Stor nervositet i USA med en kraftig nedgång i fredags

I USA föll börserna nästan 3% i fredags, för Dow Jones det största fallet sedan andra vågen covid i slutet av 2020.

Med stor säkerhet kan man peka ut varför börserna faller och det har att göra med räntan. Inflationen, både i USA och i andra länder, är högre än den varit på generationer och om den inte snabbt pressas ner kommer ekonomin vara skakig i decennier. Med en högre ränta kommer aktier bli mindre attraktiva och det gör det på kort sikt svårare för ett företag att expandera. Goda anledningar att kräva lägre aktiepriser.

Räntorna i USA har stigit bortåt 3% i väntan på att centralbanken ska höja till ungefär de nivåerna. I Sverige är riksbankens räntor fortfarande på den sjukliga noll-nivån, men t.ex. statslåneräntan har stigit från negativa nivåer till 1,52% i torsdags.

Riksbanken har möte i veckan och det kan dyka upp överraskningar därifrån. Mycket av den svenska inflationen är importerad, men kan stävjas om den svenska kronan stärks vilket den gör om räntorna höjs. En räntehöjning kommer därför pressa ner både den importerade och den inhemska inflationen.

Jag vet inte hur mycket av kommande räntehöjningar den så kallade marknaden redan har räknat in i börspriserna. Om riksbanken gör exakt som förväntat så kommer inte börspriserna påverkas speciellt mycket oavsett vad de beslutar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare