Investeringar som ligger plus i år

Det är lätt att stirra sig blind på alla röda siffror men jag har trots allt en handfull investeringar som gått bra i år.

Gemensamt för nästan alla investeringar som gått bra är att de är amerikanska företag. Inte så konstigt kanske när dollarn gått upp 17% jämfört med 2021, och jag gör mina jämförelser i svenska kronor.

Corteva har gått absolut bäst med en avkastning på +56% i år. Det är ett bolag som fokuserar på jordbrukskemikalier. Med oron för matbrist och klimatförändringar så är det inte konstigt att folk söker sig till ett företag som försöker tjäna pengar hjälpa till med jordbruket. Tyvärr är det också ett av portförjens absolut minsta innehav då det är en rest av uppdelningen av Dow Chemical. Min plan har varit att sälja men inte så länge den fortsätter gå upp.

Coca Cola är min näst bästa investering under året med +27%. Jag tror helt enkelt oron har dragit investerar till ett företag som verkar ticka på oavsett vad som händer i världen. De har säkert dessutom passat på att öka sina marginaler såsom väldigt många andra företag.

Trea på pluslisten är Dow Inc, en annan rest av uppdelningen av Dow Chemical. Men +16% så är det minus i dollar, men plus i svenska kronor. Eftersom det här också är ett litet innehav så har det länge legat på säljlistan men liksom Corteva så har det fått vänta till jag har ett bättre alternativ.

Tre andra företag ligger också på plus, Johnson & Johnson (+15%), Telia (+10%), Procter & Gamble (+4). Totalt sex företag, varav 5 är på USA-börserna. Bara två ligger plus om man istället räknar i dollar. Jag tror det här försöket att se det positiva har misslyckats. 2022 är inte ett bra år, även om jag nog ligger något bättre än index som har ännu sämre år.

Vad har ni andra som ligger på plus trots kronras, börsras och krig och elände?

Kommentarer

 1. Utöver amerikanska bolag som gått ner i dollar men upp i kronor hat jag oljebolag som gått väldigt bra även i dollar. Annars är det idel minus...
  Är det läge att vikta ner dollarbolag och globalfonder och öka i Sverige, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra fråga. Den som det visste. Jag tror dollarn kommer bli billigare än den är idag men när och hur mycket? Kanske bara lite grann och först om fem år.

   Mitt fokus skulle nog mest bli att se till att inte allt ligger i dollar.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs