Nybörjarguide till aktieköp

>Avanzas forum är tillbaka och där fann jag en fråga från en person som kallade sig själv nybörjare.

Hur ska man "veta" när det är bra att köpa en aktie?

Bra fråga. Ställer man den frågan har man kommit förbi stadiet då man bara följer memes om att köpa Gamestop (GME) eller AMC Entertainment Holdings (AMC) eller Tesla.

Först ska man veta varför man vill köpa aktier. Tänker man ha den i byrålådan till dess att man blir gammal, eller vill man sälja den dyrt till någon annan inom några månader? Svaret har stor betydelse för hur man resonerar även om risken att förlorar pengar, kanske till och med alla pengar finns oavsett svaret.

Är planen är att sälja dyrt om några dagar, veckor eller månader, det som brukar kallas aktiespekulation, så blir det svårt. Det är på aktiespekulation man kan förlora mycket pengar, och några kommer även tjäna mycket pengar. Planen här är att hitta något som antingen är gravt felprissatt eller där det kan blåsas upp en bubbla.

Rent generellt kan det kan vara ett bolag som alla tror ska gå i konkurs men som har börjat gå bra, eller något som det håller på att bildas hysteri runt. Det är oftast små bolag som inte så många känner till. Hur hittar man dem när ingen annan hittat dem? Med svårighet, men kanske har just du insikter i någon speciell bransch.

Gamestop, som gick från 5 dollar, till 400 dollar, och sedan ner till 80 dollar, var en kombination av för lågt pris och bubbla. Aktierna hade antagligen ett alltför lågt pris från början, kombinerat med att det fanns de som trodde det skulle sjunka ytterligare. När priset gick upp och de personerna fick panik och allmänheten såg prisuppgången och ville vara med så sköt priset upp högt över vad som var rimligt.

En del använder teknisk analys, det vill säga tittar på formen på priskurvan, och tror sig kunna se framtiden på det sättet. Det är en nisch med mycket magi. Lite som astrologi. Lyssna inte för mycket på sådana analytiker.

Om man köpt en aktie som man tror kommer gå upp snabbt i pris så blir nästa svårighet att veta när man ska sälja. I en bubbla så kan aktiepriset som gick snabbt upp gå snabbt ner igen, kanske på bara några timmar eller några dagar. De allra flesta i en bubbla kommer sälja för tidigt eller för sent. Många säljer lite i taget (gör så kallade vinsthemtagningar) för att i alla fall inte missa hela bubblan.

I den spekulativa grenen av aktieköp så är riskerna stora. Ju större möjlighet, desto större risk.

Om planen istället för snabba affärer är att behålla aktierna till dess att man blir gammal, eller i alla fall betydligt äldre, så ska man leta efter bra bolag med ett rimliga aktiepris. Det ska vara bolag som går med vinst, som klarat svårigheter, som är i en stabil eller växande bransch, och som har en bra position gentemot konkurrenterna.

Egentligen är det bättre att köpa en billig och bred indexfond där det är viktigt att den är både billig och bred. Jag har själv andelar i Länsförsäkringar Global Indexnära som uppfyller de kriterierna, men frågeställaren ville köpa aktier, vilket jag sympatiserar med som regelbunden aktieköpare.

När man hittat bra bolag så blir nästa fråga vad som är ett rimligt pris? Många pratar om P/E-talet, hur mycket man får betala per vinst-krona. Ju högre P/E-tal desto dyrare aktie, men ett bra företag kanske dubblar vinsten på några år och har man ett långt perspektiv så är inte dubbla priset så dyrt längre.

Punkter för långsiktig aktieinvestering:

  1. Förstår du bolaget? Förstår du branschen? Vet du hur de tjänar pengar? Om svaret är nej, hitta något annat (eller gräv rejält i vad bolaget gör).
  2. Är priset rimligt? Vad kommer vinsten vara om några år? Är priset rimligt med den vinsten? Om nej, vänta på ett bättre tillfälle.
  3. Får aktieägarna utdelningar? Om nej, fundera på varför. Är företaget kanske inte så stabilt som man tror?
  4. Sprid riskerna. Satsa inte allt på en häst.
  5. Kanske en bred och billig indexfond istället för aktier?

Det är intressant att vara aktieägare, men börja smått. Alla går på minor och ska man inte bli helt bränd på aktier så får det inte göra alltför ont. Jag har själv förlorat pengar på företag jag inte förstått så bra som jag borde eller på företag som kostat för mycket eller företag vars förutsättningar drastiskt förändrades (inbördeskrig i Irak, pandemier eller teknikskiften), men på det stora hela har det gått bra.

Jag vet att det blev fler frågor istället för fler svar i det här inlägget, men det är svårt. För varje aktie man väljer att köpa så har någon annan kommit fram till att det är ett bra tillfälle att sälja.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)