Hagelgevärsinvestering

Ingen kan undgå att se att den svenska börsen är fylld av småbolag som aldrig kommer tjäna en krona, men det kan ändå finnas en långsiktig strategi som ger vinst: Att köpa alla skräpbolag. Liksom ett långskott med ett hagelgevär så kommer de allra flesta haglen missa. Pengarna kommer gå upp i rök, men tanken är att något av skotten ska träffa en guldklimp.

Peter Lynch, den legendariska fondförvaltaren, sa att 20% av hans investeringar gick dåligt och 40% gick bra och det räckte för att hans fonder skulle gå bra. När man siktar på små bolag så är förhoppningen mer att 10% ska gå med jättevinst, för att täcka de 80% som gick upp i rök.

En sådan här investeringsstrategi är inget för den nervösa. Man kommer överösas av dåliga nyheter och se många förluster, och det finns ingen garanti att grushögen innehåller en ny diamant.

Jag har funderat på att skapa en liten sidoportfölj som gör något i den här stilen, men bättre vore om det funnits någon småbolagsfond. Tyvärr så är de flesta fonder med "småbolag" inriktade på lite större bolag, och i USA så är "Small cap" riktigt stora företag då de jämför med de riktiga jättarna.

Många riskkapitalbolag kör en variant på den här strategin. De är fullt medvetna om att de slänger bort pengar i investeringar, men de vill vara med tidigt när nästa Google eller Apple eller Microsoft eller Amazon eller IBM dyker upp.

Vad tror ni? Känner ni till någon lämplig småbolags-, eller mikrobolagsfond?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen