Daniels guide till partival

Om några dagar är det val och det är dags att kasta röster för riksdag, region och kommun.

Jag hoppas att alla som kan går och röstar. Det ökar chansen att få dina favoritförändringar att hända, och det ger dig chansen att säga "det är inte mitt fel", när regering eller kommun gör något du inte tycker om.

Vi har många partier att välja på så här är min guide till hur man hittar rätt:

  1. Vilka frågor är viktiga och går att påverka? Välj ut de du tycker är viktigast. Ta inte med frågor som är orealistiska eller omöjliga att påverka. (Vi kanske alla vill få ut Ryssland ur Ukraina, eller få Kina att sluta elda med kol men det är antagligen inget som varken kommun eller riksdag kan ordna.)
  2. Vilka partier tycker som du i de viktiga frågorna? Här kan uppställningar som SVTs valkompass hjälpa till, men även genomläsning av partiernas program där mycket mer tas upp. Var skeptisk inför enkla "lösningar" på komplicerade problem.
  3. När du är nere på 2-4 partier som du håller med hyfsat nära så titta på partiets företrädare. Är det personer du litar på eller är det personer som har en dold agenda? Det här är chansen att undvika partier som du misstänker bara säger det de tror du vill höra.
  4. Slutligen, kan du tänka dig att ha partiledaren som chef? Du röstar på en potentiell statsminister och om svaret här är nej, då kanske det inte är rätt parti. Har du inga partier kvar får du börja om med lite mer flexibilitet.

Lycka till med väljandet. Följer du stegen ovan så kommer du känna dig mer tillfreds med dina val och minska risken att du röstar mot vad du egentligen vill. Om du förstidströstat men ändrar dig så går det att kasta en slutlig röst på valdagen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen