Var inte beredd på inflationen

I min portfölj är en relativt stor andel sparande (>10%), investeringar, i värdepapper med begränsad uppsida och begränsad nedsida. De har tagit en del stryk av ränteuppgångarna men sånt är tillfälligt.

Inflationseffekten är dock inte tillfällig. Inflation går aldrig tillbaka. Efter att alla priser hoppat upp 6% på ett år, och 4% nästa år så är pengar för alltid 10% mindre värde. På papperet existerar deflation, inflationens motsats, men om det händer så har vi ännu större problem.

De ”säkra” investeringarna minskar nu med minst 10% i värde, samtidigt som de tar en tillfällig smäll på grund av räntehöjningarna. För andra aktier kan man anta att de så småningom kommer komma ikapp det som de förlorar men inte för sånt som obligationer eller pref-aktier eller D-aktier.

Jag sticker inte under stol med att det här bekymrar mig. Jag borde funderat igenom inflationsrisken för länge sedan, men jag hade, felaktigt, intrycket att regeringar världen över lärt sig hur man ska stoppa inflation.

Tyvärr hade jag fel. Reaktioner kom för sent och för svagt eftersom folk blir så upprörda över höjda räntor. Hade jag suttit i riksbankstyrelsen så hade jag varit en räntehök. Om någon beslutsfattare läser det här och vill tillsätta någon ny i riksbanksstyrelsen så är jag frivillig.

Hur resonerar ni andra om inflationen?

Kommentarer

  1. Jag tycker det är knepigt och svårt med tankar och ev agerande runt inflation. Allting i stort sett blir dyrare och våra pengar tappar i köpkraft. Men jag kan ändå inte se något alternativ till att vara investerad på börsen. Jag tar ju hellre 5% i utdelning på mina aktier än 0,05% på inasatta bankpengar. Att hedga lite i form av guld är ju ett vanligt sätt men det är inget säkert sätt utan man får ju vara på tårna där också så i mitt eget fall har jag slutat med det. Hade en guldfond innan.

    Mvh // PP

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare