Räntan är inte längre 0%

Riksbanken höjde precis reporäntan från 0% till 0,25%. Fortfarande en extremt låg ränta men nu slipper vi i alla fall dividera med noll i våra kalkyler. Jag är positiv till höjningen och tror att aggressiva höjningar nu kan förhindra ännu högre räntor så småningom.

Det här var tidigare än många så kallade analytiker hade gissat. Riksbanken sa även att de skulle tidigarelägga andra planerade räntehöjningar, men trots det verkar höjningen inte påverkat marknaden speciellt mycket. Fastighetsaktier gick ner en halv procent och bankaktier gick upp en halv procent. 10-årsräntan ökade med 0,03%, 5-årsräntan med 0,04%, medan 6-månadersräntan och 3-månadersräntan ökade med 0,10%.

Jag vill invända mot en formulering i Riksbankens besked: "Penningpolitiken kan inte påverka att de internationella råvaru- eller fraktpriserna är höga". Jodå. Högre räntor, högre kronkurs, får internationella priser att sjunka i svenska kronor. Jag säger inte att det är rätt sak att göra, men det är inte sant att Riksbanken inte kan påverka importen av högra priser.

Inflationsprognosen är nu att inflationen blir 6% i år, 5% nästa år, 2,8% 2024 och 2,3% om 3 år. Räknar man bort sekundära effekter av räntehöjningarna så tror man att inflationen blir 5,5% i år, 3,3% nästa år och 2% 2024.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare