilken röra. Warning heeded.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze