Dags att jämföra sparräntor igen

Nu kan man få sparränta igen, mer än de 0,8% som gällde för något år sedan, så dags att ta en titt på vad olika banker erbjuder!

Det finns tjänster som jämför räntan på sparkonton men alla banker finns inte med där. Antagligen får bankerna betala en avgift för att vara med och i synnerhet storbankerna tycker inte det är värt det. Speciellt som de ser dåliga ut. Jag kollade storbankerna för hand, se nedan, men kunde lika gärna struntat i det.

Räntorna varierar beroende på om man accepterar att ha pengarna låsta. Själv är jag inte intresserad av att ha pengarna låsta så jag tittar på fria uttag, eller maximalt uttag med en månads fördröjning. Om man accepterar att ha pengarna låsta ett halvår eller mer så finns det räntor bortåt 3,5%.

Den högsta sparräntan jag hittat just nu är hos Santander, den spanska storbanken vars norska filial låter svenskar stoppa in pengar med 2,8% ränta. Av företag vars namn jag känner igen så finns även Nordax med 2,6%, Landshypotek med 2,6% och SBAB med 2,5%. Sånt här kan variera från dag till dag så imorgon kan en annan bank ligga högst.

Avanza har nu också ett sparkonto med rimlig ränta, 2,2%. De har sedan tidigare partnerkonton men ingen partner verkar ge mer än 2,2% och en del ger mindre. Nordnets sparkonto ger 1,75% så de ligger lite efter.

Storbankerna har naturligtvis lägst räntor.

 • SEB har 1,5% ränta på Enkla sparkontot, 2,75% om man binder i 3 månader, 2,85% om man binder i 6 månader.
 • Swedbank 1,1% om man har mindre än 50 000 på kontot. 1,55% om man har mer än 50 000 kronor på konto. (Sparkapitalkonto) 1,1% oavsett saldo (e-sparkonto)
 • Nordeas sparkonto (Förmånskonto) ger 1,2% ränta såvida man inte har mer än 120 000 på konto. Man kan få lite mer ränta om man sätter in riktigt mycket pengar, 1,6% på allt över en halv miljon till exempel. Fast om man har en halv miljon på sparkontot så rekommenderar jag helt klart ett ställe med högre ränta. Det blir 5 000 kronor mer på ett år hos Santander t.ex..
 • Handelsbankens e-Kapitalkonto ger 0% om man har mindre än 50 000 på kontot. 1,6% om man har minst 50 000 kronor på konton.

En del ISK-konton ger ränta vilket är tacksamt då insättningar kostar pengar, ungefär 0,2% av pengarna under 2023. Det gör att man inte vill flytta omkring pengarna för mycket. Det gäller inte alla banker så kolla upp det, och räntan är typiskt låg.

Jag har haft en del av min kassa hos Santander så jag är glad att de ger bäst ränta, om nu ingen känner till något högre. Santanders internetbank ger ett väldigt barskrapat intryck men den har i alla fall varit okomplicerad. Haken är att pengarna är för långt bort för att reagera ögonblickligen på möjligheter då det även 2023 tar en dag eller två att flytta pengar mellan banker. Behöver man hoppa på en möjlighet ögonblickligen så måste pengarna ligga hos en bank där man kan handla på börsen och det är inte norska Santander.

Ränteläget betyder också att bankerna återigen tjänar pengar på folks lönekonton så de skulle kunna sänka eller ta bort avgifterna de infört. De kommer inte göra det.

Någon som känner till något bättre eller har erfarenheter av räntejakt?

Kommentarer

 1. Två Månadslöner27 mars, 2023 13:51

  2,8% minus 30% skatt så blir det inte mycket kvar. Och här pratar vi på ett år. Så minst 100 tkr ska man ha för att få lite tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, på sätt och vis jagar man småpengar, men även om det bara är några hundralappar så är det mer än noll. Kanske täcker det i alla fall några bankavgifter.

   Radera
  2. Nja. Skatten blir ju noll om man har annan negativ kapitalinkomst, typ bolån. Skattereduktionen är maximal, till skillnad från när den dras mot inkomstskatten.

   Radera
 2. Kan man binda pengarna 1 år erbjöd Handelsbanken 3.5 % för några dagar sedan. Detta ändras ju dag för dag men jag kan tycka att 3.5 % är ganska bra betalt eftersom sparandet omfattas av insättningsgarantin. Dock blir det endå en rejäl förlust på sikt om inflationen ska ligga på närmare 10 %.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Fick 3.0% rörligt av Komplett Bank, men bara efter förfrågan. Låg innan på 2.35.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Jag blir ju väldigt nyfiken på vad man säger för att övertyga en bank att krympa sin vinst.

   Radera
 4. Kommer moderaterna att ta bort bankskatten som sossarna införde? De kommer inte göra det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare