Sectra höjer utdelningen

Sectra, ett av mina äldsta innehav, kom med sin årsrapport nu på morgonen och den ser bra ut. Ökad försäljning, ökad vinst. Det är ett kombinerat säkerhetsteknik och medicinteknikföretag. Medicinteknikdelen, med digital bildhantering och andra delar, är den överlägset största delen, men båda delarna verkar växa och gå med vinst.

Aktiekursen är det som sticker ut mest med Sectra. Den har i många år varit skyhög och svårmotiverad. Trots en bra vinst och en utdelning av en bra bit av den så är direktavkastningen bara 0,6%. Inte en aktie som man köper för utdelningen med andra ord.

Den nya utdelningen (via inlösenrätter som vanligt) blir 1,10 kronor per aktie. 10% högre än förra året. Då ska man notera att även om utdelningen växer med 10% per år så kommer det ta 17 år med den här aktiekursen att komma upp i 3% direktavkastning. Det har gjort att jag ofta funderat på att sälja aktierna, men jag bestämmer mig alltid för att i slutändan inte försöka gissa vad marknaden har för sig.

Tyvärr så är 10% lägre än inflationen det senaste året så det är inte en höjd utdelning på riktigt. Men det är i alla fall inte en kraftig sänkning.

Börskursen hoppade upp efter att rapporten kom även om det inte verkade vara något speciellt. Det ska bli intressant att se reaktionen efter Q1-rapporten om tre månader. Förra Q1 hade en enorm engångsaffär och orderingången kommer se ut som den kraschat när man jämför med det kvartalet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare